Pratite nas

BiH

BEĆIREVIĆ POKUŠAO PODVALITI AMANDMAN – Propao pokušaj SDP-a 
da Bošnjaci biraju 
Hrvate u Predsjedništvo

Objavljeno

na

Na sjednici kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH ponovno je zamjenik predsjedatelja Denis Bećirević inzistirao da se održi nastavak zajedničke sjednice oba doma državnog Parlamenta na kojoj bi se raspravljalo i odlučivalo oko amandmana na izmjene Ustava u slučaju Sejdić-Finci.

denis_becirovic_parlament_il1-595x340I ne samo da je inzistirao, kako doznaje Večernjak, nego je uvjetovao održavanje redovite sjednice Zastupničkog doma, sazivanjem zajedničke sjednice oba doma.

Ucjena Parlamenta

Naime, Bećirević je pokušao odgovornost politikantski prebaciti, a što je ova stranka već i ranije činila, na predsjedatelja Doma naroda državnoga Parlamenta Dragana Čovića. Proglasilo bi ga se krivim što su ‘propale europske reforme’, a to sve kako bi prikrili pokušaje da se pojednostavi način biranja članova Predsjedništva BiH i Doma naroda. Tako bi brojniji Bošnjaci mogli birati sve hrvatske predstavnike provodeći otvorenu hegemoniju nad ovim narodom.

Prijedlog se pojednostavljeno svodi na to da se umjesto navođenja kako se jedan Srbin bira u RS, a u FBiH Hrvat i Bošnjak, jednostavno stoji kako se dva člana biraju iz FBiH, a jedan iz RS-a. Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković i zamjenik Božo Ljubić su bili protiv Bećirevićevih ucjena.

Ljubić je u izjavi za Večernjak potvrdio kako je glasovao protiv. “Ne možemo mi kao Dom nalagati bilo komu drugome kako će se ponašati i kakve odluke donositi. U tome je suština postojanja dva doma državnog Parlamenta. Gospodin Bećirević je tražio da se održi nastavak zajedničke sjednice oba doma, jer je to bio dio rasprave na zajedničkoj sjednici koja nije završena.

Mi međutim ne možemo donositi odluku o sazivanju zajedničke sjednice. To može donositi samo zajednički kolegij oba doma”, rekao je Ljubić pojašnjavajući razloge odbijanja Bećirovićeve inicijative. Pri tome je pojasnio kako se radi o politikanstvu. “Mišljenja sam da bi stavljanje na dnevni red takve rasprave u predizborno vrijeme izazvalo još veće prijepore i podjele. Zato nije bilo racionalno uopće raspravljati o ovoj temi”, dodao je Ljubić.

Dva Bošnjaka

On smatra kako je SDP-ovo inzistiranje na amandmanima štetno za BiH. – Suštinski prigovor hrvatske strane odnosi se i na sadašnji ustroj i rješenja u BiH. Ne vjerujem da bi oni mogli dobiti potporu. Ali ako netko smatra da bi mogli proći, te ako je zbog toga predlagao stavljanje na dnevni red, onda se tu radi o vrlo zabrinjavajućoj situaciji. Ni formalno se ovi amandmani ne mogu naći u proceduri odlučivanja jer zahtijevaju javnu raspravu. A to je do izbora nemoguće. Teško mi je ocijeniti motive zašto se to radi, ali je kontraproduktivno za BiH, smatra Ljubić. (ZoranKrešić/VL)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati