Berlin ima tajni plan za BiH!?

  1

  U Berlinu se posljednjih dana srpnja održala velika konferencija o situaciji u Bosni i Hercegovini.

  wolfgangpetritschKako je potvrdio Wolfgang Petritsch, nekadašnji visoki predstavnik u BiH, ministarstvo vanjskih poslova Njemačke, domaćin, htijelo je čuti ideje mislećih ljudi o tome što uraditi regiji i našoj zemlji nakon izbora.

  Kako navodi Dnevni avaz, u Berlin su bili pozvani ne samo predstavnici nekoliko najutjecajnijih nevladinih organizacija, već i svi ključni akteri Zapada koji se bave Balkanom – od dužnosnika Europske unije preko diplomata u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi zaduženih za ovu regiju do diplomatskih dužnosnika utjecajnih europskih država.

  Petritsch u razgovoru za Dnevni avaz ističe kako su se sudionici obvezali da neće prenositi detalje s tog skupa, ali da može govoriti o svojim stavovima i nekim dojmovima nakon sastanka.

  ”Očigledno je da Njemačka priprema nove poglede prema Balkanu i to je vrlo bitno. Usred niza velikih problema u svijetu, fascinantno je i za svaku pohvalu da se osvrćemo na zapadni Balkan i gledamo što je dobro, a što nije”, kaže Petritsch, upozorivši da Bosna i Hercegovina strašno zaostaje na evropskom putu.

  ”Ne smije se nikako potcijeniti socijalna dimenzija problema. U veljači su nas prosvjedi iznenadili. Ne smijemo dopustiti sebi da nam se isto dogodi ako se uskoro prosvjedi ponove. Sada je dobra prilika da napravimo plan. Bira se novo vodstvo EU, a BiH očekuju izbori u listopadu. Vidjet ćemo što će vaši glasači odlučiti, ali mi, Zapada moramo biti spremni”, poručio je i dodao kako je nužno da se obnove napori i da se situacija u BiH promijeni nabolje.

  ”To se više ne može raditi bonnskim ovlastima već treba ići naprijed. Građani i civilno društvo BiH imaju posebnu ulogu, pa i obvezu, da osiguraju da se prema EU ide brže i bolje. Nitko ne dovodi u pitanje da je mjesto BiH u EU, ali je taj cilj vrlo daleko”, rekao je nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

  ”Bruxelles, pod vodstvom Njemačke i drugih država, mora biti jasan i odlučan u svojim zahtjevima. Mi moramo pokazati vodstvo i riješiti naš najslabiji dio balkanske slagalice”, istaknuo je Petritsch.

  Podsjećamo, 28. kolovoza u Berlinu održat će se konferenciji lidera zemalja zapadnog Balkana na kojoj će, osim predsjedatelja Vijeća ministara BiH, sudjelovati i lideri zemalja regije. Merkel je poziv za konferenciju u Berlinu uputila je liderima BiH, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Slovenije, kao i predstavnicima vlasti u Prištini.

  Najavljeno je da će u svojstvu promatrača biti prisutni predstavnici Nizozemske, Austrije i Francuske.

  merkel bihNjemačka kancelarka Angela Merkel će na konferenciji posvećenoj jugoistoku Europe, što će se u Berlinu održati 28. kolovoza, uputiti važne poruke koje bi mogle biti dio novog plana Berlina za stabiliziranje toga dijela europskog kontinenta, najavio je nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Wolfgang Petritsch u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavio sarajevski “Dnevni avaz”.

  “Očekujem neke vrlo snažne poruke Merkel poput onih danih Hrvatskoj prije ulaska te države u Europsku uniju kada je (Ivo) Sanader morao otići”, kazao je Petristsch, dodajući kako se Europa uz potporu Sjedinjenih Država mora uključiti u rješavanje stanja u BiH.

  “Sigurno će trebati vremena kako bismo vidjeli rezultate toga angažmana, no ovako kako je sada ne može ostati”, kazao je austrijski diplomat koji je krajem srpnja sudjelovao na pripremnom skupu za najavljenu berlinsku konferenciju i koja bi uz ostale sudionike trebala okupiti najutjecajnije političare iz BiH.

  “Napravit će se jasan plan što želimo, ali i kako treba izgledati međunarodna zajednica u BiH”

  Petristch je potvrdio kako će upravo stanje u BiH biti središnjom temom konferencije najavljene za 28. kolovoza. “Napravit će se jasan plan što želimo, ali i kako treba izgledati međunarodna zajednica u BiH”, najavio je Petritsch, najavivši i promjene predstavnika međunarodne zajednice u BiH kao i njihova mandata.

  Pojasnio je kako utjecajne zapadne zemlje ne očekuju da bi listopadski izbori u BiH mogli donijeti neke revolucionarne promjene, pa je tim zahtjevnije izraditi novu strategiju pristupa toj zemlji. “Vidjet ćemo što će glasači (u BiH) odlučiti no mi, Zapad, moramo biti spremni”, kazao je Petristch.

  On je ustvrdio i kako je je BiH postala poligon preko kojega ruski predsjednik Vladimir Putin sada pokušava oslabiti utjecaj Europske unije.

  Na isti način na koji to čini u Ukrajini, Gruziji ili Moldovi, Putin djeluje i u BiH i to preko Republike Srpske, a jednostavnom logikom da ako već ne može imati pod utjecajem cijelu BiH onda barem zagorčava život EU manipulirajući RS-om uz potporu “provincijalnog vođe zvanog Dodik”.

  “Mala politička elita odlično profitira od svega toga”, zaključio je Petritsch, uz tvrdnju kako u BiH zapravo ima puno “dodika” i to od Mostara preko Sarajeva do Banje Luke, koji uopće ne žele u EU jer znaju kako bi to značilo i reforme koje podrazumijevaju njihov odlazak s političke pozornice.

  avaz.ba/bljesak.info/kamenjar.com

  facebook komentari

  • srka

   S vremena na vrijeme
   Tvoje ime spomenem
   S vremena na vrijeme
   Telefon okrenem
   988 niko ne znam ko sam

   Oprosti mi što smetam
   Znam da je kasno
   I da si zauzeta
   Al’ valjda ti je jasno
   Noćas sam u krizi, k’o toranj u Pizi
   Noćas budi dobra k’o što nikad bila nisi
   Ti znaš da

   Moj je život Švicarska *
   Skoro pa savršen
   K’o blistavi brilijant
   Vještom rukom izbrušen
   Imam sve što poželim
   Samo jedno ne
   Da me neko bar na tren
   Voli zbog mene…

   by Srka®