Pratite nas

BiH

Benjamin Tolić: Ah, kakav lažak

Objavljeno

na

Ožujak nam bijaše pravi – lažak. Grozan mjesec. Osobito u onom tjednu kad se svi ugledniji kukurikavci bijahu razlepršali: Zoran Milanović i Ante Kotromanović najprije u Australiju, a zatim u Novi Zeland; Vesna Pusić u Čile; Josip Leko na zapad Europske unije. A bijaše se zagubio i Ivo Josipović. Nestao, rekoše, u bespućima predizborne kampanje, negdje u području Špičkovine.

Ne mogaše se sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost, ne mogaše se sastati Vlada! Vani bješnjaše ukrajinska kriza, a mi se, sirotani, bijasmo skutrili – još ne znam pod čim. Pod teretom srpske protutužbe zbog genocida ili pod pogledom mrkogleđe Milorada Pupovca?

 

Našu bespomoćnost pojačavali su HRT-ovi i Morgenblattovi „javni radnici“. Oni su se, časni kakvi već jesu, zdušno oduživali svomu dobrotvoru – ministru financija Slavku Liniću. Kako i ne bi? Dok ih Milanović javno prezire, Linić im čuva radna mjesta. Kako?! Oprašta njihovim crvenim poslodavcima goleme dugove državi. To bi drugdje zavrijedilo uze. U nas je to više nego dobar razlog za „socijalno osjetljivu“  hajku: Milanović bježi od problema; Milanović uludo troši novac poreznih obveznika; Milanović se o državnom trošku zabavlja s Aboridžinima i Maorima; Milanović se boji uravnoteživanja proračuna; Milanović strahuje od ponovnog izbijanja „hladnog rata“ u Europi; Milanović ide na kraj svijeta liječiti bračne razmirice; Milanović ima, poput Tuđmana i Sanadera, prostački umjetnički ukus; Milanović voli „kič“; Milanovića će portretirati Charles Billich; Milanović se odriče crvene zvijezde i Tita.

 

Koliko je u tomu istine? Ne znam. Jamačno više nego što je podnošljivo. Dobro bi bilo da je istina samo ono zadnje.  Ali u to najviše sumnjam. Uostalom, da je „javnim radnicima“ do istine, oni bi sigurno bili uočili da Milanovićev i Kotromanovićev put doista nema državničkog smisla. Radi sporazuma o ročnoj razmjeni mladeži, koji je štetan, a sklopljen je s Novim Zelandom, ili radi ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koji bi bio koristan, a nije sklopljen ni s Australijom ni s Novim Zelandom, ili radi dostave novčane potpore, koja je ovaj put pružena australskoj kroatistici – ne treba putovati. Takve poslove može valjano obaviti diplomacija. A što će na tom putu ministar obrane? Kotromanovića je Milanović vjerojatno uzeo sa sobom kao domoljubnu amajliju, da ga štiti od „ekstremističke hrvatske dijaspore“. Drugog razloga nema.

 

Milanoviću je tamo, bez sumnje, bilo teško. Sam sa ženom među klokanima, „ustašama“, Aboridžinima i Maorima. Ali nije ni nama, njegovoj siročadi, kod kuće bilo puno bolje. On i njegovi kukurikavci digli od nas ruke, Srbi u Haagu udaraju protutužbom zbog genocida, naše ratno zrakoplovstvo na remontu u Ukrajini, a Rusi Ukrajinu samo što ne čereče! Malo je reći da nas je podilazila jeza.

 

Kadli se, u jeku krimske krize, ne znam gdje, na HTV-u ili na Novoj TV, ukaza bivši obrambeni savjetnik bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića i bivši sigurnosni savjetnik bivše predsjednice Vlade Jadranke Kosor u istoj osobi  – veleučeni prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila!

 

Podsmjehujete se? Činite što vam drago. No, ja sam duboko uvjeren da je televizijsko ukazanje toga više nego vrsnog stručnjaka s područja geopolitike i geostrategije tada palo u naše duše poput vrhunaravna melema. – Hoće li Rusi uzeti Krim? – upita „javni radnik“ umnika koji se u međuvremenu prometnuo u dekana Veleučilišta VERN’. – Hm, da – veli Cvrtila. – Ali nije to tako jednostavno. Znate, postoji procedura. Krim sada mora tražiti da ga Ruska Federacija primi. Ta se procedura može protegnuti kroz cijelu godinu.

 

O Bože, kako nam je laknulo! Godinu dana? Tko dotad živ, tko mrtav! I naša je jeza u hipu nestala.

 

Jest, naš je sekularni Paraklet, veleučeni gospodin Cvrtila, lagao. Krim je po hitnom postupku, uz malo zapadnoga mrgođenja, postao gotova stvar. Ali ne zamjerimo proroku. Uz njegovo smo proroštvo lakše podnijeli ono bolno izbivanje glavnih kukurikavaca, lakše uzalud čekali Grčićev predujam iz bruseljske riznice, lakše pregorjeli dokidanje potpora za zapošljavanje mladih ljudi, lakše prihvatili žalopojku ministrice kulture Andreje Zlatar Violić da za kulturu nikad nije bilo manje novca nego ove godine. Ako nam se – ne daj, Bože – preko noći utrostruči dužina državne granice s Republikom Srbijom, uz takva ćemo proroštva također lakše prihvatiti stvarnost.

 

 

 

 

Benjamin Tolić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Objavljeno

na

Objavio

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Božo Ljubić smatra izuzetno važnim što je u tako važnoj zemlji, kao što je Ujedinjeno kraljevstvo i u tako važnoj instituciji, kao što je Dom lordova raspravljano o BiH, pri čemu je bivši visoki predstavnik u BiH lord Paddy Ashdown kazao upravo ono na što već godinama upozoravaju hrvatski političari u BiH, da je Bosna i Hercegovina disfukcionalna država i da će se raspasti bez ustavnog preuređenja. Uz to, lord Ashdown kao riješenje za BiH predložio je belgijski model, kojeg godinama predlažu upravo Hrvati.

-Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju ali kao što vidimo iz zbivanja u BiH i oko BiH zadnjih godina pa i zadnjih dana, da spomenem samo aferu nezakonitog prisluškivanja vlastitih i susjednih dužnosnika, ona sve više postaje problem za susjedstvo a time i za Europu, kaže dr. Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Ono što se moglo čuti u više navrata u ovoj debati lordova je to što su oni Bosnu i Hercegovinu okarakterizirali kao distopijsko društvo i državu. Ljubić kaže kako mi koji živimo tu realnost u BiH na svojoj koži osjećamo što to znači.

-Lord Asdown se ne zadržava na konstataciji stanja već kao netko tko je u stanju problem Bosne i Hercegovina malo „dublje zagrebati“, predlaže i put rješenja i s time se potpuno slažem. Naravno ne i sa svime što je uradio i ostavio kao nasljeđe svog mandat u BiH, kaže dr Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić: Slažem se s Peddy Ashdownom kako je potrebno da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije

I sam je, veli, nebrojeno puta, o tome govorio, spominjući Belgiju kao najbliži model za državno uređenje Bosne i Hercegovine.

-Ja, koji nisam politolog, to bih definirao kao dvodimenzionalnu Federaciju tj. federaciju teritorijalnih jedinica-entiteta, republika…- u kojima bi, svaki, jedan od tri naroda bio većina te drugu dimenziju federalizma tj. federaciju tri zajednice, od kojih svaka ima vlastiti kulturni, religijski i jezični identitet, što bi omogućilo svakom od tri naroda da u potpunosti realiziraju svoj identitete bez obzira, da li će živjeti u entitetu(republici) vlastite ili heteroetničke većine, kaže Ljubić.

Ono gdje se još slaže s Peddy Ashdownom je potreba da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije, kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

On smatra kako je ova debata britanskih lordova bila važna.

-Iako, nitko od sudionika nije eksplicitno to ustvrdio, iz sadržaja debate nalazim potvrdu za svoju tezu, koju treba uporno ponavljati našim partnerima iz EU i SAD kao i susjedima; pokušaj zadržavanja statusa quo je za Bosnu i Hercegovinu i sve nas mnogo veći rizik nego poduzimanje korjenite ustavne reforme.

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati