Pratite nas

Nebuloze

Beograd podiže spomenik žrtvama rata 90-ih na 20. obljetnicu ‘Oluje’

Objavljeno

na

Skupština grada Beograda odlučila je u srijedu podići spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratnim sukobima tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća, a planirano je da to obilježje bude otkriveno na 20. obljetnicu hrvatske vojno-redarstvene akcije “Oluja”.

Inicijativu za podizanje spomenika srpskim žrtvama gradskom je parlamentu uputila Koalicija udruga izbjeglica u Srbiji, gradnju će financirati Beograd iz gradskog proračuna, a predviđeno je da spomenik bude otkriven 4. kolovoza ove godine, na 20. obljetnicu akcije “Oluja”.

Vijećnik oporbene Demokratske stranke (DS) Balša Božović sugerirao je da bi u Beogradu, kao gradu kozmopolitskog duha, naziv spomenika trebalo promijeniti da bude spomen-obilježje svim žrtvama te naglasio da duboko žali zbog svega što se dogodilo na prostorima bivše SFRJ i suosjeća s obiteljima žrtava.

“Beograd je uvijek imao kozmopolitski duh, uvijek je bio europska metropola i zaslužuje spomenik svim žrtvama ratova 90-ih, i ne shvaćamo zašto netko dijeli žrtve po nacionalnoj pripadnosti, vjeri i nekoj drugoj osnovi”, rekao je Božović apelirajući da vijećnici Skupštine grada promjena naziv spomenika jer “Beograd želi postati lider u ovom dijelu Europe”.

“I po ovakvim stvarima se postaje lider. Beograd nikad u svojoj povijesti nije dijelio žrtve po bilo kojoj osnovi”, istaknuo je vijećnik oporbene DS.

Zamjenik predsjednika nadležnog gradskog povjerenstva Dejan Čulić, vijećnik konzervativne Demokratske stranke Srbije (DSS), usprotivio se kritikama iz DS-a istaknuvši kako je “valjda elementarno pravo matične države da svom narodu, koji je stradao, podigne spomenik”.

Od 2014. godine na vlasti u Beogradu je koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) Aleksandra Vučića, u kojoj su socijalisti (SPS) Ivice Dačića, stranka umirovljenika (PUPS) te konzervativne Jedinstvena Srbija (JS) i Demokratska stranka Srbije (DSS) s 88 od ukupno 110 mjesta u gradskom parlamentu, dok jedina oporbena stranka – DS – ima 22 vijećnika.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Skandalozno – Puhovski: ”Nitko se ne usudi reći – HOS-ovci su bili agresori”

Objavljeno

na

Objavio

Žarko Puhovski komentirao je političke aktualnosti koje su u posljednje vrijeme u fokusu javnosti za N1 TV.

Na novinarsko pitanje kako je prošla ‘ova runda’ po  pitanju izmještanja ploče, Puhovski je odgovorio:

“Predsjednik se bavi kupovanjem vremena. Makne ploču 15 kilometara pa onda tamo bude kosturnica partizanska, ali stvar se kao malo smirila. To tako ne ide. Jedno rješenje koje se pojavilo je zafrkantski prijedlog na internetu da se napravi postmoderna inačica štafete tj. da se trči s tom pločom po raznim dijelovima Hrvatske jer bi to bilo riješenje kad ne znate kud ćete s njom.

Ako se prihvati da je Jasenovac mjesto pijeteta onda je to i Vukovar. S druge strane mjesta pijeteta bi značila da hrvatski zakoni tu ne važe i da to bude corpus separatum i tu se vraća pitanje o poziciji HOS-a. Oni dugo nisu bili dio službene vojske i treba jasno reći, a to se nitko ne usudi reći – HOS-ovci nisu bili branitelji nego agresori. Oni su se borili po svom programu za Hrvatsku do Zemuna.

Po međunarodnom pravu to je agresija na tuđi teritorij. Oni su bili i unutarnji agresori jer su se pozivali na Pavelića koji je klao manjine. Oni po programu nisu bili branitelji. Stvar je bila jednostavna. Ministarstvo uprave je trebalo delegalizirati taj pozdrav. Ovo micanje ploče je zapravo ilegalno. Nema druge nego reći – to je ustaški, koljački pozdrav koji nije prihvatljiv. Ljudi su se borili za krive vrijednosti na pravoj stani. Treba reći da su se borili za Hrvatsku, ali ideologiju staviti u zagradu.”  Kazao je Puhovski za N1

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

Bojan Glavašević “Brkati generali, odjebite!”

Objavljeno

na

Objavio

Govoreći o odnosima Hrvatske i Slovenije, u kontekstu preispitivanje borbene spremnosti Slovenske vojske da zaštiti provedbu arbitraže, Davor Domazet Lošo je za portal Direktno.hr kazao: “Hrvatski bi pješaci za 48 sati mogli ući u Ljubljanu”

“Autom smo u Ljubljani za 1,5 h – za dobar koncert, drage ljude i veselje. A brkatim generalima i ostalima željnim rata mogu samo reći – odjebite… – objavio je SDP-ov zastupnik Bojan Glavašević na Twitteru komentirajući izjave Domazeta Loše o izvanrednoj sjednici slovenskog parlamenta o spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici s Hrvatskom, prenosi maxportal.hr

Ta poruka odgovor je na izjavu admirala Davora Domazeta Loše “hrvatski bi pješaci za 48 sati mogli ući u Ljubljanu”.

Komentarući napetost u odnosima Zageba i ljubljane Lošo je postavio pitanje koji “Zašto hrvatska politika uopće pristaje na sustavno slovensko ucjenjivanje” te da je “u geostrateškom smislu Slovenija samo privjesak Hrvatske”.

“Na takvo 17 godina dugo ucjenjivanje Hrvatske, koje zapravo traje još od Domovinskog rata, može odgovoriti na jedini način na koji oni razumiju – a to je za oktavu više, pojasnio je Lošo  izjavu o pješacima i 48 sati do Ljubljane.

 

Bojan Glavašević kritički se osvrnuo na admiralove izjave rekavši između ostalog da se Hrvatska rata nagledala za deset životnih vijekova.

– I nakon tolikih trauma i gubitaka, nakon svih nestalih i svih suza koje smo prolili, zbog 3 srdele u Piranu neki bi opet ratovali – rekao je Glavašević.

facebook komentari

Nastavi čitati