Pratite nas

Hrvatska

Bandić: ‘Sve ovo rade kako se ne bih kandidirao na izborima’

Objavljeno

na

Šef Zagrebačkog holdinga rekao je da je spreman otići s položaja, a ostavku je ponudio i Petar Pripuz

Ja sam častan čovjek i uvijek sam radio u korist grada Zagreba i građana. Smatram da je sloboda vrednija od zlata i u ovom ću postupku dokazati da nisam počinio to što mi se stavlja na teret.

‘Jedini krivac’

Zagreb, 19.10.2014 - Nakon pretrage stana pripadnici PNUSKOKA izvode Milana BandicaOvo sve je zbog mene, kako se ne bih kandidirao na sljedećim izborima, pustite ove ljude”, tako je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u utorak navečer govorio na ročištu na kojemu se odlučivalo hoće li sljedećih mjesec dana on, njegov najbliži suradnik Slobodan Ljubičić, poduzetnik Petar Pripuz i još devetorica osumnjičenika provesti u Remetincu, navodi Jutarnji List.

Višesatno saslušanje

Iz zatvorenih vrata tzv. sindikalne dvorane zagrebačkoga Županijskog suda, gdje je zbog velikog broja osumnjičenika i njihovih branjenika u utorak navečer privremeno smještena sudnica istražnog suca Zdenka Posavca, maratonsko pritvorsko ročište trajalo je ukupno pet sati. Atmosfera je bila užarena, a tenzije visoke. Puno je toga bilo na kocki. Premda je pritvor mjera, a ne kazna, sasvim je izvjesno da će na buduću političku karijeru Milana Bandića ta odluka imati golem utjecaj. Počelo je u 12.40 sati, Bandićevi i Pripuzovi branitelji, Krešimir Krsnik, Mate Matić i Anto Nobilo, odmah su zatražili da se početak sjednice odgodi do 15 sati kako bi mogli pročitati spis. A USKOK je predložio oko 270 svjedoka, vjerojatno najveći broj predloženih svjedoka dosad. Za Sanadera u slučaju Fimi-Media i za Marinu Lovrić Merzel bilo ih je predloženo oko 120. Nakon jednosatne pauze, rasprava je odgođena do 15 sati, a onda su počela očitovanja odvjetnika i okrivljenika. Bandićev odvjetnik Krsnik počeo je s optužbama da je postupak politički motiviran.

Tražili blaže mjere

“Radi se o čovjeku koji je pet puta biran za gradonačelnika, vječno je pod pratnjom medija pa se i zbog toga ne može ponašati protupravno. Nema opasnosti od utjecaja na svjedoke, da je to želio, mogao je to učiniti godinama unatrag. Može mu se odrediti i neka blaža mjera ako sud baš smatra da bi mogao utjecati na svjedoke.”

Kao i Bandić, i Slobodan Ljubičić je rekao da smatra da je sloboda čovjeku vrednija od zlata. “Spreman sam ponuditi jamčevinu i odustupiti s mjesta predsjednika Uprave Holdinga ako bih na taj način pomogao ovoj istrazi i ako bi to bilo potrebno da mi se omogući obrana sa slobode. Iznio sam konciznu obranu i smatram da mi niti jedan svjedok ne može štetiti svojim iskazom, pa nema ni opasnosti od utjecaja na svjedoke”, rekao je Ljubičić.

Ostavka zbog istrage

Petar Pripuz, kojemu je odobrena jamčevina od milijun eura, izjavio je pak da je njegova tvrtka jedina bila registrirana i osposobljena za traženu vrstu zbrinjavanja smeća te da se zbog toga i javljao na natječaje. I Pripuz je izjavio da je spreman odustupiti s mjesta odgovorne osobe u CIOS-u ako je to potrebno da se otkloni opasnost od ponavljanja djela.

‘Prevelik je spis da bismo se tako brzo očitovali’

Svi branitelji također su naglasili da se ne mogu očitovati o svim dokumentima USKOK-a jer je dokumentacija jednostavno preobimna, a nije im dana na uvid tako da se ne mogu adekvatno očitovati o svim svjedocima zbog kojih bi njihovi branjenici mogli ostati iza rešetaka“Tko može znati što se nalazi u 40 registratora spisa”, rekao je odvjetnik Filipa Čule, Željko Žganjer. Odvjetnik Branka Mihaljevića, Vladimir Terešak, inače zastupnik HDZ-a u predmetu Fimi-Media, nije propustio napomenuti kako smatra da se radi o još jednom od postupaka s političkom pozadinom u kojima se stranka na vlasti obračunava sa svojim bivšim članovima. Jutarnji List

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Poruka Predsjednice: Nasilje je jezik slabića

Objavljeno

na

Objavio

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva, poručila je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Hrvatska taj dan obilježava u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

“Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu”, upozorava predsjednica u svojoj poruci.

Naglašava da je borba protiv nasilja nad djecom i ženama bitna  prije svega za normalan život naših obitelji i za normalne međuljudske odnose, a samim time ima opću društvenu važnost.

“Odgoj za nenasilje mora biti kontinuiran, a ne kampanjski, tek kada se ono dogodi. Naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, a još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva”, poručuje.

Takav odgoj, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

“Naša je roditeljska dužnost učiti djecu da je svako nasilje prema ženi i prema djetetu krajnje neprihvatljivo. Nasilje je jezik slabića, o nasilju ne smijemo šutjeti niti biti popustljivi prema zlostavljačima, što se nažalost nerijetko događa”, stoji u poruci hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Nastavi čitati