Pratite nas

BiH

Benjamin Tolić: Ususret metežu

Objavljeno

na

Metež u Ukrajini, metež u Turskoj, metež u Bosni i Hercegovini. Što se to u biti zbiva?  U kakvoj su svezi ti događaji s krvavim pupanjem liberalne demokracije u Libiji, Egiptu, Siriji? Ili s još krvavijim presađivanjem vrjednota liberalne demokracije u zemlje poput Afganistana i Iraka?

[dropcap]Č[/dropcap]vrste odgovore na ta pitanja daju nadobudni političari i dubokoumni politički analitičari. Kako nisam ni jedno ni drugo, ne ću u takav pothvat. To nikako ne znači da sam oprezniji ili plašljiviji od tih ljudi. Moj je razlog banalan. Ne vidim bît. Kao trošitelj javno dostupnih vijesti i izvješća vidim samo pojave. U Ukrajini vidim  – zasad – „hladni rat“, u kojemu se o dušu ukrajinskog naroda otimlju Europska unija i Ruska Federacija; u Turskoj liberalni otpor „mladoturaka“ autoritarnom „novoosmanskom“ predsjedniku vlade Recepu Tayyipu Erdoğanu; u Bosni i Hercegovini brutalne izljeve bijesa i gnjeva gladne muslimanske raje protiv državne, federacijske i županijske vlasti.

Pojave međutim često varaju. Protiv varke donekle pomaže iskustvo. Stoga sam više nego sumnjičav prema bruseljskomu i moskovskomu plesu oko ukrajinske duše. Nisam siguran ni da su liberali koji se opiru Erdoğanu samonikla turska pojava. Vjerojatnije je da su to glasnici vanjskog potkresavanja Erdoğanovih globalnih ambicija. A gungula u Federaciji Bosne i Hercegovine? Tu su, čini mi se, bît i pojava u flagrantnu međusobnom sukobu. Možda krivo prosuđujem, ali znatno mi je vjerodostojnija Erdoğanova imperijalna priča da mu je Alija Izetbegović „ostavio u amanet“ Bosnu i Hercegovinu nego „politički korektna“ vijest da gladna raja u Mostaru – usred Hercegovine – dok žari i pali, arlauče: „Ovo je Bosna!“

Sudionici u metežu, vidljivi i nevidljivi, obično imaju svoje – javne i tajne – razloge. Zbog toga je upravo dragocjen manifest Nova Bosna i Hercegovina prosvjedničke skupine „Udar i revolt“. Buntovnici u tom manifestu zahtijevaju, među ostalim, temeljito preuređenje Bosne i Hercegovine u jedinstvenu državu i dokidanje županija. To je, ne zna se zbog čijih interesa: hrvatskih ili srpskih,  malko prodrmalo zagrebačke ljute protivnike hrvatske samouprave u Bosni i Hercegovini. Nije ostao hladan ni Zoran Milanović. A i kako bi, kad je on čovjek „agnostik i ateist, podrijetlom obični katolik“?! On je čak skoknuo u Mostar. Tamo je pokušao obje obale Neretve utješiti „europskom perspektivom“ Bosne i Hercegovine. To je znatno više no što se od njega moglo očekivati.

Pomaknulo se nešto i u glavama političkih analitičara. Tako je – gle, gle! – najbolje plaćeni Morgenblattov novinar ovih dana otkrio jednu olinjalu bjelodanost. Muslimani, veli taj čovjek, hoće jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu; Srbi ne će nikakvu Bosnu i Hercegovinu; Hrvati, ako im je živjeti u Bosni i Hercegovini, hoće u njoj zaseban hrvatski entitet. Otkriće je, istina, trivijalno, ali nikako nije loše za početak. Ako „Bosansko proljeće“ preko noći ne usahne, taj bi čovjek uskoro mogao otkriti i bosansko-hercegovački paradoks.

Stvari su naime na dlaku isto stajale i god. 1992. Za međunarodnopravno valjan izlazak iz Jugoslavije bila je nužna većinska volja ukupnoga pučanstva Bosne i Hercegovine izražena na referendumu. Muslimana je u pučanstvu bilo 43 posto, Srba 31 posto, Hrvata 17 posto. Muslimani dakle nisu mogli Bosni i Hercegovini priskrbiti državnu samostalnost. Srbi nisu htjeli. I – zbio se paradoks. Kao u dječjoj priči Djed i repa: najslabiji element – ne miš, nego Hrvati – iščupao je Bosnu i Hercegovinu iz Jugoslavije! Ta istina vrlo je brzo pala u zaborav. Zašto? Zato što su je proizvođači „korisne povijesti“ (termin Tvrtka Jakovine) Mesić i Manolić prekrili svojim lažima o Tuđmanovoj i Miloševićevoj „diobi Bosne“.

Što li će iznjedriti „Bosansko proljeće“? Nitko to ne zna, svi samo strahuju. Osobito vlasti u Srbiji i Hrvatskoj. Može se naime svašta dogoditi. Može biti: tresla se brda, rodio se miš; može se bijes i gnjev preliti preko bosanskih granica u vasceli region; može se država preustrojiti u tri entiteta, a može se i – raspasti. Svaka mogućnost ima u Bosni i Hercegovini i izvan Bosne i Hercegovine dosta strastvenih ljubitelja i dosta  strastvenih mrzitelja, pristaša i protivnika. Kako, dakle, stvari sada stoje, i najmanje bi zlo bilo neko dobro.

 

Benjamin Tolić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Na listi se, između ostalih, nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prije mjesec dana federalnome Ministarstvu za pitanja branitelja zahtjev za dostavljanje vojne evidencije za skupinu visokih civilnih i vojnih dužnosnika i pripadnika HVO s područja Hercegovine i Središnje Bosne za potrebe istrage u predmetu ratnih zločina nad zatočenicima u prošlom ratu. Kako je i uobičajeno radi se o strogo tajnom dokumentu, međutim mi smo uspjeli doći do toga zahtijeva i uvjeriti se da se radi o nekoliko vrlo zanimljivih i poznatih osoba.
14 dužnosnika.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg Bosne i HVO- a. Na listi se između ostaloga nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika bivše Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

U ovom trenutku nije poznato o kojim se konkretno slučajevima radi, jedino se zna da su u pitanju navodni ratni zločini nad zatočenicima.

Također je zanimljivo da se po prvi puta provodi ozbiljna istraga protiv šefa sigurnosti HVO u Središnjoj Bosni Ante Sliškovića koji je još od završetka rata pod sumnjom da je imao ulogu u zločinima.

Bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić u ratu nije nikada niti boravio u Središnjoj Bosni, ali Tužiteljstvo BiH u istrazi provjerava njegove ministarske zapovjedi koje se tiču postupanja s ratnim zatočenicima.

Do prije nekoliko dana nitko u Središnjoj Bosni nije znao da Tužiteljstvo BiH istražuje 14 bivših civilnih i vojnih dužnosnika Herceg bosne i HVO-a. Znao je to predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je tu informaciju dobio iz Ministarstva za pitanje branitelja. Nije poznato je li za istragu znao i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH jer je na svakodnevnoj vezi sa zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem, a mogao je tu informaciju dobiti i od zamjenika državnoga ministra sigurnosti Mije Krešića pa i od same glavne tužiteljice Gordane Tadić.
Problem za Marinka Čavaru i vrh HDZ BiH je nastao kada se u Središnjoj Bosni nekako doznalo da Tužiteljstvo BiH istražuje visoke dužnosnike HVO-a s toga područja. Prije nekoliko dana se dogodio ozbiljan incident pred obiteljskom kućom predsjednika FBiH Marinka Čavare u Busovači., kako donosi Dnevni list., prenosi dnevnik.ba.

Skupina visokih časnika HVO-a, među kojima je navodno bio i general i ratni zapovjednik HVO Busovača Duško Grubešić je žestoko verbalno napala Čavaru i optužila ga da je skrivao informaciju o istrazi koju provodi Tužiteljstvo BiH te da on i vrh HDZ BiH ne čine ništa na državnoj razini da zaštite branitelje s područja Središnje Bosne. U jednom trenutku je došlo čak i do naguravanja i samo zahvaljujući prisebnosti nekih ljudi nije došlo do ozbiljnoga incidenta, prenosi dnevnik.ba.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati