Bevanda: ‘Njemačka nam je dala vjetar u leđa’

  0

  Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, izjavio je za „Dnevni avaz“ po povratku s konferencije lidera balkanskih zemalja u Berlinu da je prezadovoljan odnosom Njemačke prema BiH, ocijenivši da su poruke kancelarke Angele Merkel vrlo ohrabrujuće za našu zemlju.

  bevandamerkel500Bevanda je ustvrdio da je sam berlinski sastanak protekao u odličnoj atmosferi, koja je prvi put vođena u pravcu poticanja na uspjeh, a ne prijetnji i zavrtanja ruku.

   Cijela sesija koju je vodila kancelarka Merkel bila je veoma poticajna i otvorena. Nije bilo apsolutno nikakvih prijetnji, niti onoga na što smo navikli s briselskim izaslanstvom. Razgovor je bio vrlo otvoren i iskren – rekao je Bevanda. Premijer BiH otkrio je da je tijekom sesije i razgovora s najvišim dužnosnicima njemačke vlade kancelarku Merkel najviše zanimalo kako se može pomoći BiH.

   “U čemu mi možemo pomoći”, pitala me izravno Merkel. Rekao sam joj da ne želimo biti svjedoci onoga čemu smo često svjedočili u Bruxellesu, a to je da sve ide dobro kada smo svi za stolom, ali čim počnu vući na stranu neke bilaterale, onda sve pada vodu – govori Bevanda.

  Kada je u pitanju interes Njemačke za ekonomska pitanja i projekte koji su od velike važnosti za regiju, Bevanda kaže da je poručeno da se mora raditi na kapitalnim projektima. Ocijenio je da je briselski sastanak velika šansa koja se ne smije propustiti.

   Merkel je jasno poručila da se moramo uozbiljiti i svi skupa raditi i samo raditi. Poručeno nam je da sve projekte moramo sami dogovoriti, jer to neće nitko uraditi za nas. BiH i druge zemlje iz regije moraju se usuglasiti na primarne projekte i odmah zasukati rukave. Njemačka nam je samo dala vjetar u leđa – zaključio je Bevanda.

  Ako se počnemo svađati između sebe, bojim se da ćemo ostati bez ičega

  Bevanda je potcrtao, komentirajući projekte Jadransko-jonske ceste i pruge Beograd – Sarajevo, da mnogo toga ovisi o BiH, jer je „svaki djelić BiH itekako bitan“.

   Moramo biti do kraja iskreni i ne podmetati jedni drugima, prije svega u državi. Imali smo slučajeva da krenemo u pravom smjeru, a onda na kraju dobijemo oponente u vlastitoj sredini. Važno je dobiti političku suglasnost za ove projekte. Ako to sada ispustimo, počnemo se svađati između sebe, bojim se da ćemo ostati bez ičega – kaže Bevanda.

  facebook komentari