Barel nafte ispod 50 dolara prvi put od svibnja 2009.

0
Cijene nafte padaju peti trgovinski dan zaredom, a od početka tjedna već su u minusu više od 10 posto. Od lipnja 2014. pale su oko 57 posto uslijed rasta zaliha, dok istodobno naftni kartel OPEC ne pokazuje namjeru smanjivati razinu svoje proizvodnje
Cijena barela nafte pala je u srijedu na londonskom tržištu ispod razine od 50 dolara po prvi put od svibnja 2009. godine, pod pritiskom velike ponude i istodobno slabe potražnje u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,04 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 49,66 dolara, što je njezina najniža razina od svibnja 2009.
Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centa nižoj cijeni od 47,53 dolara, a u jutarnjoj trgovini cijena mu je bila potonula i na najnižu razinu od travnja 2009. godine od 46,83 dolara.
Tempo rasta globalne industrije krajem 2014. godine usporio je na najnižu stopu u zadnjih godinu dana, pokazao je najnoviji indeks svjetske industrije koje izrađuju zajedno JPMorgan i londonski Markit.
Slaba gospodarska aktivnost povećava strah od deflacije, a taj strah podupiru i najnoviji podaci Eurostata o padu potrošačkih cijena u eurozoni u prosincu za 0,2 posto, i to ponajviše zbog pada cijena energenata. Riječ je o prvom padu potrošačkih cijena na godišnjoj razini od 2009. godine.
“U 2015. će dnevni višak u proizvodnji iznositi između 1 i 1,5 milijun barela, u odsustvu naznaka da bi OPEC mogao intervenirati rezanjem proizvodnje u vrijeme smanjene potražnje”, rekao je Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a. Također, kaže da zasad nema naznaka da bi ove cjenovne razine mogle utjecati na američku proizvodnju nafte iz škriljaca.
Pad cijena nafte povećava bojazni zbog deflacije, što dodatno opterećuje izglede za globalnom potražnjom. Nobuyuki Nakahara, bivši visoki dužnosnik Bank of Japan, očekuje nastavak pada cijena crnoga zlata.
“Cijene nafte vjerojatno će nastaviti padati uslijed sporijeg rasta kineskog gospodarstva te zbog toga što se cijena godinama držala iznad 100 dolara što povijesno gledano nije bilo normalno”, kazao je, dodavši da se ne bi iznenadio ni da cijena potone na svega 20 dolara.
Odvojeno, OPEC je na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u utorak petak 46,69 dolara, što znači da je potonula 2,3 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.
Hina

facebook komentari