Pratite nas

Iz Svijeta

Berlin poslao 11 uvjeta Beogradu

Objavljeno

na

Njemačka je poslala Srbiji 11 uvjeta za otvaranje poglavlja i nastavak pregovora s EU, ali su oni gotovo nemogući za Beograd, jer mnogi zadiru u status Kosova i faktički podržavaju neovisnost Kosova, pišu “Večernje novosti”.

SEDNICA VLADE SRBIJEMeđu tih 11 uvjeta su i donošenje statuta zajednice srpskih općina u skladu s prištinskim zakonima, učešće Prištine u svim regionalnim forumima, prihvaćanje kosovske putovnice na granici sa Srbijom i izgradnja zidanih objekata na prelazima.

Tu je i dogovor o pozivnom broju za Kosovo, integriranje civilne zaštite u prištinski sustav, primjena dogovora o energetici, uklanjanje Parka mira u Kosovskoj Mitrovici, zaustavljanje krijumčarenja na ilegalnim prelazima, da Priština preuzme trafostanice “Gazivode” i “Valač” i da lokalna samouprava uđe u kosovski sustav.

U tekstu se navodi da je uz 11 njemačkih zahtjeva, iz Bruxellesa srpskim dužnosnicima stigla čak i lista preporučenih odgovora, koji bi zadovoljili EU.

Beograd je zato, navodi list, započeo opsežnu diplomatsku akciju na mnogim adresama da bi se što prije ublažile i preformulirale briselske preporuke, te bilo otvoreno prvo poglavlje.

“Ukoliko bi Srbija ispunila sve što se traži, za šta su male šanse, europski lideri bi već na prosinačkom Europskom samitu mogli oročiti za kraj siječnja zakazivanje naredne međuvladine konferencije, a na kojoj bi istovremeno bila otvorena poglavlja 32 /financijska kontrola/ i 35 /o Kosovu/”, navodi list. Ali, s obzirom na tvrd stav Berlina, realnije je da otvaranje prvog poglavlja pregovora bude odgođeno do daljeg.

Ministar za eurointegracije Srbije Jadranka Joksimović ne vjeruje da je njemački stav uperen protiv Srbije, već smatra da je riječ o drugačijem pristupu pregovorima i da će se naći neko prihvatljivo rješenje.

Glavni tajnik za regionalnu suradnju Goran Svilanović rekao je za “Politiku” da je prilično siguran da će Srbija prvo poglavlje u pregovorima s EU otvoriti u 2015. i da je to realno.

Srna

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

Objavljeno

na

Objavio

U pismu što ga je u ponedjeljak uputio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću slovenski premijer Miro Cerar predložio je dogovor o osnivanju zajedničkog povjerenstva koje bi se bavilo određivanjem granične crte temeljem arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje, prenosi u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA.

To povjerenstvo bi “u skladu s definiranom granicom započelo proces demarkacije granične crte, a bude li potrebno proučilo i praktična rješenja, ondje gdje bi to bilo potrebno”, stoji u Cerarovu pismu, navodi STA koja je pismo dobila na uvid.

Slovenski premijer u pismu se zalaže za obnovu dijaloga, na način da se obje strane koncentriraju na provedbu arbitražne presude na kopnenom dijelu granice, kako ju je odredila arbitraža.

Što se tiče granice na moru, Cerar u pismu navodi da su je arbitri precizno odredili, koordinacije su poznate, što omogućuje “neposrednu provedbu” presude.

Unatoč tome, Cerar u svojoj poruci navodi da je potreban i razgovor o provedbi presude u onom dijelu koji se se odnosi na ono što se u presudi na engleskom naziva “junction area”. Riječ je o koridoru, svojevrsnoj morskoj “spojnici” kojom bi preko hrvatskih voda Slovenija imala pravo slobodne plovidbe, preleta i polaganja kabela prema otvorenom moru u Jadranu.

Premijer Andrej Plenković, podnoseći u srijedu Hrvatskom saboru godišnje izvješće o radu i govoreći o odnosima sa Slovenijom rekao je da je njegov poziv slovenskom premijeru na nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima i dalje otvoren.

Ponovio je kako Hrvatsku odluka arbitražnog suda ne obvezuje i da je neće primijeniti. Slovenskog premijera Miru Cerara pozvao je u Zagreb. “Dvije smo susjedne i prijateljske zemlje, dovoljno zrele da otvorena pitanja riješimo sami”, zaključio je premijer.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

200.000 Katalonaca na ulicama zbog uhićenja nezavisnih aktivista

Objavljeno

na

Objavio

Oko 200 tisuća Katalonaca preplavilo je u utorak regionalni glavni grad Barcelonu zahtijevajući oslobađanje dvojice nezavisnih aktivista uhićenih dan ranije pod optužbom za poticanje na pobunu.

Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, čelnici dviju vodećih separatističkih skupina Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Omnium Cultural, zadržani su u pritvoru bez mogućnosti plaćanja jamčevine, pod istragom za poticanje na pobunu organiziranjem prosvjeda 20. i 21. rujna zbog akcije španjolske policije usmjerene protiv katalonskih separatista.

Zagovornici katalonskog samoodređenja izašli su na ulice zahtijevajući njihovo oslobađanje. Nosili su svijeće i transparente s natpisima “Sloboda političkim zatvorenicima” i “Europo, pomozi nam”, te uzvikivali slogane poput “Niste sami” i “Van španjolskoj pravdi”.

Glasnogovornik katalonske separatističke vlade u utorak je izjavio kako uhićenja pokazuju španjolske institucije u gorem svjetlu nego za vrijeme diktatorskog Frankova režima.

“Ono što frankistički Sud javnog ćudoređa nije nikada učinio uspijeva njegovom sudskom nasljedniku 21. stoljeća”, kazao je glasnogovornik i ministar u katalonskoj vladi Jordi Turull nakon sastanka kabineta regionalne vlade u Barceloni.

Točno u podne na tisuće je ljudi u Barceloni prestalo s radom i izašlo na ulice zahtijevajući oslobađanje pritvorenika.

Uoči večernjih prosvjeda, Turull je najavio sudjelovanje regionalnih ministara ali ne i katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta, te pozvao sudionike na miran protest.

Dužnosnici španjolske vlade ustraju u tome da su uvjeti pritvora zakoniti i odobreni od strane nezavisnog suca, bez političkih pritisaka. “Tu ne možemo govoriti o političkim zatvorenicima, već o političarima koji su zatvorenici”, rekao je u Madridu ministar pravosuđa Rafael Catala.

Zadržavanje Sancheza i Cuixarta u pritvoru moglo bi, međutim, dovesti do eskalacije sukoba koji je dosad bio uglavnom miran, ali koji već poprima obrise najozbiljnije političke krize u Španjolskoj od neuspjelog državnog udara 1981.

Premijer Mariano Rajoy dao je Puigdemontu rok do četvrtka da opozove proglašenje nezavisnosti ili se suoči s aktivacijom članka 155. španjolskog ustava koji bi Madridu omogućio stavljanje pod kontrolu katalonske vlade i raspuštanje tamošnjeg parlamenta, te upotrebu sile u provođenju zakona.

facebook komentari

Nastavi čitati