Pratite nas

BiH

Bariša Čolak: Najlošija opcija bila bi da se Izborni zakon ne promijeni

Objavljeno

na

Prema našem prijedlogu potpuno isto vrijedi glas Hrvata iz zapadne Hercegovine ili onoga u Tuzli ili u Sarajevu. Druga je stvar što nažalost u pojedinim sredinama nema dovoljan broj Hrvata, kazao je za TV1, predsjedatelj Doma naroda PS BiH Bariša Čolak.

Upitan zašto HNS predlaže treći kanal, jes li nezadovoljan zastupljenosti hrvatskog jezika na javnim servisima ili pak uređivačkom politikom, Čolak je kazao da je veći problem uređivačka politika, prenosi Hrvatski medijski servis.

– Naprosto vrijeme koje je iza nas je pokazalo da je zaista malo sadržaja s prostora gdje su većinski nastanjeni Hrvati, nego javni RTV sustav bi zaista trebao biti taj koji će promovirati kulturne i identitetske sadržaje jednog naroda, ne samo jednog naroda nego i svih građana, ali ovdje se radi o jednom narodu. Naravno kada je riječ o jeziku i tu imamo primjedbu i to ozbiljnu i zato smo mi u HNS-u izradili jedan prijedlog koji je dugo bio u javnoj raspravi i ja se nadam da će vrlo brzo i parlamentarci imati priliku o njemu raspravljati, kazao je Čolak.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Čolak je kazao kako bi najlošija opcija bila da se Izborni zakon ne promijeni.

– Ne dovodim u pitanje to da se izbori ne raspišu jer tu nema zaprake da se ne raspišu, međutim ako dalje analiziramo i vidimo što nam nudi i kakva riješenja Izborni zakon onda vidimo da je potpuno nemoguće implementarati izborne rezultate, u slučaju da Ustavni sud BiH donese novu odluku kojom bi postojeće odredbe koje je proglasio neustavnima, stavio izvan snage. To je zapravo praksa Ustavnog suda koji je nama parlamentarcima dao rok od šest mjeseci da uskladimo izborni zakon s odlukom Suda, a ukoliko to ne učinimo, a sad je već gotovo sigurno da nećemo onda nam prijeti opasnost da izborne rezultate ne bismo mogli implementirati, i ne bi mogli izabrati izvršnu vlast u Federaciji ali ni Dom naroda u državnom parlamentu. Nadam se i vjerujem da će doći do izmjene izbornog zakona jer je to svima u interesu da se provede odluka Suda i da imamo vrlo jasna pravila prije nego što raspišemo izbore, kazao je Čolak.

Na konstataciju urednice Dnevnika Nikoline Veljović da je većina aktera u BiH svjesna da se Hrvatima mora omogućiti da biraju svoje predstavnike, poput člana Predsjedništva i pitanje može li se tu naći kompromis, Čolak je kazao kako po njemu to nužno.

– Mi smo ovim našim prijedlogom koji smo upitili u parlamentarnu proceduru i sada očekujemo odluku Ustavnog suda kada je riječ o potezanju pitanje vitalnog interesa bošnjačkog naroda – dakle, ovisno od te odluke procedura će se nastaviti, kako god to bude. Mislim da je šteta što smo izgubili dva mjeseca. Mislim da svakom narodu treba omogućiti da bira svoje predstavnike kada je riječ o Domu naroda i kad je riječ o članovima Predsjedništva. U tome nema ništa sporno jer mi time ne vrijeđamo ničiji vitalni interes što tražimo da hrvatski narod može izbarati člana Predsjedništva, kao i druga dva naroda, rekao je.

Upitan jesu li Hrvati iz Bosne koleteralna šteta nastojanja politike da spriječi Bošnjake da biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Čolak je odgovorio:

– Ne, apsolutno ne. Svi oni koji to tvrde, ja bih ih uputio da pročitaju odluku Ustavnog suda i da pročitaju naš prijedlog. Po našem prijedlogu potpuno isto vrijedi glas Hrvata iz Zapadne Hercegovine ili onoga u Tuzli ili u Sarajevu. Druga je stvar što nažalost u pojedinim sredinama nema dovoljan broj Hrvata. Prema tome kada promatramo odluku Ustavnog suda vidjet ćemo da je stavio znak jednakosti između udjela jednakosti jednog konstitutivnog naroda u jednoj izbornoj jedinici u odnosu na taj narod i njegovu ukupnost u Federaciji i broja izaslanika koji se biraju iz te jedinice u odnosu na ovaj broj sedamnaest. Dakle, potpuno jednaka je vrijednost glasa u okviru svakog konstitutivnog naroda. Međutim imamo u FBiH situaciju koju imamo. Milijun i petsto tisuća je Bošnjaka a Hrvata nešto ispod petsto tisuća i Srba svega pedeset i šest. Kada bi bio izravan izbor Srbima bi bilo dovoljno tri i pol tisuće glasova za jedan mandat, dok Bošnjacima treba devedeset ili Hrvatima trideset tisuća. Mi smo te stvari postavili na vrlo jasan način. Ono što bi bilo dobro, a nije tako jer je u Ustavu FBiH, međunarodnim intervencionizmom napravljeno, kada bi imali trideset izaslanika, a ne po sedamneast, naravno da bi onda gotovo svaka sredina mogla imati izaslanika za Dom naroda, kazao je.

Međutim, kritičari zaboravljaju da je Sud proglasio neustavnim tu odredbu gdje kaže da se svakom konstitutivnom narodu osigurava jedno mjesto u svakom od županija ili izbornih jedinica, dodao je.

SDA kaže da to ne bi podržali zato što bi opet mogli dobiti presudu suda za ljudska prava u Strazbourgu, što bi izazvalo kaos. Čolak, kaže kako je to besmislica.

– Neosnovane su takve tvrdnje zato što Ustavni sud je proglasio neustavnom odredbu, koja je dakle u Izbornom zakonu, odredba članka 10.12., a koja kaže da se svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakoj županiji. Upravo je ta odredba proglašena neustavnom iz prostog razloga što se u dosadašnjoj praksi dolazilo do nelegitimnog izbora i do toga da jedan narod drugome bira političke predstavnike. Ustavni sud je utvrdio da to nije dobro, odnosno da je to neustavno, i dakle nema govora da bi na taj način mogla doći upitnost ovakva implementacija odluke Ustavnog suda kao što smo to mi predložili.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović: Aferu prisluškivanja treba raščistiti do kraja!

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Komentirajući aferu prisluškivanja i praćenja političkih predstavnika i gospodarstvenika iz Hrvatske od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio kako se ta priča mora raščistiti do kraja.

– Predsjedništvo i ja osobno imamo značajnu ustavnu obvezu oko toga svega i to ćemo pitanje vrlo brzo staviti na dnevni red. Mislim da tu ima puno galame, i da se stane na kraj špekulacijama treba tu stvar raščistiti – poručio je Čović u Mostaru gdje je nazočio manifestaciji početka berbe grožđa.

Dodao je kako Bosna i Hercegovina ne može zaživjeti kao normalna država, ako policijski, sigurnosni i sudski sustav “ne funkcioniraju do kraja”.

– Ja osobno ne dvojim prisluškuje li mene netko ili ne prisluškuje, ali mene to ne opterećuje. Ja živim normalno, jer sve ono što mogu kazati vama, mogu kazati negdje u zatvorenom prostoru. S te strane nisam opterećen, ali institucije države moraju raditi svoj posao isključivo po zakonu – kazao je Čović, prenosi Fena.

Osvrnuo se i na svoj nedavni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, ocijenivši ga iznimno uspješnim i višestruko korisnim za Bosnu i Hercegovinu.

– Imali smo susrete s barem petnaestak državnika i kroz te bilateralne susrete poslali smo vrlo jasnu poruku našeg europskog puta. Mi moramo raditi da se sve to realizira i u našem je interesu stabilnost i nedjeljivost države – istaknuo je Čović, najavivši niz sastanaka u sljedećih dvadesetak dana na kojem će se razgovarati o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako su Bosni i Hercegovini vrata Europske unije širom otvorena, ali da domaći lideri moraju pokazati ozbiljnost, odraditi svoj dio posla, a ne baviti se sami sobom i voditi izborne kampanje godinu dana prije izbora.

Čović je pozdravio izbornu pobjedu Angele Merkel u Njemačkoj te je najavio da će njemačku kancelarku pozvati u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

– Njemačko gospodarstvo, njemačka politika ostaju mjera stabilnosti u čitavom svijetu. Ja ću vrlo brzo, u dogovoru s dvojicom kolega, pozvati Merkel i vjerujem da će ona vrlo brzo doći u službeni posjet Bosni i Hercegovini – kazao je Čović.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

NATO-ova vježba kod Tuzle u dvorištu vehabijskih uporišta

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od najvećih NATO-ovih vježbi kojim će se BiH još više, barem simbolično, približiti Sjevernoatlantskome savezu, a koja počinje danas, održava se na osam lokacija Tuzlanske županije.

Izbor lokacija ove vježbe nije slučajan, piše Večernji list BiH.

Najprije jer se nalazi uz samu granicu dvaju entiteta i Distrikta Brčko, a što je puno važnije, ta vježba pokazuje i jasan odgovor na rastuću radikalizaciju koja je poseban problem, i to upravo u ovome dijelu zemlje. Iako je vježba zamišljena kao odgovor na prirodne katastrofe, jasno je da ima i brojne druge poruke.

Naime, vježbe se održavaju doslovno pred nosom vehabijsko-selefijskih zajednica i otkuda se novačio najveći broj ratnika koji su odlazili u redove terorističke organizacije Islamske države.

NATO-ovi vojnici, što uključuje i pripadnike partnerskih država, će na udaljenosti od dva do deset kilometara provoditi vježbe spremnosti za odgovor kod naselja u Živinicama u mjestu Gračanica, zatim Gornjoj Maoči, Gornjoj Dubnici, Kalesiji te u Ošvama kod Maglaja, zatim Petrovcima, Miljanovcima , Pascima kod Tuzle, gdje je nedavno ponovno istaknuta zastava koja izgledom podsjeća na terorističke organizacije. 
Prema ranijim obavještajnim podacima, upravo je područje Tuzlanske županije područje na kojemu se nalazi najveći broj zajednica u kojima su nastali i tzv. paradžemati koji nisu prihvatili poslušnost Islamskoj zajednici BiH.

Uz to, iz ovoga područja je u Siriju otišao najveći broj džihadista, ali su se i vratili u zemlju nakon sloma terorističke organizacije Islamske države. U središnjoj Bosni te na području Zenice je nakon Tuzlanske županije najveći broj pripadnika radikalnih pokreta. Prema izvješću hrvatske Sigurnosno obavještajne agencije, od početka rata u Siriji i osnivanja ISIL-a, njegovim redovima se priključilo tisuće Europljana, dok se s područja jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo skoro 1000 osoba, uglavnom sljedbenika džihadističkog selefizma. SOA ni na jednom mjestu u tome izvješću ne spominje BiH.

Inače, prema najavama, NATO-ovi i drugi vojnici će zajedno s pripadnicima Civilne zaštite provoditi vježbe spašavanja na vodi, spašavanja pod vodom, potom odgovor u slučaju potresa te u slučaju potraga za preživjelima u ruševinama. U vježbi će sudjelovati oko 1300 osoba, od kojih će njih oko 500 biti sudionici iz 30-ak zemalja. Bit će tu 35 timova. Skupina subjekata koji će sudjelovati u vježbi vrlo je raznolika, počevši od timova za potragu i spašavanje koji donose različite sposobnosti, kapacitete i iskustva, objasnili su organizatori ove vježbe.

facebook komentari

Nastavi čitati