Belgijski sud osudio trojicu udbaša zbog ubojstva aktivista 1990. godine!

2

Belgijski sud osudio je u utorak navečer trojicu pripadnika bivših jugoslavenskih tajnih službi za ubojstvo kosovskog aktivista za ljudska prava Envera Hadrija 1990., objavili su belgijski mediji.

Sud je Veselina Vukotića i Andriju Draškovića proglasio krivima kao počinitelje ubojstva, a Božidara Spasića kao naručitelja. Suđenje je provedeno u odsutnosti jer osuđeni nisu dostupni belgijskom pravosuđu unatoč višegodišnjim naporima.

Enver Hadri, predsjednik Odbora za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, ubijen je 25. veljače 1990. u automobilu dok je čekao na semaforu u bruxelleskoj općini Saint-Gilles.

Porota je zaključila da su Hadrija ubili kriminilci iz Beograda Vukotić i Drašković po narudžbi jugoslavenskih tajnih službi u kojima je Božidar Spasić bio glavni inspektor.

Sud je ocijenio da se radi o političkom motivu ubojstva Hadrija, koji je branio interese Albanaca na Kosovu i zauzimao se za neovisnost tadašnje pokrajine u sastavu Srbije.

Drašković je u lipnju prošle godine uhićen u splitskoj zračnoj luci na povratku s ljetovanja. No, na izručenje u Belgiju nije čekao u ekstradicijskom pritvoru, nego na slobodi uz jamčevinu od 100.000 eura. Dan prije izručenja u srpnju prošle godine nije pronađen na adresi koju je ostavio sudu i od tada se smatra nestalim.

Vukotić je, prema pisanju belgijskih medija, 2006. uhićen u zračnoj luci u Madridu, odakle je izručen Belgiji. Međutim, 2008. Belgija ga je izručila Srbiji gdje je osumnjičen za ubojstvo u nekoj diskoteci.

facebook komentari

  • Paulaner Paulaner

    Ovaj Andrija Draskovic je bio svjedok na sudu u Münchenu. Tip se cudom cudio od kud njega da zovu kao svjedoka,jer sto to on ima sa udbom,pitao se ovaj kriminalac i udbaski egzekutor???
    On je rekao da su Djurekovica likvidirali Arkan i Giska.

  • kostresh

    nesto u srbiji? e sad ce trazit izrucenje topnickih dnevnika od tajnih jugoslavenskih sluzbi,
    iz hrvatske … hahahaha, heh…