Pratite nas

Vijesti

Bauk stopirao predmet protiv tvrtke svog oca ??

Objavljeno

na

SLUČAJ Republika Hrvatska protiv bračke tvrtke Kavadur, u kojoj je direktor i odgovorna osoba Miro Bauk, otac ministra Uprave Arsena Bauka, pretvorio se u nezapamćen pravosudni skandal. Evo činjenica.

Državni inspektorat podnio je 2005. i 2007. godine prijavu Državnom odvjetništvu protiv Kavadura te zatražio regresnu tužbu po Zakonu o obveznim odnosima za štetu od 6,2 milijuna kuna zbog nezakonite eksploatacije kamena na polju Banja na Braču.

Državno odvjetništvo podnijelo je supetarskom sudu dvije tužbe koje su nakon pet ročišta u jednom i tri ročišta u drugom spojene. Koncem listopada 2009. godine tadašnja predsjednica suda Sanda Crljen Ivančić donosi rješenje o prekidu postupka zbog zahtjeva tuženika, tj. Kavadura da Vladino povjerenstvo utvrdi pravilan izračun.

Postupak protiv Kavadura u prekidu 1500 dana!

Povjerenstvo nije ništa izračunalo, nego se Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom proglasio nenadležnim jer bi se pravilan izračun odnosio samo na postupke u kojima država utvrđuje vlasništvo, a što ovdje nije bio slučaj. U travnju 2010. godine Državno odvjetništvo zatražilo je nastavak postupka, no od tada pa do neki dan supetarski sud nije napravio nijednu radnju u predmetu. Postupak je u mirovanju nevjerojatnih 4 godine i zamalo dva mjeseca ili 1500 dana, dok je zahtjev Državnog odvjetništva za nastavkom postupanja podnijet prije 3 godine i 8 mjeseci ili nekih 1320 dana.

Država nema za liječnike, nastavnike i branitelje, a slučaj potraživanja 6,2 milijuna kuna – stoji

Podsjetimo, radi se o utjerivanju potraživanja države koja trenutno bilježi mega rupu u proračunu od preko 6 milijardi te su upitne plaće korisnika državnog proračuna. Država nema za liječnike, nastavnike i branitelje, a slučaj RH protiv Kavadura, tvrtke u kojoj je zaposlen otac ministra Bauka, stoji u prekidu 1500 dana, dok sudovanje traje više od 8 godina ili gotovo 3000 dana!

S obzirom na protek vremena, spor od 6,2 milijuna kuna narastao je za pripadajuće zatezne kamate pa u ovom trenutku vjerojatno teži i više od 10 milijuna kuna.

Sutkinja zakazala ročište nakon intervencije predsjednika splitskog suda i Indexa

Indexova kontrola utvrdila je da bi predmet protiv Kavadura ležao tko zna još koliko zakopan u najdublju bračku škrapu da nismo postavili pitanje o nepostupanju supetarskog suda novom predsjedniku Županijskog suda u Splitu Marijanu Miletiću koji je u posljednja dva mjeseca obavio dvije inspekcije suda na Braču. Kako je moguće da se nije utvrdila nevjerojatna pasivnost suda koji u 1320 dana nije našao vremena i prostora da odluči o zahtjevu Državnog odvjetništva?!

Odgovor, koji smo dobili, šokirao nas je. U te dvije kontrole koje je obavio predsjednik Miletić predmet Kavadur uopće nije dan na uvid, premda je supetarskom sudu najavljeno da pripreme sve predmete starije od tri godine! A Kavadur je star osam godina!

Predsjednica supetarskog suda: Predmet se vodio kao riješen i nije bio među “živim” spisima

Kako je to bilo moguće, Indexu je otkrila predsjednica supetarskog suda Katarina Heinrich, koja tu dužnost obnaša od početka 2012. godine i odlaska sutkinje Sande Crljen Ivančić na Upravni sud u Splitu.

“Slučaj je kompjuter vodio kao mrtav. Bio je prekinut i nije bio na popisu živih predmeta jer nije dobio broj. Kada je rješenje o prekidu postupka postalo pravomoćno, slučaj se evidentirao kao riješen. Kada je došao zahtjev Državnog odvjetništva, predmet je trebao dobiti novi broj i biti stavljen u rad, no to se nije dogodilo”, kazala nam je sutkinja Heinrich.

Zašto je sutkinja Crljen propustila obaviti te radnje u godinu i osam mjeseci, koliko se još zadržala na sudu u Supetru, nažalost, nije nam poznato. Pokušali smo u nekoliko navrata doći do sutkinje, ali nam se nije javila. Nakon prelaska na Upravni sud, natjecala se i za predsjednicu, ali nije prošla. Žalila se.

“U Supetru radimo u neizdrživim profesionalnim uvjetima”

Nakon sutkinje Crljen predmet Kavadur zadužila je sutkinja Tea Lolić Prenc. U gotovo dvije godine nije napravila nijednu radnju, sve donedavno i intervencije predsjednika splitskog suda koji je postupao temeljem Indexovog upita.

“Sutkinja je zadužila tisuću spisa i nije se snašla. Svakako je propust što se nije nastavilo sa suđenjem, ali mi jednostavno s ovim brojem sudaca ne možemo raditi dinamikom koja se od nas očekuje. Mi se zaista trudimo koliko možemo, ali u Supetru radimo u neizdrživim profesionalnim uvjetima”, kazala nam je predsjednica bračkog suda.

Supetarski sud reinkarnira spis koji je mrtav 1500 dana!

Otkrila nam je i kako Državno odvjetništvo nije u tužbi utvrdilo visinu štete od 6,2 milijuna kuna već su ostavili prostor za naknadno utvrđenje! Predsjednica Heinrich kazala nam je i kako će se morati obaviti vještačenje, jer to u ovih osam godina nije napravljeno. To samo znači da će put do naplate državnih potraživanja još biti dugotrajan i trnovit.

Više će svakako biti poznato nakon što sud 24. siječnja 2014. godine, u prvoj raspravi zakazanoj nakon prekida otprije 1500 dana, reinkarnira predmet Kavadur sa svog Odjela patologije za umrle spise. Kako nam je otkrila predsjednica Heinrich, slučaj Kavadur nije jedini s takvom “nesretnom” sudbinom.

Pitanje bez odgovora: Kako je Index mogao ono što nije moglo Državno odvjetništvo?

Pitali smo Državno odvjetništvo da nam obrazlože zašto nisu utužili naznačeni iznos, no odgovor nismo dobili. Pitali smo ih da nam objasne kako je moguće da Index zatraži nastavak postupka prekinutog prije 1500 dana i da u tome uspijemo, što je Državnom odvjetništvu bili neizvedivo više od 1300 dana. Ni na to pitanje nismo dobili odgovor. Uputili su nam se da se javimo Županijskom sudu. I jesmo i što se tiče njih, rezultati su odmah bili vidljivi, što se za rad Državnog odvjetništva ne može reći.

Bajić u zatvor spremio Sanadera i Vidoševića, a u slučaju Kavadur bio potpuno nemoćan?!

Kako je moguće da Mladen Bajić, koji je u zatvor spremio Ivu Sanadera, Nadana Vidoševića i čitav niz HDZ-ovih direktora javnih poduzeća, nije bio u stanju podsjetiti supetarski sud da uzmu u rad jedan u svojoj naravi prilično banalan predmet regresne tužbe?

Krije li se možda u takvom ležernom pristupu tajna zašto je Mladen Bajić za SDP bio loš dok su bili oporba, a onda je najednom, kada su došli na vlast, bio odličan glavni državni odvjetnik kojem će se sigurno rado dati još jedan mandat?

Slučaj Kavadur najbolje pokazuje s kolikom se neefikasnošću država bori u naplati svojih potraživanja. Osam godina sudovanja, četiri godine prekida, predmet je zakopan (!), inspekcije višeg suda ne mogu ga ni dobiti na uvid, za njega ne zna ni uredujuća sutkinja, Državno odvjetništvo pasivno gleda i čeka ne zna se što.

Zašto Državno odvjetništvo nije tražilo da Kavaduru sudi drugi sud?

Pitali smo Bajićeve ljude zbog čega nisu tražili da se predmet dodijeli u rad drugom sudu kada je postalo evidentno da supetarski sud nema sposobnosti suditi predmet protiv firme tate Bauka. Prošla je prva godina, druga godina, prođe i treća, sud ne radi, a Državno odvjetništvo pravi se nevješto i ne koristi mehanizme koji stoje na raspolaganju. Odgovor nismo dobili.

Kada se provjeri vremenski slijed sudskog postupanja, ispada da se na tužbi države protiv Kavadura još nešto i radilo dok je Arsen Bauk bio mladi partijaš u usponu. Dvije godine nakon što je postao saborski zastupnik došlo je do prekida postupka. U ostale dvije godine njegovog mandata u Saboru te ove dvije ministarske godine nije se napravilo apsolutno ništa, a kao da to nije bilo dovoljno, predmet se čak i sakrio od kontrola višeg suda, odnosno, nije im bio dostupan.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

BUJANEC: JE LI OVO AUTOR SVASTIKE NA POLJUDU?!

Objavljeno

na

Objavio

Maxportal

Miljenik ljevice, frend Ostoje Rankovića i Zoke Milanovića, vedeta N1 televizije Sanjin Španović – pozdravlja visoko uzdignutom desnicom!

EVO GA! Frend Ostoje Rankovića pozdravlja nacistički…

Notorni Sanjin Španović vodi emisiju na jugo-lijevoj N1 televiziji i piše za Rašetin Express. Prijatelj je s Babićem i drugim Imbexovcima… Drugovi su mu Arsen Bauk, Bojanče Glavašević, Miralem Mršić, Danica Sapasović, Željko Jovanović… Ugošćavao je Zorana Milanovića i Ivu Josipovića, a sada vidimo fotku na kojoj pozdravlja visoko uzdignutom desnicom. Inače, radikalni je protivnik pozdrava ZDS.

Ahahahaha! Kaže “bio sam mlad”… A ne, ne Španoviću, nisi bio baš tako mlad. I Beljak Krešica kaže da je imao “samo 27” kada je provaljivao u automobile i krao ljudima autoradije… Ja sam bio maloljetan kada sam se na maskenbalu neprimjereno slikao i to mi jugo-ljevičari nikada nisu oprostili jer nisam htio izdati Hrvatsku, a vi koji ste nepodopštine radili kao nešto stariji – vama se sve oprašta jer sada radite za gazde koji ne vole našu zemlju.

Drago mi je da se ‘svastičari’ ovako otkrivaju i da je sada mnogo jasnije s kakvim provokatorima imamo posla. Baš me zanima koji drug je sljedeći gost na N1 kod Španovića – Milanović, Josipović, Bauk ili Glavašević? Ili možda Ostoja Ranković?! Halo Špan, kak’ će te se pozdravljat – sa “Smrt fašizmu” ili ZDS?! Ili je tebi možda draže ovako, na njemačkom ‘SH’…

P.S. Ima još slikica, pustili smo jednu s prvim bijelim, kad Španu već toliko smeta moje “bijelo”… Za početak! Komentirao je Velimir Bujanec na facebooku.

BUJANEC: “Kad vidim ove provokacije ne bi me začudilo ni da je s Ostojićem organizirao crtanje svastike na Poljudu.”

Redakcija Maxportala u posjedu je kompromitantne fotografije poznanog lijevog novinara Sanjina Španovića urednika i voditelja emisije Veto na N1 televiziji i suradnika tabloida Express koji uređuje Boris Rašeta. Španović u društvu nogometnih navijača s visoko uzdignutom desnicom pozdravlja nacistički Sieg heil!

Kompromitirajuća fotografija navodno je nastala na jednom od gostovanja hrvatske nogometne reprezentacije, najverojatnije na Islandu, a neslužbeno smo doznali da ima još fotografija s gostovanja Vatrenih u Španjolskoj

Neposredno nakon što je Maxportal dobio spornu fotografiju Španovića s visoko uzdignutom desnicom, redakciji  javio se urednik i voditelj Bujice Velimir Bujanec koji nam je ustupio još jednu fotografiju.

Doduše, ova Bujancu nije sporna, nije sporna ni za širu javnost, ali mogla bi biti za samog Španovića, njegove prijatelje Arsena Bauka, Bojana Glavaševića i Željka Jovanovića.

Na njoj Španović pozira ispred hrvatske zastave na kojo je grb s prvim bijelim poljem, a upravo je Španović Bujanca prozivao  zbog promocije takve zastave.

Usput smo Velimira Bujanca pitali za komentar sporne fotografije na kojoj Španović pozdravlja nacističkim pozdravom:

“Interesanto je  kako veliki prijatelj Matije Babića i Indexa, novinar N1 televizije i član stožera Anke Mrak Taritaš pozdravlja nacističkim pozdravom i visoko uzdignutom rukom, a da ga ni jedan ljevičarski medij zbog toga nije prozvao. Baš me zanima kako će sada reagirati Ranko Ostojić, jer poznato je da je upravo Španović njegov veliki promotor i prijatelj na Facebooku

Tko zna možda baš ovakvi likovi koji provociraju s uzdignutim rukama, a zapravo su dio ljevičarskog paraobavještajnog podzemlja, stoje i iza crtanja svastike na Poljudu”, oštar je Bujanac.

Na pitanje ruši li ova fotografije Španovićevu vjerodostojnost kao novinara, Bujanec odgovara:

“Kad vidimo fotografiju ekstremno lijevog novinara koji visoko diže desnu ruku, što drugo možemo zaključiti nego da je provokator!? Zašto bi vjerovali Španoviću i Ostojiću da nemaju veze sa svastikom na Poljudu!?”

Bujanec se prisjetio i što su njemu radili nakon jedne sporne fotografije:

“Mene je cijela ljevica, očekivano, osudila radi jedne fotografije od koje sam se ogradio, koja je nastala na maskenbalu i u vrijeme kad sam bio maloljetan, a Španović na ovoj fotografiji baš i nije tako mlad.

Riječ je o dvostrukim kriterijima jer ako izdaš Hrvatsku onda smiješ pozdravljati nacistički, i to će ti biti oprošteno, a ako se ogradiš od neke mladenačke gluposti, ali ostaneš na hrvatskom putu, to ti nikada neće oprostiti.

Sjetite se i Drage Pilsela, ‘bacao’ je kamenje na sinagogu u Argentini, a sada je najveći pljuvač Hrvatske i prijatelj notornog Ive Josipovića.”

Za kraj Bujanec je dodao:

“Osm Pilsla i Španović je prijatelj Ive Josipovića, seksistički je vrijeđao hrvatsku predsjednicu, prijatelj je Danice Spasović i najradikalnijeg krila SDP-a na čelu sa Zoranom Milanovićem i Bojanom Glavaševićem. Sjetite se samo da je upravo Španović bio kolovođa kampanje protiv Davora Bernardića, a ovdje pozdravlja nacističkim pozdravom. Naravno da neće”,  kazao je Bujanec i za kraj naglasio:

“Opće poznata stvar da je Španović jedan od glavnih kreatora kampanje protiv Hrvatskog nogometnog saveza i čelnika Dinama Zdravka Mamića, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te čelnika braniteljskih udruga Đure Glogoškog i Josipa Klemma.

Španović pljuje po HOS-u i Josipu Šimuniću zbog pozdrava Za dom spremni, a ovdje diže ruku i pozdravlja nacistički. Ma zamislite vi provokatora.

On se  s Matijom Babićem i Indexom gotovo natjecao tko će više uvrijediti branitelje koji su prosvjedovali u Savskoj, a sad ga vidimo na slici s nacističkim pozdravom” kazao je Bujanec, uz napomenu da ima još kompromitirajućih fotografija novinara Sanjina Španovića, piše Maxportal

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati