Berlin poslao 11 uvjeta Beogradu

7

Njemačka je poslala Srbiji 11 uvjeta za otvaranje poglavlja i nastavak pregovora s EU, ali su oni gotovo nemogući za Beograd, jer mnogi zadiru u status Kosova i faktički podržavaju neovisnost Kosova, pišu “Večernje novosti”.

SEDNICA VLADE SRBIJEMeđu tih 11 uvjeta su i donošenje statuta zajednice srpskih općina u skladu s prištinskim zakonima, učešće Prištine u svim regionalnim forumima, prihvaćanje kosovske putovnice na granici sa Srbijom i izgradnja zidanih objekata na prelazima.

Tu je i dogovor o pozivnom broju za Kosovo, integriranje civilne zaštite u prištinski sustav, primjena dogovora o energetici, uklanjanje Parka mira u Kosovskoj Mitrovici, zaustavljanje krijumčarenja na ilegalnim prelazima, da Priština preuzme trafostanice “Gazivode” i “Valač” i da lokalna samouprava uđe u kosovski sustav.

U tekstu se navodi da je uz 11 njemačkih zahtjeva, iz Bruxellesa srpskim dužnosnicima stigla čak i lista preporučenih odgovora, koji bi zadovoljili EU.

Beograd je zato, navodi list, započeo opsežnu diplomatsku akciju na mnogim adresama da bi se što prije ublažile i preformulirale briselske preporuke, te bilo otvoreno prvo poglavlje.

“Ukoliko bi Srbija ispunila sve što se traži, za šta su male šanse, europski lideri bi već na prosinačkom Europskom samitu mogli oročiti za kraj siječnja zakazivanje naredne međuvladine konferencije, a na kojoj bi istovremeno bila otvorena poglavlja 32 /financijska kontrola/ i 35 /o Kosovu/”, navodi list. Ali, s obzirom na tvrd stav Berlina, realnije je da otvaranje prvog poglavlja pregovora bude odgođeno do daljeg.

Ministar za eurointegracije Srbije Jadranka Joksimović ne vjeruje da je njemački stav uperen protiv Srbije, već smatra da je riječ o drugačijem pristupu pregovorima i da će se naći neko prihvatljivo rješenje.

Glavni tajnik za regionalnu suradnju Goran Svilanović rekao je za “Politiku” da je prilično siguran da će Srbija prvo poglavlje u pregovorima s EU otvoriti u 2015. i da je to realno.

Srna

facebook komentari

 • Agromentum

  Sve u svemu, kratko rečeno, Srbija mora priznati Kosovo da bi uopće imala i minimalne šanse za pristup u EU. Ako za deset godina uđu, onda su vjerojatno puno postigli (ili “puno postigli”).

  • Kosovo će morati priznati, milom ili milom 🙂

   • peppermintt

    ej imaš mail 😉

    • wolf

     Poteci u inbox 🙂

     • peppermintt

      :))))

   • Agromentum

    To je kod njih kao kad netko odgađa ići zubaru, pa misli da će mu bit’ bolje. Nisu Srbi u situaciji u kojoj su bili 1918. ili 45-e kad su im se drugi prilagođavali.

 • peppermintt

  Uvodi se red u Srbiju a početak je pospremanje odnosa s nezavisnom državom Kosovo
  Čestitke Srbiji 🙂