Barbie više nije najvažnija lutka na svijetu, a djeca se igraju na tabletima

2

Pad traje od 2009. kada je Barbie bila tako popularna da je svaka četvrta lutka kupljena u SAD-u bila neko od njezinih izdanja.Život najpoznatije plavuše svih vremena koju nije dotaklo ni peto desetljeće više i nije toliko u znaku njezine omiljene boje – ružičaste

Popularnost lutke Barbie ozbiljno je ugrožena.

Sustigle su je virtualne igre, ali i lutke napravljene po novom, vrlo uspješnom crtiću kompanije Walt Disney’s “Snježno kraljevstvo”. Barbi je srušena s trona najpopularnije igračke generacija djevojčica, a to je donijelo ozbiljne probleme njezinu proizvođaču, tvrtki Mattel.

Bryan Stockton, izvršni direktor Mattela, dobio je otkaz nakon što su objavljeni rezultati poslovanja i kada je objavljen pad profita od vrtoglavih 59 posto.

No, nevolje su u barbikinu svijetu prisutne posljednjih desetak godina, a počele su kada je službeno objavljen prekid veze između zanosne plavuše i njezina svevremenskog zaručnika Kena. Tada je popularnost lutke prestala rasti, ali neko vrijeme još nije padala, što ju je održalo među najpopularnijima igračkama svijeta.

Još 2009. godine Barbie je bila svaka četvrta lutka među svim prodanima u SAD-u, da bi 2013. postala svaka peta. No, posljednjih pet kvartala pokazali su se kobnima za Mattel i vrijednost njegovih dionica, a lani je izgubio primat najvećeg svjetskog proizvođača igračaka, koji je preuzeo Lego. Pokazalo se da nije trebalo sve snage uložiti u jednu lutku. Mattel, naime, osim igračaka za predškolsku djecu iz linije Fisher-Price i autića Hot Wheels, većinu svojih kapaciteta troši na Barbie i sve što prati njezin “život”: od odjeće, kuća, jahti pa čak do ružičastog tenka i maskirne mreže prekrivene ružama.

No, djevojčice se danas više ne igraju lutkama, nego su prešle na igre na tabletima, a Mattel nije svojim proizvodima slijedio nove trendove i stil života.

facebook komentari

  • Barbara

    Ee,barbika je bila omiljena igračka nekadašnji generacija,,brižno su se čuvale i sakupljale u kolekciju,,bilo je tu i razni drugi igra,uz koje smo vrijeme provodili igrajući se vanka,,e sad kako tehnologija napreduju,sve više smo robovi iste,posebice mlađa populacija,što je zabrinjavajuće!

    • Gost

      slazem se,zabrinjavajuce je da danasnja djeca nece moci pamtiti nista osim mobitela,kompj.i ostalih tehnoloski naprva,,mi smo se znali po cjeli dan igrati,gumi-gumi,granicra,i da ne nabrajam sad sve,,takvo djetinjstvo ostane covjeku zauvjek u sjecanju,sta ce nove generacije pamtiti,ne znam!