Pratite nas

BiH

Bariša Čolak na čelu Doma naroda

Objavljeno

na

Kolegij Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) sljedeće četiri godine činit će Bariša Čolak, Safet Softić i Ognjen Tadić, odlučeno je u nastavku konstituirajuće sjednice Doma naroda PSBiH.

Čolaka (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) je imenovao Klub Hrvata, Softića (Stranka demokratske akcije – SDA) Klub Bošnjaka dok je Ognjena Tadića (Srpska demokratska stranka) imenovao Klub Srba.

Domom će osam mjeseci predsjedavati Čolak, a ovim imenovanjem konstituran je Dom naroda PSBiH, jer su ranije izabrani šefovi triju klubova naroda.

Nakon što su zauzeli svoje pozicije Čolak je izrazio nadu kako će atmosfera biti konstruktiva te je kazao da priželjkuje da se napravi napredak na svim poljima posebno na polju evropskih integracija.

Prethodno je poželio da Dom naroda u četiri godine mandata napravi dobar posao za BiH, njezine narode i građane.

Klub Srba ranije je tražio prekid sjednice da bi usuglasio svog predstavnika u Kolegiju, ali ni ovaj put nisu imali suglasnost te je za člana Kolegija predložen Tadić.

Tri izaslanika iz Kluba Srba bili su suzdržani tijekom glasovanja za Tadića i to izaslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Sredoje Nović i Nebojša Radmanović te izaslanik iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) Dragutin Rodić.

Suzdržan je tijekom glasovanja za srpskog člana Kolegija bio i Sifet Podžić (Demokratska fronta – DF).

Rodić je i danas potvrdio da suglasnost o članu Kolegija u ovom klubu nije postignuta.

SNSD i DNS bili su suzdržani i tijekom glasovanja za hrvatskog i bošnjačkog člana Kolegija.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Na Mosoru obilježena 71. obljetnica smrti „Škripara“

Objavljeno

na

Objavio

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru (široki Brijeg) je u nedjelju, 17. rujna, obilježena 71. obljetnica smrti  „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih “Škripara”, za čije ubojstvo nitko nikada nije procesuiran.

Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih “Škripara”.

Na grob stradalih Škripara vijenac je položilo izaslanstvo Grada Širokog Brijega, Gradski vijećnici Stjepan Marić i Vlado Ćorić, zastupnik u Skupštini ŽZH Ivan Damjanović i Marko Ćavar.

Vijenac su također položili članovi navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime.

Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti uživali su u prigodnome druženju.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Krešić: Vehabijske zajednice u BiH su mnogobrojne

Objavljeno

na

Objavio

Pokazalo se da su vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u BiH.

”Činjenica je da je tema radikalizacije u Bosni i Hercegovini svakodnevna i da se o tome govori svakojako.

U više navrata upozoravao sam na taj problem te smo ga i prepoznali kroz strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma”, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine u intervjuu za Hrvatski medijski servis.

Dodao je kako i isto tako i činjenica da i ”naši partneri vode računa o stanju u Bosni i Hercegovini, tako da vrlo često imamo različite informacije o tome”.

”Pojavom tzv. Islamske države na prostoru Iraka i Sirije, to je pitanje u Bosni i Hercegovini vrlo brzo artikulirano u velikom kapacitetu.

Pokazalo se, naime, da su vehabijske zajednice u Bosni i Hercegovini mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te, što je najopasnije, s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Tako se gotovo neosjetno težište sa stranaca prenijelo na domaće stanovništvo koje je konvertiralo u radikalnu ideologiju”, rekao je Krešić.

Krešić je upozorio na visinu kazni za osobe optužene zbog odlaska na strana ratišta na Bliski istok.

”U ovom dijelu postoje velika nesnalaženja u kojem smjeru treba ići i poduzimati aktivnosti. Neki od njih će izdržati svoje kazne na koje su osuđeni, a da nisu prošli kroz programe deradikalizacije. Činjenica je da će po odsluženju kazne te osobe biti slobodni građani i idoli za sljedbenike ideologija koje su u nastajanju, a koje ne uvažavaju različitosti Bosni i Hercegovini. To je ono što ne bismo trebali nikako ignorirati”, kazao je Krešić.

facebook komentari

Nastavi čitati