Pratite nas

Bevanda povodom donatorske konferencije EU-a za Srbiju i BiH

Objavljeno

na

”Parlamentarna većina se formira od slučaja do slučaja, tu više nema stabilnosti i imamo i neke čudne dogovore”, izjavio je u intervjuu Nezavisnim novimnama predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda ističući kako se događa da zakoni jednoglasno prođu u Vijeću ministara, a da u parlamentu ne dobiju potporu.

vjekoslav-bevanda-premijerBevanda je rekao kako Vijeće ministara otežano funkcionira ali napomenuo kako je uputio dopis svim političkim strankama da upute prijedlog kandidata za nove ministre kako bi mogao provesti potrebnu proceduru.

”Nažalost, nitko se nije javio”, rekao je, a na pitanje hoće li mandat korektno privesti kraju odgovorio je kako ne dopušta da se sjednice Vijeća ministara pretvore u kazalište.

Bevanda se osvrnuo i na poplave u BiH te na činjenicu da izvanderno stanje nije proglašeno na razini države.

”Mi imamo okvirni zakon koji regulira pitanje katastrofa i način spašavanja i tim zakonom je sve propisano. Na osnovu tog zakona je formirano Koordinacijsko tijelo, koje ima sve ovlasti za izvanredne situacije i jedino ono može predložiti Vijeću ministara proglašenje izvanrednog stanja. Druga razina koja to može predložiti su dva entiteta i distrikt Brčko”, kaže Bevanda i ističe kako Vijeće ministara do danas nije dobilo izvješće Koordinacijskog tijela, mada je to bilo najavljeno još prvih dana.

”Znači, nismo imali zakonske osnove da proglasimo izvanredno stanje. Ja sam od predsjedatelja tog tijela, gospodina Mladena Ćavara (zamjenik ministra sigurnosti BiH), koji je imenovan 2012. godine, u više navrata tražio izvješće i, evo, najavljeno mi je da bi to trebalo doći”, rekao je Bevanda.

Dodao je kako su Republika Srpska i Distrikt Brčko imali primjedbe na konačno izvješće o poplavama te pojasnio djelovanje vijeća ministara s preusmjeravanjem novca za pomoć poplavljenima.

”U okviru nadležnosti koje ima, Vijeće ministara je hitno reagiralo i u dogovoru s Bruxellesom preusmjerili smo 42 milijuna eura iz IPA fondova, a to su neiskorištena sredstva iz prethodnih godina i to je u fazi odobrenja. Drugo, na prošloj sjednici Vijeća ministara izvršili smo preusmjeravanje iz IPA za 2014. godinu još 15 milijuna eura. Ispregovarali smo s Razvojnom agencijom Svjetske banke još 100 milijuna dolara kredita, po IDA uvjetima. To je, znači, stopa od 1,25 posto, s 10 godine grejs perioda. I to je u fazi odobrenja. Isto tako smo u Fiskalnom vijeću s MMF-om postigli dogovor i osigurali, po povoljnim uvjetima, nešto manje od 200 milijuna KM”, rekao je Bevanda i naglasio kako su to sredstva za brzu intervenciju koja nemaju veze s ranije odobrenim kreditom MMF-a.

Dodao je kako je upućen zahtjev za preusmjeravanje 15 milijuna dolara saudijskog kredita i da se čeka odobrenje.

”Dakle, to su konkretne stvari. Dalje što slijedi je donatorska konferencija, na kojoj će biti tretirana i Srbija, i mislim da je konačno da će ona biti održana 16. srpnja, a osnova za sve bit će izvješće o poplavama, koje će u međuvremenu biti usuglašeno. Iskreno se nadam da će ova ljubav, to što nas svi vole, biti efektuirana kroz tu donatorsku konferenciju”, rekao je Bevanda.

Istaknuo je kako bi bilo ”prestrašno, preružno, da to ne bude usmjereno prema čovjeku koji je stradao” te da je u ovom trenutku oko 40.000 ljudi u prihvatnim centrima.

”Ovo zaista nije vrijeme ni za kakvu politizaciju, zlouporabu ili sakupljanje jeftinih političkih bodova. Iskreno se nadam da će svi biti odgovorni, kako ne bismo zbog moguće neozbiljnosti drugi put doživjeli egzodus. To bi bilo pretragično”, rekao je Bevanda.

Potvrdio je i da je zaprimljeno pismo njemačke kancelarke Angle Merkel s pozivom na konferenciju o zapadnom Balkanu krajem kolovoza.

”Na ruke sam dobio pismo gospođe Merkel, koja me je pozvala, kao i ministra vanjskih poslova i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Istina, u tom dopisu ne stoji tko će još biti pozvan, ali ima vremena. U svakom slučaju, kada je inicijator skupa jedna tako ekonomski jaka država Europe i svijeta, onda bi to trebali pokušati iskoristiti kao jednu pozitivnu šansu i priliku, a ne da trčimo nazad kući i pričamo priče je li nam gospođa Merkel nešto kazala ili ne. To će biti pretransparentan skup, a naknadno ćemo saznati koncepciju”, rekao je bevanda i untervjuu Nezavisnim novinama, a prenosi bljesak.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

17. listopada 1990. Prva utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije protiv SAD-a

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan, 17. listopada 1990. godine, hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je svoju prvu povijesnu utakmicu.

Na Maksimiru je gost bila ekipa SAD-a, a Hrvatska je golovima Aljoše Asanovića i Ivana Cvjetkovića slavila 2:1.

U toj legendarnoj utakmici za Hrvatsku su nastupili Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Marko Mlinarić, a još su zaigrali i Tonči Gabrić, Gregor Židan te Mladen Mladenović. Izbornik je bio bivši hrvatski nogometaš, reprezentativac, trener, danas nažalost pokojni Dražan Jerković.

Utakmica je odigrana u sklopu proslave vraćanja spomenika banu Josipu Jelačiću na zagrebački Trg bana Jelačića: pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana odigrana je pred 30-ak tisuća gledatelja na stadionu Maksimir dan poslije postavljanja spomenika – 17. listopada 1990. u 19 sati.

Ideja provedena u tajnosti

Kada je Nogometni savez SAD-a objavio da želi u Europi odigrati dvije prijateljske utakmice za koje traže suparnike, tadašnji glavni urednik Sportskih novosti Darko Tironi prvi je inicijator ideje dovođenja američke reprezentacije u Hrvatsku.

Tadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Mladen Vedriš i dopredsjednik Rudolf Sabljak zbog političke situacije u tom trenutku proveli su tu ideju u velikoj tajnosti, najviše uz pomoć hrvatskog iseljenika Ivana Opačka i Vinka Hotka, te Jure Klarića, direktora tvrtke Voće koja je platila 90.000$ za troškove dolaska gostujuće reprezentacije.

Nakon što su dobili ukupno četiri ponude, Amerikanci su se odlučili za utakmice s Hrvatskom i Poljskom, koju su pobijedili u Varšavi (2:3) par dana prije utakmice s Hrvatskom.

Ante Pavlović je tada kao glavni tajnik Jugoslavenskog nogometnog saveza potpisao dozvolu za odigravanje utakmice bez znanja ikoga drugoga u Beogradu i prijavio je Fifi, s obzirom da je Hrvatski nogometni savez u to vrijeme bio član Jugoslavenskog nogometnog saveza.

Unatoč pokušajima Jugoslavenskog nogometnog saveza da spriječi odigravanje utakmice, to im nije uspjelo jer je FIFA izdala dozvolu za odigravanjem. Slična stvar se dogodila i sa slijedećom utakmicom hrvatske reprezentacije protiv Rumunjske u Rijeci.

Kako je Jugoslavenski nogometni savez u pokušaju sprječavanja utakmice zaprijetio da će kazniti sve nogometaše uz Jugoslavenske lige koji nastupe na ovoj utakmici, Izbornik Jerković je, da bi izbjegao eventualne kazne, momčad sastavio uglavnom od igrača koji su tada već igrali izvan Hrvatske. Igor Štimac, Davor Šuker, Željko Petrović i Borislav Cvetković nisu bili u sastavu zbog ozljeda, a Zlatka Vujovića (PSG), Tomislava Ivkovića (Sporting), Srećka Bogdana (Karlsruher SC), Harisa Škoru (Torino FC) i Davora Jozića (AC Cesena) unatoč njihovim osobnim željama za sudjelovanjem njihovi klubovi nisu pustili na utakmicu jer nisu imali tu obvezu, s obzirom se utakmica nije igrala u terminu predviđenom za nastupe A reprezentacija.

Vlado Kasalo je došao na utakmicu iz Nürnberga bez dozvole svoga kluba i za to je po povratku platio klupsku kaznu od 25 tisuća njemačkih maraka, a Aljoša Asanović, strijelac povijesnog prvog pogotka, je također imao problem s klubom, francuskim FC Metzom, koji je imao važnu utakmicu četiri dana poslije, ali je uspio nagovoriti vlasnika kluba da mu ustupi mali privatni zrakoplov kako bi došao na utakmicu i zanimljivo je da je morao izaći u 58′ minuti utakmice samo zato da bi stigao na zrakoplov, koji je morao sletjeti nazad u Francusku do ponoći.

Izbornik Jerković složio je svoj stručni stožer tako da je uključio glavne trenere iz tadašnja četiri hrvatska prvoligaša, to su bili Zdenko Kobeščak iz Dinama, Joško Skoblar iz Hajduka, Vladimir Lukarić iz Rijeke i Ivica Grnja iz Osijeka.

Prije utakmice bogat kulturno-zabavni program

Prije same utakmice priređen je bogati program. Bilo je tu velikih balona aeronautičkog društva Coning iz Varaždina, u velikom mimohodu prodefilirali su 110 sinjskih momaka i vitezova viteškog alkarskog društva, šibenska limena glazba, folklorni ansambli KUD-ova ‘Petar Zrinski’ iz Vrbovca i ‘Ivo Lozica’ iz Lumbarde na Korčuli u narodnim nošnjama, te viteško društvo ‘Kumpanija’ iz Blata na Korčuli. U glazbenom programu su nastupili Dubrovački trubaduri, Krunoslav Cigoj i Tomislav Ivčić, a u poluvremenu je nastupilo još i Prljavo kazalište.[

Prvi pogodak na utakmici – a samim tim i prvi pogodak za hrvatsku reprezentaciju u novijoj povijesti hrvatskog nogometa – postigao je Aljoša Asanović u 29-oj minuti. Četiri minute poslije Ivan Cvjetković je povećao vodstvo na 2:0, a oba su pogotka postignuta uz asistenciju Marka Mlinarića. Tim je rezultatom završilo prvo poluvrijeme.

U drugom je poluvremenu reprezentacija SAD-a pogotkom Troya Dayaka u 80-oj minuti utakmice ostvarila konačni rezultat 2:1. Kapetan hrvatske reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar, a najboljim igračem utakmice bio je proglašen Marko Mlinarić kojemu je nagradu uručio doajen hrvatskoga sportskog novinarstva Mladen Delić.

Ova utakmica ima poseban značaj i po tome što na njoj promoviran dres hrvatske nogometne reprezentacije, koji će poslije postati i ostati jedan od najvećih hrvatskih brandova uopće. Taj prvi dres, prema kojemu su nastali sve ostale inačice dresa do danas, dizajnirao je akademski slikar Miroslav Šutej, kao i plakat za utakmicu.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati