Pratite nas

Hrvatska

Bandić uhljebio 10 ljudi, Milanović i ekipa više od 1000, tko je kriv?

Objavljeno

na

U zemlji gdje je Kukuriku koalicija zaposlila više od 1000 ljudi, Bandićeva optužnica za ‘zapoljavanje preko veze’ izgleda smješno

‘Zapošljavanje preko veze u Zagrebačkom holdingu’ jedna je od stavki koje se stavljaju na teret gradonačelniku Milanu Bandiću. U zemlji gdje je samo Kukuriku koalicija odmah nakon preuzimanja vlasti u državnim poduzećima zaposlila više od tisuću ljudi, optužnica takve vrste izgleda poprilično neuvjerljivo, piše Damir Grund za direktno.hr

Bandić je navodno prebacio Roberta Ljutića na bolje radno mjesto iako za to nije imao uvijete. Slučaj neodoljivo podjeća na onaj iz srpnja ove godine kada je Vlada za šefa tvrtke Narodne novine postavila Anđelka Topolovca (HNS), naprasno smjenivši njegovog prethodnika. Topolovac za to mjesto nije imao odgovarajuću stručnu spremu već tek nezavršeni prometni fakultet cestovnog smjera. Godinu dana staža odradio je u tvrtki Krateks iz Krapine i još sedam godina u tvrtki Pekarne Cerovečki u Radoboju, kao dostavljač pekarskih proizvoda. Kao predsjednik uprave Narodnih novina radi i danas.

Zagrebački gradonačelnik se tereti i da je tražio da se kćeri njegove poznanice Pavli Šušković osigura mjesto u gradskoj upravi s većim koeficijentom, premda nije imala uvijete. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar (SDP) nedugo nakon pobjede na lokalnim izborima zaposlio je kćer u kabinetu ministrice Andre Zlatar Violić (HNS). Opravdavao se da Ivana Baldasar nije bila zaposlena za stalno već samo na Ugovor o dijelu i to na šest mjeseci.

Bandiću se na teret stavlja da je za njegovu poznanicu Zrinku Majerović stvoreno novo radno mjesto u gradskoj upravi – ‘posebna viša savjetnica gradonačelnika za ljudske resurse’. Preko internog natječaja HNS-ovka Branka Balašević postala je direktoricom Elekte u Slavonskom brodu nedugo nakon što je Kukuriku koalicija preuzela vlast.

Koalicija samo u HEP-u zaposlila 48 svojih ljudi

Prema tekstu optužnice, koju su iznjele jedne dnevne novine, Milanu Bandiću se može pobrojati otprilike desetak što direktnih što posrednih ‘uhljebljavanja’ u ZG Holdingu. Usporedbe radi, nakon preuzimanja vlasi Kukuriku koalicije je samo u HEP-u zaposlila 48 svojih članova.

Suprug ministrice graditeljstva Zlatko Taritaš u listopadu 2012. Je zaposlen kao inženjer građevine u državnoj tvrtki Plinacro koju je tada vodio HNS-ovac Mladen Antunović.
U agenciji za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu krajem prošle godine na mjesto ravnatelja zaposlena je Anita Koprivnjak, kći Viktora Koprivnjaka, HNS-ovog pomoćnika ministra obrane.

Pomoćnica ministra ministra rada i mirovinskog sustava jest Mirjana Rađenović, supruga Igora Rađenovića (SDP) zamjenika ministra financija.
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvo iz Opatije raspisao je prošle godine javni natječaj za radno mjesto docenta, odnosno docentice marketinga. A na tom natječaju najboljom je proglašena Lidija Bagarić, saborska zastupnica SDP-a te gradska vijećnica socijaldemokrata u Opatiji. Tvrdnje da joj je u tom zapošljavanju pomogao tadašnji ministar znanosti Željko Jovanović te sam premijer Zoran Milanović, s kojima je Bagarić navodno u vrlo dobrim odnosima, demantirao je odmah dekan tog fakulteta Joze Petrić, koji je ustvrdio da na njegovu fakultetu u zadnje četiri godine nije moguće da se itko zaposli mimo kriterija koji se propisani zakonom i pravilnicima te da može biti zaposlen samo onaj tko ima najbolje referencije. Zapošljavanje SDP-ove saborske zastupnice branio je i riječima da je za fakultet iznimno bitna katedra za marketing jer je u proceduri pokretanje programa Marketing u turizmu. Tako je i u ovom slučaju sve bilo po zakonu i apsolutno transparentno.

No novinari su primijetili da je potkraj prošle godine, dok je trajao natječaj, u iznenadni posjet opatijskom fakultetu stigao upravo premijer Zoran Milanović, i to u društvu Lidije Bagarić.

Ovakve bi se slučajevi mogli nizati u nedogled. Za razliku od gradonačelnika Zagreba za sve njih nikome nije pala ni dlaka s glave. (direktno.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hrvatska biskupska konferencija: Ne podržavamo Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

Iz ureda Hrvatske biskupske konferencije priopćeno je da su tijekom ovotjednog plenarnog zasjedanja biskupi razgovarali i o rezultatima javne rasprave o Istanbulskoj konvenciji.

Biskupi, kako se navodi, podupiru zakone koji štite žene i obitelji, ali ne podržavaju konvenciju jer smatraju da ona implementira i rodnu ideologiju.

Pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike da, kako kažu, “ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se nekad izglasavaju zakoni”.

“Crkva se zauzima za slobodu pojedinaca i naroda i ne prihvaća nikakvu kolonizaciju koja bi zadirala u antropologiju na kojoj stvaramo i izgrađujemo svoj identitet.

Biskupi pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike u društvu da ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se ponekad izglasavaju zakoni.

Europa, kao i Hrvatska, stoljećima je imala svoju filozofiju, antropologiju i etiku na koju se oslanjala politika i društveno djelovanje”, stoji u priopćenju s 55. plenarnog zasjedanja Sabora HBK.

Karolina Vidović Krišto za Kamenjar: Tri su ključna aspekta zašto je Istanbulska konvencija neprihvatljiva

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Cilj nam je izmijeniti odnos društva prema braniteljima, niz nepravdi je naneseno

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je obraćajući se nazočnima na 17. izvještajno-izbornom saboru HVIDRA-e RH  da je cilj izmijeniti odnos društva prema hrvatskim braniteljima i prema Domovinskom ratu općenito i pritom istaknuo kako je niz nepravdi prema braniteljskoj populaciji ispravljen prijedlogom novog zakona koji je u drugom čitanju.

Istaknuo je prijateljski i profesionalni odnos između ministarstava u Vladi i između svih udruga, a to je, kazao je, moguće kada imamo jasnu želju i ciljeve.

Ciljevi su nam, rekao je ministar Medved, izmijeniti odnos društva prema hrvatskim  braniteljima, prema hrvatskim ratnim vojnim invalidima i prema Domovinskom ratu općenito.

Pred nama je jako puno posla koji zahtjeva od svakoga od nas ulaganje onog entuzijazma i domoljublja, one energije koja je potrebna da bismo očuvali ono što smo stvorili u Domovinskom ratu, poručio je Medved.

“Neminovno je, kako vrijeme prolazi, da je naša populacija sve starija, i stoga novo vrijeme koje je pred nama upravo traži da budemo zajedno i da osmislimo sve ono što će dati odgovore na te izazove.

U novom zakonu o hrvatskim braniteljima koji će uskoro biti na drugom čitanju izborili smo ona područja koja su dugi niz godina bila zapostavljena te ispravili niz nepravdi koja su bila učinjena prema našoj populaciji, zahvaljujući svim resorima u Vladi  i saborskim zastupnicima koji su novi prijedlog zakona prihvatili, te sam uvjeren da ćemo ispraviti i druge nepravilnosti koje su kroz proteklih 15-ak godina mučili našu populaciju,” rekao je.

Odnosi kakvi su bili prema hrvatskim braniteljima nikad više ne smiju biti na toj razini, poručio je. Trebamo stoga uspostaviti još kvalitetnije međuodnose kako bi dali odgovore na niz pitanja što i dalje muče našu populaciju te biti spremni i na sve druge izazove, zaključio je ministar Tomo Medved.

Obraćajući se skupu predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić podsjetio je na veliki obol koji su hrvatski branitelji dali za domovinu. “Stoga nećemo šutjeti ni dozvoliti da nam itko uzme Domovinski rat i ukalja žrtvu koju smo podnijeli u obrani Domovine štiteći je svojim tijelima,”, rekao je Đakić i dodao kako će suradnja između HVIDR-e i HVO-a i dalje unapređivati.

Redovni izvještajno-izborni sabor Zajednice županijskih zajednica, udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovionskog rata Republike Hrvatske (HVIDRA) održan je u petak navečer u  makarskom hotelu Meteor, a nazočno je bilo 225 delegata.

Medved o zapošljavanju: Bez novih djelatnika ne možemo funkcionirati

facebook komentari

Nastavi čitati