Pratite nas

Kolumne

Barum, barum na cazinski način

Objavljeno

na

Mlađe generacije se vjerojatno ne sjećaju, ali mi stariji vrlo dobro se sjećamo kultnog crtanog filma „La Linea“ ili na hrvatskom prijevodu „Barum, barum“. Crtić je nastao 1969. godine i radio ga je genijalni talijanski umjetnik Osvaldo Cavandoli. A što ovo govorim? Gledajući ove plakate od stranaka, a posebno od stranke Martina Raguža HDZ-a 1990., vidio sam da neka ruka podvlači crtu i to me odmah asociralo na taj crtani film „La Linea“.

Samo što ruka koja crta toga čovječuljka što hoda po liniji i buni se nije iz Italije, nego iz jednog od stranih veleposlanstava u Sarajevu, a kako mi neki kažu „meš čini  ba iz engleskog“. Zanimljivo, ista je sudbina junaka crtanog filma „La Linea“ i ovih političara što ih crtaju strani veleposlanici, traju otprilike dvije i pol minute, kao i crtani film.  A na kraju se njihov lik pretvori u  pravu liniju, na čijem kraju piše THE END. I izgleda takva je sudbina političara Martina Raguža i njegove stranke HDZ-a 1990.

Turska Hrvatska

Prateći posljednjih tjedan dana događanja vezana uz izbore, a posebno nakon nastupa na sarajevskoj televiziji Reufa Bajrovića koji je zadužen javnosti objašnjavati mišljenje američkog Veleposlanstva, izgleda da nema ništa od glasova Bošnjaka u Sarajevu za Martina Raguža, jer puno je njihovih kandidata. Sarajevo, onako veliki grad, odjednom je postao „mala bara puno krokodila“. I tako je Martinu jedina nada ostala Cazinska Krajina, odnosno dio nekadašnje turske Hrvatske. Evo budući da su se izbori približili, pa i moja žena to gleda i komentira:  „Šta je ovo, 90-ka ima uvijek neke skupove po svadbenim salonima“. Ja joj govorim: „Pa to im je u programu stranke“. A program je taj da obiđu što više svatovskih salona i da se dobro udaju za kakvog bega ili agu u Sarajevu. Sada se begovi gore posvađali i ostala mu je samo Cazinska Krajina. Preko Facebooka se otamo javila neka Šeherzada, vjerojatno ljepotica iz 1001 noći koja nudi Martinu 22.000 glasova, to je neka iznenadna ljubav, „čim ga je vidjela, odmah ga je spazila“. Ali mislim ljubav nema oči. Ja bih samo napomenuo Martinu kako se građanin Cazinske Krajine zahvali za sve ono što dolazi s hrvatske strane,  da ga podsjetim kako su se zahvalili Tuđmanu što je uspio deblokirati da ne završe kao Srebrenica, i neka se sjeti kako su se zahvalili generalu HVO-a Vladi Šantiću koji ih je čitav rat branio i opskrbljivao logistikom iz Hrvatske. Ta Cazinska Krajina ima 200.000 građana s hrvatskom putovnicom, nikada nijedan od njih nije glasovao za stranku s hrvatskim predznakom, a odjednom su Martina prepoznali iako su mu sva obilježja s hrvatskim predznakom da je čisto bošnjačka stranka i odjednom se razvila ta nevjerojatna ljubav. I to bih samo preporučio čitateljima da obvezno pogledaju ovaj crtani Barum, barum na cazinski način, jer ipak taj narod ima duha. Iako je mnogo puta u povijesti varan, smisao za zajebanciju mu nisu mogli uništiti. I poanta je u pjesmi „Put putuje moj jarane, putujem i ja. Oba nas je zavela ašik žena ta“.

Rado Srbin ide u vojnike

Idemo dalje. Izbori se približavaju. Mlađi čitatelji se isto ne sjećaju, a mi stariji jesmo. Devedesetih godina je bila aktualna narodna poslovica „Rado Srbin ide u vojnike“ koja ima sarkastični nastavak: „Dvojica ga vuku, a trojica ga tuku“. Ja bih samo ovo parafrazirao rečenicom „Rado Hrvat ide na izbore, dvojica ga vuku, a trojica ga tuku“. Približavaju se po tko zna koji izbori nakon završetka rata, a hrvatski narod u Bosni i Hercegovini koji je stvarno izložen majorizaciji prije svega bošnjačkog naroda s kojim živi većim dijelom u Federaciji tako se nonšalantno ponaša prema tome. Iako shvaća da su izbori ovdje daleko od demokracije, ovdje su svaki izbori nastavak rata drugim sredstvima. Bošnjačka politička elita jako dobro to koristi da poslije svakih izbora što više prava Hrvatima oduzme i što ih više majorizira i prisili da se isele s prostora Federacije. Doduše, to su im jako pomogli strani izaslanici u Sarajevu, na čelu s Robertom Berryjem i njegovim izbornim zakonom, Wolfgangom Petritschem i njegovim ustavnim promjenama koje su samo naštetile Hrvatima, a zanimljivo 50 posto Hrvata neće izaći na izbore. Ne mogu shvatiti koja je to nacionalna svijest, prije bih rekao nesvijest, jer svojim neizlaskom dajemo glas drugoj strani, bošnjačkoj političkoj eliti da nas nastavi dalje majorizirati. I ja ne znam što bih trebao poručiti Hrvatima i Hrvaticama da to shvate, oni se jednostavno ponašaju kao u onom filmu o katoličkom svećeniku „Ptice umiru pjevajući“. Tako mi indiferentno, hladno sudjelujemo u laganom iseljavanju Hrvata iz BiH, gdje postojimo već 14 stoljeća. Ali ja mislim da je ovo konačni kraj toga jer stiže „Hrvatski odgovor“, stižu stranke Hrvatskog narodnog sabora na čelu s HDZ-om koje će polučiti izvanredne izborne rezultate i napokon prekinuti besramnu majorizaciju i stigmatizaciju hrvatskog naroda. HNS na čelu s HDZ-om dobit će više od 80 posto glasova ljudi Hrvata koji izađu na izbore što u ovakvom izbornom zakonu opet ne jamči da ćemo sudjelovati u vlasti. Napravimo u ovih nekoliko dana do izbora bar mrvicu više truda da izađemo u što većem broju i da budemo što jedinstveniji, jer sve svjetske silnice napokon nam idu na ruku, mi smo građani Europske unije kao hrvatski građani, članovi NATO saveza. Smiješni bismo bili kad smo sve ovo izdržali proteklih 20 godina, kada nas samo jedan korak dijeli od pobjede da ostanemo ovako ravnodušni i nezainteresirani.

Srbi i Rusi rade. Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov daje izjavu u današnjim novinama da Rusija neće prepustiti Balkan NATO savezu, dovoljno je što smo prepustili Sloveniju i Hrvatsku. Kao pojačanje poslali su nam kozake s Dona. Pratim što se događa u Republici Srpskoj, ali ne znam što su Ameri i Rusi dogovorili, možda je to nova Jalta, samo ovaj put granica nije Drina i bivša Jugoslavija, nego granica ove sadašnje, Republika Srpska. Mi kao Hrvati nismo s tim kozacima „koze čuvali“. Opet ponavljam, mi pripadamo Europskoj uniji i NATO savezu i zato naš „Hrvatski odgovor“ mora bit odmah čim se ratificiraju izbori. Mjesec dana nakon izbora moramo sazvati Hrvatski narodni sabor samo s dvije točke dnevnog reda. Prva točka je konstituiranje sabora, a druga točka treba biti obvezujuća odluka da prostor koje je obranilo Hrvatsko vijeće obrane nikada neće pripasti nijednom euroazijskom udruženju ili asocijaciji, nego samo može pripasti NATO savezu i Europskoj uniji. I iz tih pozicija treba krenuti u pregovore o nekom daljnjem preustroju države Bosne i Hercegovine. Jer ne pada mi napamet da me netko vraća pod utjecaj Putina ili Staljina, ili pod utjecaj Erdogana i bliskoistočnih zemalja.

Konzumiranje Mercatora

A sve nam pokazuje da situacija u Federaciji BiH nije baš sjajna. Netko je napravio taj entitet, isto ću citirati Lavrova. „Entitet bošnjačko-hrvatski je napravljen jer muslimani nisu mogli imati svoju republiku što bi bila latentna opasnost za islamsku državu u Europi i onda smo im mi Hrvati pridruženi, kao neki europski garant ili regulator. Hrvati su silom ugurani u taj entitet, ugašena je Hrvatska Republika Herceg Bosna, što su muslimani prihvatili kao idealan prostor za majorizaciju Hrvata. Zahvaljujući toj užasnoj nakaradnoj politici prije svega međunarodne zajednice, od 23 posto teritorija koje su kontrolirati Bošnjaci, sada oni drže cijelu Federaciju, odnosno dobili su 51 posto BiH. Hrvatima su oduzeta sva prava. U normalnim državama, posebno s tri nacije, federiraju teritoriji, federiraju republike i na svakoj razini je rotacija, paritet, konsenzus, a Hrvatima je to zabranjeno na razini Federacije,  i na razini države. I faktički od nas mogu raditi što hoće.

A da bi čitatelji, jer ova se kolumna ne čita samo u BiH, nego širom planeta Zemlje (ta nema gdje nas u posljednjih 100 godina nisu raselili i iselili), a posebno u Hrvatskoj, da bi shvatili stanje ovdje, u kakvom mi entitetu živimo mislim prije svega na Federaciju, zahvaljujući međunarodnoj zajednici i federalnim medijima koje međunarodna zajednica forsira za širenje velikobošnjačke politike, dobili smo bošnjački entitet koji je definiran Islamskom deklaracijom Alije Izetbegovića i manifestom Komunističke partije Josipa Broza Tita. Znači s dva bošnjačka bloka koja idu s te dvije rigidne i u civiliziranoj Europi neprihvatljive ideje, s radikalnim islamom i s komunizmom u 21. stoljeće. To je nemoguća misija. Slika uvijek govori više nego milijun rečenica. Fotografija reisa Cerića koji je sada predsjednički kandidat u Jajcu, gdje je bilo zasjedanje ZAVNOJ-a i Titina bista iza njega, i on priča o nekoj građanskoj BiH gdje nema ni Srba ni Hrvata, gdje će glavna ideologija biti Titin komunizam i vjerojatno taj radikalni islam i to na kraju može samo završiti s crvenim komunističkim kalifatom. I kako kaže veliki redatelj iz Sarajeva Gradimir Gojer, „to je Heineken koalicija, zelena boca i crvena petokraka“. Ali to neće moći proći, jer stiže „Hrvatski odgovor“ i on će biti kao i 1992. godine kada se hrvatski narod morao sam organizirati na našu radost, a na njihovu žalost, a to je HR HB. Jer nijedan pečat koji je na silu uzet Hrvatima u Federaciji, nitko od bošnjačke političke elite bez obzira na pobjedu na izborima neće htjeti vratiti, čak i onaj mali pečat za nabavu toaletnog papira neće htjeti vratiti. Zato Hrvati HR HB, glavu gore izađimo na izbore, vratimo svoje dostojanstvo i glasujmo ZNA SE.

P.S. Da biste shvatili koliko je stvarno nepovjerenje, da ne kažem gađenje prema hrvatskom narodu, najbolje je vidjeti video na YouTubeu i reakcije jedne Bošnjakinje iz Sarajeva na gašenje Mercatora i dolazak hrvatskog Konzuma u BiH. To se liju krokodilske suze, sve može biti, ali ne smije biti hrvatsko. Žalosno, tužno, ali istinito. I hvala Bogu, napokon je Sarajevo Damaskirano.

Piše: Marin Topić /pogled.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Mladen Pavković: Sramotna presuda sramotnom četničkom kapetanu!

Objavljeno

na

Objavio

Sramota. Dragan Vasiljković, (62), poznatiji kao kapetan Dragan, itekako može biti zadovoljan presudom Županijskog suda u Splitu.

Nepravomoćno je osuđen na samo 15 godina zatvora, a proglašen je krivim za dvije točke optužnice: zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na Policijsku postaju u Glini!

S obzirom da je u  australskom i splitskom pritvoru  već „odsjedio“ 12 godina, postoji mogućnost da će se vrlo brzo vratiti u Beograd, gdje će ga dočekati kao „narodnog heroja“. Eto, to je nama „naša borba dala“!

Ovaj ratni zločinac tijekom obraćanja sudu je izjavio  da je ponosan na svoj ratni put i na Kninđe od kojih „nitko nije optužen za nikakav zločin“. Javnost je u sudnici nasmijao izjavom da Hrvati u Australiji uz fotografiju Ante Gotovine drže i njegov portret.

Kapetan Dragan, koji ima i australsko državljanstvo, uhićen je prije 11 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2005. izručen je Hrvatskoj.

U cijelom tom  cirkusu oko jednog srpskog zlotvora, zanimljivo je da su od aktera u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu opet bolji prošli agresori nego žrtve. Naime, dovoljno je spomenuti presudu Veljku Mariću, Vladimiru Milankoviću, generalu Glavašu, Mihajlu Hrastovu, Norcu, Kordiću, braniteljima iz Lore i brojnim drugim Hrvatima, sudionicima rata koji su tri puta gore prošli nego razni Vasiljkovići.

Tako je samo primjera radi jedan nevini hrvatski branitelja Veljko Marić osuđen u Beogradu  na nevjerojatnih 12 godina zatvora, a Milanković po zapovjednoj odgovornosti na deset! A Kapetan Dragan na 15!

Koliko je dosad samo hrvatskim branitelja optuženo ili osuđeno? Navodno su ih „puni“ zatvori!

Aktualni gradonačelnik Grada Knina još je do jučer tvrdio da u tome kraju nije bilo četnika zadnjih 70 godina! Čemu, zašto?

Vjerujemo da će se sada javiti i razni „mirotvorci“ ala  Pusić, Teršelič, Stazić, novinari četničkih Novosti na čelu s Pupovcem, Matula, Josipović, Mesić i njima slični i „popljuvati“ ovu presudu, nakon koje oni, ali i Vasiljković mogu „slaviti“, jer je još jednom „dokazano“ da se – zločin isplati! (Vasiljković je u australskom pritvoru imao tretman kao u hotelu!)

I onda se neki čudom čude da je dosad oko tri tisuće hrvatskih branitelja izvršilo suicid, a da ih se najmanje još tri puta toliko pokušalo ubiti!

Mladen Pavković / Kamenjar.com

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Ivica Šola: Ivana Maletić, uzorna Hrvatica, uzorna Europljanka

Objavljeno

na

Objavio

Dok se Hrvatska mučila u pristupnom procesu za EU, iz Bruxellesa je stigao Antidiskriminacijski zakon na usvajanje i mi – kimnuli glavom.

Za razliku od nas, većina ozbiljnih zemalja “stare Europe” s dugom demokratskom tradicijom odbila ga je donijeti. To sigurno nisu zemlje koje diskriminiraju svoje građane.

Tako je, primjerice, Njemačka jednostavno rekla da je zakon suvišan jer su antidiskriminacijske norme već ugrađene u njihov Ustav, kao i u hrvatski. Čemu gomilati isto? S druge strane, agresivne manjinske skupine i gotovo svi mediji i relevantni političari lagali su tada i prijetili narodu kako je usvajanje toga zakona uvjet pristupanja Europskoj uniji, istoj onoj čije su glavne članice odbile taj bruxelleski uradak!?

Premijer prevario birače

Ovih dana događa nam se slična situacija s još jednim bruxelleskim “diktatom”, koji je podvala sa svrhom nametanja (manjinske) LGBT ideologije kroz zakone, pod krinkom sprječavanja nasilja nad ženama, ideologije koja se zove rodna teorija.

Radi se o Istanbulskoj konvenciji. HDZ i Plenković, koji je u izbornoj kampanji obećao da se protivi “nametanju bile kakve ideologije, pa i rodne”, došavši na vlast najavljuje da će RH ratificirati Istanbulsku konvenciju, koja jasno promiče baš rodnu ideologiju.

Ovo iznevjereno obećanje i prijevaru birača argumentirao je, za pravnika, diletantskom dezinformacijom kako je rodna ravnopravnost u našem Ustavu, iako se pojam rod u Ustavu nigdje ne spominje, već spol (npr. čl. 14.). A upravo je relativiziranje biološkog spola duša rodne teorije.

Prema ovoj teoriji naš je spolni identitet sociokulturalni konstrukt, biologija tu nije presudna pa, ako biološku djevojčicu odgajamo kao dječaka, kažu, ona će postati dječak, i obrnuto.

Rodna ideologija je neka vrsta gnoze, u smislu mržnje prema biološkom, tjelesnom, kako je upozorio, ne neki katolik, već, među inim, francuski filozof i libertinac, antiteist (!) Onfray. On posprdno transseksualni lobi koji stoji iza ove ideologije naziva “novim puritancima”, jer “relativiziranje spola (biološka datost), a veličanje roda (kulturološka datost), ekvivalentno je anđeoskoj antropologiji koja se razvijala već od samih početaka kršćanstva pod utjecajem gnoze kao – hereza”.

U Onfrayevu ciničnom paradoksu sadržana je sva istina. Rodna teorija je bojovna pseudoznanost bez uporišta u empirijskoj stvarnosti.

Na sreću, HDZ ima ozbiljnih i hrabrih političar(a)ki u Europarlamentu. Dakako, tu ne mislim na Dubravku Šuicu, djevojački Karaplenković, već na, osim Ivice Tolića, drugu HDZ-ovu europarlamentarku Ivanu Maletić. Maletić je jasno rekla da je bolje da Hrvatska ne ratificira Istanbulsku konvenciju, da je ona protiv.

Gospođa Maletić, kao i Njemačka nekoć, jasno argumentira da mi imamo sasvim dobre zakone protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, samo se ne provode, ili ne dovoljno dobro i odlučno.

Umjesto da sami, za to nam ne treba Bruxelles, provodimo vlastite zakone i snažno zaštitimo žene i sve žrtve nasilja te dodatno uložimo napore u borbi za jednakopravnost spolova, mi idemo usvajati kukavičje LGBT jaje iz Bruxellesa koje u članku 3. odvaja spol od roda, pa Ivica, ako želi, može postati Marica, i obrnuto, te ići na ženski WC.

Prostor za perverznjake

Posljedice usvajanja ove konvencije za naš pravni i odgojno-obrazovni sustav su katastrofalne, jer se unošenjem nepotvrđenih teza ove pseudoznanosti u nastavne kurikule ozbiljno narušavaju prava roditelja da svoju djecu odgajaju, kako im naš Ustav jamči, sukladno svom svjetonazoru, u kojem moj sin i moja kćerka nisu tek sociokulturalni konstrukti, već, počevši od svog života u majčinoj utrobi, biologija ih oblikuje kao muško i žensko. Oni kao dječak i djevojčica nisu nikakav “socijalni konstrukt”, kao što to nisu ni kromosomi, ni hormoni, ni… Ako se pak Ivica osjeća kao Marica, to je neki drugi problem…

Tako, uvođenjem pojma roda i u naš pravni sustav, bit ću politički nekorektan jer mi to nalaže savjest, otvara se prostor raznim perverznjacima da promiču legalno vlastite perverzije na račun poreznih obveznika i HZZO-a.

Premda Maletić neki zamjeraju što je u Europarlamentu bila suzdržana pri izglasavanju ove Konvencije, suzdržanost je ovdje znak otvorenosti – za dijalog, protiv podvala. Isto je učinio i šef Plenkovićevih pučana Weber, jer odbijanjem rodne ideologije koju promiče Konvencija, ne znači da se Konvencija kao takva odbija, već, prije svega, oni elementi kojima su plemeniti ciljevi trojanski konj za ozakonjenje orvelovštine.

Zahvaljujući Plenkoviću, očito je pobijedio bruxelleski ideološki kolonijalizam i pseudoznanost koju većini nameće agresivna LGBT manjina. Maletić je svoje utemeljene argumente rekla.

Kao uzorna Hrvatica, i kao takva ništa manje uzorna Europljanka, pri čemu je prvo mjera drugoga, jer zastupa ovaj narod, a ne opskurne ideološke LGBT lobije koji se skrivaju iza borbe protiv nasilja prema ženama. U tom smislu baš Istanbulska konvencija promiče nasilje, nasilje manjine nad većinom orvelovštinom umotanom u znanost.

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Ivica Šola: Izaći iz Europske unije? Zašto ne!

facebook komentari

Nastavi čitati