Pratite nas

Komentar

Beljak ne kontrolira svoje zastupnike?!

Objavljeno

na

Rezultati izbora za realne poznavatelje političke scene u Hrvatskoj nisu iznenađenje. Bilo je dosta jasno da će HDZ predvođen predsjednikom, građanskog, pučkog profila, uljuđenog ponašanja, Plenkovićem, dobiti izbore.

U tome mu je znatno pomogao, sada već bivši šef SDP–a, Milanović. Pomogao mu je svojom svađalačkom  retorikom, ali i “jačanjem”svoje koalicije Krešom Beljakom. Beljak mu je oteo napadačko vodstvo na HDZ, pa je u nekim trenutcima Milanović bio preblag prema HDZ-u. Zato je Beljak udarao iz svih položaja i oružja, za njega je HDZ bio crvena krpa. Bio, jer odmah nakon izbora dolazi do velikih obrata.

To u stvari i  nisu  nikakvi politički obrati, već političko bauljanje nesretnika koji se očito bolje snalazi u mraku kraj tuđih automobila nego na političkoj sceni. Jednostavno, Beljak je krivo procijenio. Napravio je velik zaokret odvođenjem HSS-a iz pučke političke obitelji prema SDP-u. Bio je siguran u pobjedu pa se svojim istupima i grubom retorikom želio dokazati svom šefu Zokiju, a kad je Milanović odstupio Beljak se našao na vjetrometini, sam. S jedne strane pojavili su se nezadovoljnici kojima je obećao položaje i funkcije, a s druge strane velika grupacija stranačkih dužnosnika koji su od početka bili neskloni savezu sa SDP-om. Uplašen, bez Zokijeve zaštite, Beljak uzima stvar u svoje ruke, odlučuje iz stranke udaljiti sve koji bi ga mogli ugroziti.

Nije poznato da je netko od šefova stranaka u mladoj Hrvatskoj demokraciji iz stranke eliminarao tako veliki broj najačih ljudi pa je nemoguće procijeniti konačnu štetu, ili korist.
Ipak takav potez očito je kod Beljaka probudio određeni strah pa on najednom obznanjuje kako će HSS podržati HDZ i Plenkovića za premijera. Vjerojatno je to potez kojim se barem malo želio zaštititi šaljući poruku i svojem članstvu na terenu da im neće osporavati koaliciju sa HDZ-om na lokalnim izborima. Ipak, taj potez poguban je za HSS, nešto neviđeno. Tim potezom Beljak je još više razjario sve. I SDP koji mu je darovao pet mandata s kojima sad beskrupulozno trguje ali i stranačku infrastrukturu. Posebno onu koja ga je pratila i dobrim dijelom narušila odnose sa HDZ-om na lokalnoj razini, a sad ih Beljak ponovo vraća tamo.
HSS je pak trajno i do kraja kompromitiran i nitko mu nikada više neće moći skinuti naziv”trgovačka stranka”. Nitko nikada i nije na takav ružan način trgovao mandatima!

Koja je uloga izabranih zastupnika HSS-a? Svi izabrani, osim Beljaka, lokalno su u koaliciji sa HDZ-om. Ana Marija Petin u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje je koalicijom sa HDZ-om zbrinula nekoliko najznačajnijih lokalnih dužnosnika, a nisu neskloni daljnjoj koaliciji sa HDZ-om. Davor Vlaović, zastupnik kojega je u Sabor uveo bivši predsjednik HSS-a, u koaliciji sa HDZ-om, sada je ponovo izabran u ovoj koaliciji. Predsjednik je Županijske organizacije koja ima veliki broj načelnika, većinom siromašnih slavonskih općina, a na županijskoj je razini u koaliciji sa HDZ-om. HSS tamo ima i pročelnicu Klaru Šćuka koja navodno ima izniman utjecaj na Vlaovića, a i ambicije biti zamjenica župana. Realno, to može jedino u koaliciji sa HDZ-om.

Željko Lenart, zamjenik je Marijane Petir u Sisačko-moslavačkoj županiji. U koaliciji sa HDZ-om postavljen je na mjesto direktora županijske turističke zajednice. Marijana Petir, nakon suspenzije, u stalnom je sukobu sa Beljakom, a Sisačko-moslavački HSS sigurno i dalje želi biti u koaliciji sa HDZ-om. Stjepan Kožić je u stvari najveća enigma. On je čovjek koji “nikad ništa ne želi”ali je stalno tu. Spreman je na sve. Njemu prevrati i prijelazi nisu ništa strano. U kolaiciji je sa HDZ-om čitav niz godina, no ne trepnuvši je spreman preskočiti u drugi tabor, ali samo ako je siguran da taj tabor pobjeđuje.  Tu nastaje problem, teško da SDP može dobiti izbore u Zagrebačkoj županiji i eto Kožića u problemu. A i velik broj HSS-ovaca je navodno raspoređen na razne dužnosti po županiji i nisu baš spremni riskirati.
Dakle, lako je procijeniti da svi i zastupnici HSS-a više naginju koaliciji sa HDZ-om pa Beljak ostaje sam. Pitanje je samo kada će  mu otkazati poslušnost!?

Pred Beljakom su očito teški dani. Ne povuče li suspenzije prijeti opasnost gubljenja najačih uporišta HSS-a kao što su Čazma, Čepin, Semeljci, Križevci, te županije Koprivničko-križevačka, Siasačko-moslavačka i Bjelovarsko -bilogorska. Veliki broj organizacija navodno je spreman na masovni izlazak ukoliko se suspenzije ne povuku i ne omogući se svima sudjelovanje u izbornom procesu. Teško da će Beljak povući suspenzije, prije će pronalaziti neke dogovorne protukandidate kako bi glumio demokraciju.

A HSS, stranka za koju su mnogi emotivno vezani? Hoće li nakon Beljaka i njegovih ludorija uopće još postojati? Teško!

Ante Rašić/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Nova zdrava stremljenja u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Politički i društveni život u Hrvatskoj nije odavno bio tako živahan i buran.

Teško se povremeno i snaći u poplavi zahtijeva, predbacivanja, optuživanja, vrijeđanja i svakakvog jada koji se može čuti, vidjeti i pročitati od dičnog Sabora do jugo tiskovina, od sociologa, političkih komentatora, novinara i dakako, uvijek spremnih, sve više rastućih, nevladinih udruga.

Niču poput gljiva poslije kiše a radni narod za čija prava „se oni bore“, koji u velikom broju jedva preživljava, te dragocjene udruge sve jako dobro plaća. Pada mi na pamet jedna akcija koja se zalaže za primjenu Istambulske konvencije u Hrvatskoj.

Jedna od prvih koja je jako zagovara je bila udruga BABE koja je tražila od naših predstavnika u Belgiji da se zauzmu za prihvaćanje konvencije. Više elemenata, više djelova ima u toj konvenciji. Tako i potreba da se ljudima, djeci i onima starijim, u jednom trenutku svog života omogući da se odluče što su. Jesu li muškarci ili žene. Bez obzira na spol. On nije važan.

To je neki zastarjeli privjesak koji sili ljude već oko sto tisuća godina koliko bi moglo biti da je nastala ljudska vrsta, da  često budu ono što nisu. Vrlo zanimljivo. Kad sam tu mogućnost prenio na sebe vidio sam da i nije tako nevažno i bedasto, kako sam u početku mislio. Ako se odlučim promijeniti rod što mi konvencija omogućava ne bi se dogodilo ništa loše. Što više, mogao bih doprinijeti, jer obzirom na struku ali i posao u kući i oko kuće, više kao žena nego što sam do sada kao muškarac. Razmislit ću. No, u razmišljanju sam otišao korak dalje.

Što bi na većoj razini, na nacionalnoj mogle značiti takve promjene. Kad bi primjerice jedan moj kolega promijenio rod mogli bi dobiti na čelu gore spomenute udruge dvije Sarnavke umjesto jedne kao što je sada. Kakva bi to samo bila progresivna snaga u našoj državi. Mogli bi se uvjeriti i turski i drugi svjetonazorski identičan ostali brojni svijet da prihvati Istambulsku konvenciju. Dakako, u cijelosti. Ne samo nazadna Hrvatska i Europa u većem dijelu. To bi uistinu bio veliki korak u progresivni slobodan svijet. Živi bili pa vidjeli.

Damir Letinić/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Račan-Lončarova smrtna presuda Hrvatskoj! Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Objavljeno

na

Dezintegracijski procesi SFRJ uzrokovani su mnoštvom povijesnih, kulturoloških, gospodarskih te inih uzročnika. Rasprave o tom procesu trajati će desetljećima..

Racionalnost, konstruktivnost i umjerenost hrvatskog suverenizma zrcali se iz dokumenta pod nazivom Model konfederacije u Jugoslaviji, koji predsjedništvu Jugoslavije u listopadu 1990., predlažu Hrvatska i Slovenija.  Prijedlog je odbijen.

Nažalost, kao puno puta u povijesti hrvatske pregovaračke i opće pozicije grubo su rušene i unutar Hrvatske.

1. Prvi višestranački izbori u Hrvatskoj nakon II svjetskog rata, održani su u prvom krugu 27.travnja 1990., te u drugom krugu 6.svibnja 1990.  Na izborima je uvjerljivo pobjedio HDZ. Dotadašnja, komunistička, Račanova, Vlada,SKH-SDP, je 23. svibnja 1990. – svega osam dana prije okupljanja prvog demokratskog, višestranačkog saziva Sabora sa HDZ-ovom većinom, predala cjelokupno naoružanje hrvatske Teritorijalne obrane neprijateljski nastrojenoj JNA. Takva vrsta odluke, tijekom prijelaznog, tehničkog mandata Vlade nije dopuštena i debelo vonja veleizdajom.  Zapovjednik teritorijalne obrane bio je Ivica Račan.

 Hrvatska je tako ostala bez mogućnosti naoružavanja 273000 vojnika, bez lakog topništva minobacača,lakih oklopnih vozila,….. 

Istovremeno, slovensko rukovodstvo,  donosi zdravorazumsku i zakonitu odluku te odbija predati oružje svoje TO u ruke JNA. 

U isti izdajnički kontekst može se svrstati odluka sborskih zastupnika SKH-SDP, koji demonstrativno napuštaju sabornicu tijekom glasovanja o Deklaraciji o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, sukladno volji građana izraženoj na referendumu 19.svibnja 1991.

2.Vijeće sigurnosti UN, 25. rujna 1991., donosi odluku o embargu na oružje za područje SFRJ. Argumentacija te odluke temelji se na “činjenici da je Jugoslavija pozdravila namjeru VS UN-a, u pismu upućenom od njezina predstavnika i “nakon što je saslušana izjava ministra vanjskih poslova Jugoslavije”.

U arhivu UN-a, dakle, ostalo je zapisano da je Budimir Lončar, tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, presudno utjecao da se uvede embargo na nabavu oružja, u trenutku kad je Hrvatska bila u najgoroj vojnoj situaciji.

“Svrgavanje hrvatskih neofašista” je počelo već 1. listopada. Srbija koristi embargo i šalje ultimatum RH i počinje granatirati Dubrovnik, JNA pokušava zatvoriti obruč smrti oko Vukovara. Žestoki napadi JNA i pobunjenih hrvatskih Srba te četničkih postrojbi iz Srbije istovremeno se odvijaju diljem Hrvatske. Kadijević izjavljuje “cilj JNA je svrgavanje neofašističkih hrvatskih vlasti”. Tuđman 5. listopada poziva sve građane RH na obranu. Alija izetbegović pak izjavljuje: “Zapamtite, ovo nije naš rat”. Dva zrakoplova JNA 7. listopada raketiraju Banske dvore. Sabor RH dan poslije proglašava JNA i Srbiju agresorima.

Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Ž.M. Zenga/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati