BDP pao 11. put zaredom, Hrvatska uz SDP nezaustavljivo tone, a Grčić poručuje: “Bit će bolje dogodine”

  11

  Hrvatsko gospodarstvo u drugom kvartalu 2014. godine palo je za čak 0,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. To je dvostruko veći pad nego u prva tri mjeseca ove godine, kada je BDP pao za 0,4 posto.

  Domaće gospodarstvo u padu je već 11. uzastopnih kvartala. Hrvatska je u recesiji već šest godina.

  Radi se o većem padu nego što se očekivalo. U anketi koju je agencija Hina provela među osam makroekonomista, bio je najavljen pad od 0,6 posto. Svi ispitanici smatrali su da će BDP pasti, a prognoze su varirale od -0,2 do -1 posto.

  Ljudi se boje trošiti

  HrvatskaKrizaPADStrelicaIlustraciajINDex-Glavni razlog pada BDP-a je slaba osobna potrošnja, a glavni razlozi slabe potrošnje građana su pesimizam i visoka stopa nezaposlenosti. U drugom kvartalu splasnula je i industrijska aktivnost, a očekuje se i daljnji pad investicija.

  “Prema rashodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2014. ostvaren je većim izvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen padom bruto investicija u fiksni kapital.

  Prema proizvodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2014. ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti građevinarstva”, tvrde iz Državnog zavoda za statistiku.

  Minus bi na kraju godine mogao biti još veći

  Američka rejting agencija Standard&Poor’s, u svojoj krajem ocjeni krajem srpnja, potvrdila je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na razini BB te kratkoročni na razini B, uz stabilne izglede.

  Iz S&P tada su upozorili kako je Hrvatska zapala u šestu godinu recesije zaredom te kako će u ovoj godini javni dug, koji je već dosegnuo razinu od 68 posto BDP-a, dodatno porasti. S&P je za 2014. godini predvidio pad BDP-a od 0,9 posto.

  Početkom ovog mjeseca agencija Fitch snizila je hrvatski kreditni rejting za jedan stupanj, na “BB” za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti i “BB+” u domaćoj. Tada su naveli da očekuju nastavak recesije u Hrvatskoj, te iskazali sumnju u to da će država uskoro stabilizirati javni dug.

  Fitch očekuje pad BDP-a u ovoj godini od 0,5%.

  Grčić: Iduće godine dolazi preokret

  branko_grcicBranka Grčića, potpredsjednika Vlade za gospodarstvo, optimizam i dalje ne napušta. Grčić je uvjeren da će mjere Vlade kojoj pripada na koncu rezultirati gospodarskim oporavkom.

  “Stanje se nije promijenilo u zadnja tri mjeseca, unatoč nekim pozitivnim pokazateljima kao što je rast industrijske proizvodnje, kao što je rast izvoza više od 13 posto u prvih šest mjeseci, kao što je pad nezaposlenosti na godišnjoj razini, s više od 20.000  manje nezaposlenih ove godine u  odnosu na isto vrijeme lani. Imamo  probleme koji se ne mogu riješiti preko noći, a to je teško stanje u građevinarstvu i u osobnoj potrošnji. Ono što Vlada čini na pripremi velikih, zaista vrijednih projekata, vrijednih nekoliko milijarda eura, projekata koje ćemo sufinancirati iz EU fondova, sigurno će  opet potaknuti građevinarstvo u Hrvatskoj. Tu vidimo jedno od mogućih izlaznih rješenja. Osim toga,  Vlada ovih dana priprema vrlo ozbiljnu mjeru kojom će kroz porezni sustav povećati plaće u Hrvatskoj za gotovo milijun zaposlenih, i mislimo da se time zapravo može potaknuti i osobna potrošnja kao ključni drugi kritični element u samoj strukturi BDP-a. I to je ono što mogu poručiti, Vlada upravo radi ciljano, s ciljanim mjerama na one komponente koje danas negativno pridonose BDP-u. Ali isto tako očekujemo da privatni sektor, sa svoje strane, učini sve da se nastave ovi pozitivni trendovi, prije svega u industriji, ali  i drugim sektorima, osim građevinarstva, u preostalom dijelu ove godine, a ja bih rekao, posebno u idućoj godini koja bi trebala donijeti preokret”, poručio je Grčić.

  Slovenski BDP rastao 2,9 posto

  Zanimljivo je spomenuti da je i Slovenski statistički zavod danas objavio prve procjene kretanja slovenskog BDP-a u drugom kvartalu 2014. godine. No, iz susjedstva stižu dobre vijesti.

  Gospodarstvo Slovenije, jedine zemlja regija koja je uz Hrvatsku članica Europske unije, u drugom kvartalu ove godine raslo je za 2,9 posto. S obzirom na prvi kvartal ostvaren je rast od jedan posto.

  Hrvatska među rijetkim zemljama sa padom BDP-a u 2014.

  Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja svijeta u kojima će BDP pasti i u 2014. godini.

  Naime, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, od ukupno preko 180 zemalja na njihovoj listi, pad BDP-a očekuje se u Hrvatskoj, Venecueli, Barbadosu, Ekvatorijalnoj Gvineji, Cipru i Libiji.  (index.hr)

  >>KUKURIKU NERED: kako su Linić i SDP ubili Hrvatsku

   

   

  facebook komentari

  • peppermintt

   Grčić lipo ga je nazva I.Pepić -maneken kava-plaža

   • EMINƎM

    nek se goni na adu-ciganliju, i povede ostatak kukurikavaca

   • lagana šminka da, a po čemu je maneken? Nisam ga uživo vidio ali čini mi se malešan!

    • peppermintt

     styling lilith, nalickan, upicanjen :)) al ne možeš donavijek prodavat šupljake.

     On je profa , ima doktorat iz ekonomije a u praksi nula-njente, to ti ej dokaz koji je raskorka između teorije prakse, osoba njegove znanstvene razine bi tribala priporoditi gospodarstvo. Ali, di su rezultati ? o čem je zapravo rič ???

     • Doktor makroekonomije, čije sposobnosti do sada nitko nije vidio! 🙂

      • peppermintt

       kod njega je doktorirao i oni ministar što se dvaput preziva -H-D

      • hajdaš dudaš? 🙂

  • makroekonomis

   Grcic nije zdrav covik

   • EMINƎM

    di će biti zdrav kada je duboko udisao ratni beogradski vazduh

   • peppermintt

    po čemu ? nešto posebno znaš ?

  • wolf

   Mozda dogodine-Prljavo Kazaliste.