Beljak ne kontrolira svoje zastupnike?!

0

Rezultati izbora za realne poznavatelje političke scene u Hrvatskoj nisu iznenađenje. Bilo je dosta jasno da će HDZ predvođen predsjednikom, građanskog, pučkog profila, uljuđenog ponašanja, Plenkovićem, dobiti izbore.

U tome mu je znatno pomogao, sada već bivši šef SDP–a, Milanović. Pomogao mu je svojom svađalačkom  retorikom, ali i “jačanjem”svoje koalicije Krešom Beljakom. Beljak mu je oteo napadačko vodstvo na HDZ, pa je u nekim trenutcima Milanović bio preblag prema HDZ-u. Zato je Beljak udarao iz svih položaja i oružja, za njega je HDZ bio crvena krpa. Bio, jer odmah nakon izbora dolazi do velikih obrata.

To u stvari i  nisu  nikakvi politički obrati, već političko bauljanje nesretnika koji se očito bolje snalazi u mraku kraj tuđih automobila nego na političkoj sceni. Jednostavno, Beljak je krivo procijenio. Napravio je velik zaokret odvođenjem HSS-a iz pučke političke obitelji prema SDP-u. Bio je siguran u pobjedu pa se svojim istupima i grubom retorikom želio dokazati svom šefu Zokiju, a kad je Milanović odstupio Beljak se našao na vjetrometini, sam. S jedne strane pojavili su se nezadovoljnici kojima je obećao položaje i funkcije, a s druge strane velika grupacija stranačkih dužnosnika koji su od početka bili neskloni savezu sa SDP-om. Uplašen, bez Zokijeve zaštite, Beljak uzima stvar u svoje ruke, odlučuje iz stranke udaljiti sve koji bi ga mogli ugroziti.

Nije poznato da je netko od šefova stranaka u mladoj Hrvatskoj demokraciji iz stranke eliminarao tako veliki broj najačih ljudi pa je nemoguće procijeniti konačnu štetu, ili korist.
Ipak takav potez očito je kod Beljaka probudio određeni strah pa on najednom obznanjuje kako će HSS podržati HDZ i Plenkovića za premijera. Vjerojatno je to potez kojim se barem malo želio zaštititi šaljući poruku i svojem članstvu na terenu da im neće osporavati koaliciju sa HDZ-om na lokalnim izborima. Ipak, taj potez poguban je za HSS, nešto neviđeno. Tim potezom Beljak je još više razjario sve. I SDP koji mu je darovao pet mandata s kojima sad beskrupulozno trguje ali i stranačku infrastrukturu. Posebno onu koja ga je pratila i dobrim dijelom narušila odnose sa HDZ-om na lokalnoj razini, a sad ih Beljak ponovo vraća tamo.
HSS je pak trajno i do kraja kompromitiran i nitko mu nikada više neće moći skinuti naziv”trgovačka stranka”. Nitko nikada i nije na takav ružan način trgovao mandatima!

Koja je uloga izabranih zastupnika HSS-a? Svi izabrani, osim Beljaka, lokalno su u koaliciji sa HDZ-om. Ana Marija Petin u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje je koalicijom sa HDZ-om zbrinula nekoliko najznačajnijih lokalnih dužnosnika, a nisu neskloni daljnjoj koaliciji sa HDZ-om. Davor Vlaović, zastupnik kojega je u Sabor uveo bivši predsjednik HSS-a, u koaliciji sa HDZ-om, sada je ponovo izabran u ovoj koaliciji. Predsjednik je Županijske organizacije koja ima veliki broj načelnika, većinom siromašnih slavonskih općina, a na županijskoj je razini u koaliciji sa HDZ-om. HSS tamo ima i pročelnicu Klaru Šćuka koja navodno ima izniman utjecaj na Vlaovića, a i ambicije biti zamjenica župana. Realno, to može jedino u koaliciji sa HDZ-om.

Željko Lenart, zamjenik je Marijane Petir u Sisačko-moslavačkoj županiji. U koaliciji sa HDZ-om postavljen je na mjesto direktora županijske turističke zajednice. Marijana Petir, nakon suspenzije, u stalnom je sukobu sa Beljakom, a Sisačko-moslavački HSS sigurno i dalje želi biti u koaliciji sa HDZ-om. Stjepan Kožić je u stvari najveća enigma. On je čovjek koji “nikad ništa ne želi”ali je stalno tu. Spreman je na sve. Njemu prevrati i prijelazi nisu ništa strano. U kolaiciji je sa HDZ-om čitav niz godina, no ne trepnuvši je spreman preskočiti u drugi tabor, ali samo ako je siguran da taj tabor pobjeđuje.  Tu nastaje problem, teško da SDP može dobiti izbore u Zagrebačkoj županiji i eto Kožića u problemu. A i velik broj HSS-ovaca je navodno raspoređen na razne dužnosti po županiji i nisu baš spremni riskirati.
Dakle, lako je procijeniti da svi i zastupnici HSS-a više naginju koaliciji sa HDZ-om pa Beljak ostaje sam. Pitanje je samo kada će  mu otkazati poslušnost!?

Pred Beljakom su očito teški dani. Ne povuče li suspenzije prijeti opasnost gubljenja najačih uporišta HSS-a kao što su Čazma, Čepin, Semeljci, Križevci, te županije Koprivničko-križevačka, Siasačko-moslavačka i Bjelovarsko -bilogorska. Veliki broj organizacija navodno je spreman na masovni izlazak ukoliko se suspenzije ne povuku i ne omogući se svima sudjelovanje u izbornom procesu. Teško da će Beljak povući suspenzije, prije će pronalaziti neke dogovorne protukandidate kako bi glumio demokraciju.

A HSS, stranka za koju su mnogi emotivno vezani? Hoće li nakon Beljaka i njegovih ludorija uopće još postojati? Teško!

Ante Rašić/Kamenjar.com

facebook komentari