Pratite nas

Vijesti

Bandić izlazi na slobodu, ali ne može obavljati funkciju gradonačelnika

Objavljeno

na

Iako je nuđena jamčevina od 22 milijuna, sudac istrage prihvatio je jamčevinu od 15 milijuna kuna, najveću u hrvatskoj povijesti

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pušten je da se brani sa slobode, odlučio je Županijski sud, ali je kao i ostali osumnjičeni dobio mjeru opreza, što znači da ne smije obavljati gradonačelničku dužnost. Njegovi branitelji kao jamčevinu ponudili su nekretnine od 22 milijuna kuna, ali je prihvaćena jamčevina u nekretninama vrijednim 15 milijuna kuna.

Riječ je o nekretninama Bandićevih prijatelja, a riječ je o najvećoj jamčevini nakon 12,4 milijuna kuna koliko su u nekretninama ponudili prijatelji Ive Sanadera.

“Uskok sada ima rok od tri dana žalbe. Ako izvanraspravno vijeće potvrdi odluku, kada nekretnine budu upisane ne ime suda, odnosno države, Bandić može van”, za direktno.hr rekao je odvjetnik Zvonimir Hodak.

Hodak je dodao kako vjeruje da Uskokova žalba neće proći i da će gradonačelnik Bandić izaći iz Remetinca.

“Uskok će žalbu temeljiti na činjenici da je on glavnookrivljeni i da bi mogao utjecati na svjedoke. Oni razmišljaju na način da će Bandić i dalje obavljati funkciju. Ipak, smatram da će Uskok ovoga puta ostati praznih ruku”, dodao je Hodak.

Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman kazala je nakon ročišta da je sudac istrage Zdenko Posavec prihvatio Uskokov prijedlog da se osumnjičenicima odredi istražni zatvor, ali je ostavio mogućnost da se svi brane sa slobode uz položene jamčevine koje su veće nego ranije.

“Također, zabranio im je i kontakt sa svjedocima, ali i obavljanje profesionalne djelatnosti”, kazala je tužiteljica, pojašnjavajući da u Bandićevu slučaju to znači da, ukoliko izađe iz Remetinca, neće moći obavljati dužnost gradonačelnika.

Bandić je ranije ponudio jamčevinu od 5,8 milijuna kuna, kada je bila je riječ o stanu Bandićeva odvjetnika Krešimira Krsnika.

miljevic-veljkoSudac istrage je za ostale u aferi Agram povisio iznose koje moraju položiti na račun suda prija izlaska iz Remetinca. Tako je primjerice za direktora Zagrebačkog holdinga u ostavci Slobodana Ljubičića iznos jamčevine podigao s 2,4 milijuna na čak pet milijuna kuna, vlasniku građevinske tvrtke Bramgrad Branku Mihaljeviću s 4,2 milijuna na sedam milijuna kuna, a pročelniku stručne službe gradonačelnika Vidoju Bulumu sa 150.000 na 300.000 kuna.

Neki su odvjetnici zbog toga, poput Uskoka, najavili žalbe na današnju odluku suca istrage pa će o istražnom zatvoru i jamčevinama u aferi Agram treći put zaredom odlučivati i sudsko drugostupanjsko tijelo – izvanraspravno vijeće.

Odvjetnik Veljko Miljević, koji zastupa direktora Zagrebačkog holdinga u ostavci Slobodana Ljubičića, kazao je da su na ročištu kod suca Zdenka Posavca svi okrivljenici porekli osnovanost određivanja istražnog zatvora.

“Rekli su da nema osnove za određivanje istražnog zatvora kako zbog nepostojanja osnove sumnje tako i zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga i da nema mjesta određivanju istražnog zatvora”, kazao je Miljević, ističući da na zahtjev svog branjenika ne može govoriti o samom slučaju.

Podsjetio je i da Ustav te Zakon o kaznenom postupku predviđaju da se umjesto istražnog zatvora, ukoliko je to moguće, primjenjuju blaže mjere poput jamstva i mjera opreza.

Novo ročište zakazano je nakon što je izvanraspravno vijeće Županijskog suda jučer ukinulo prošlotjednu odluku suca istrage da prihvati jamčevine za sve osumnjičene u aferi Agram, kojima ranije nije omogućeno da se tijekom istrage brane sa slobode, osim za gradonačelnika Bandića, kojemu je ponovno određen istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i ponoviti nedjela za koja ga tereti Uskok.

“Vijeće smatra da je sudac istrage opet počinio neke bitne povrede kaznenog postupka, a one se sastoje u tome što nije konkretno ni precizno odredio okolnosti koje bi se odnosile na svjedoke, a u odnosu na koje bi postojala opasnost od eventualnog utjecaja i ometanja istrage”, kazao je pojašnjavajući odluku izvanraspravnog vijeća glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Dodao je i da “vijeće smatra da u odnosu na osumnjičenike koji i dalje imaju status odgovornih i službenih osoba, sama činjenica da taj status i dalje zadržavaju, predstavlja okolnost koja bi dovela u opasnost vođenje postupka odnosno mogućnost da bi isti upravo u tom svojstvu mogli počiniti nova kaznena djela”. (H/direktno.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati