Pratite nas

BiH

Bez jednakopravnosti u BiH nema ni povratka Hrvata u Republiku Srpsku

Objavljeno

na

Radujte se narodi kad čujete glas..., poveo je tradicionalnu božićnu pjesmu banjolučki biskup Franjo Komarica, a spremno su nastavili hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i ostali sudionici nakon okončanog jučerašnjeg okruglog stola “Hrvati u RS, pitanje opstanka i perspektive” koji je održan u Banjoj Luci. Tamo su se prvi put na jednome mjestu u organizaciji Večernjeg lista BiH okupili hrvatski politički, gospodarski, znanstveni uglednici, predstavnici RH, a skupu se priključio i visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko.

Progon u srcu Europe

Poruke sudionika su bile više od same simbolike svehrvatskog zajedništva, budući da su na njemu govorili predstavnici podrijetlom iz Mostara, Broda, Zagreba, Banje Luke, Livna, Širokog Brijega. Razmatrali su kako regenerirati hrvatsku zajednicu u Republici Srpskoj, omogućiti održivi povratak, zajamčiti sigurnost, politička i narodna prava, kako u ovome entitetu, tako i u cijeloj BiH. Glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković, koji je moderirao okrugli stol, istaknuo je da je 95 posto Hrvata protjerano ‘ne našom krivnjom’ te je pozvao da se Hrvati počnu boriti za bolju budućnost. Banjolučki biskup iznio je dramatične podatke o padu broja Hrvata katolika u posljednjih stotinu godina, napose u posljednjem ratu kada su etnički očišćeni na polovini zemlje u RS-u, a u FBiH prepolovljeni. Podsjetio je kako Hrvati katolici u BiH koja je u srcu Europe doživljavaju sudbinu katolika u Iraku, Siriji, Bangladešu.

To je sramota, a događa se u 20. stoljeću, rekao je biskup. Pri tome je naveo kako za nesprečavanje odgovornost snose predstavnici međunarodne zajednice, ali i Hrvata koji su šutjeli. Istodobno, Katolička crkva je, po njegovim riječima, počevši od Pape činila sve što je moguće kako bi se stanje promijenilo u župama otkud su Hrvati eliminirani.

Pozivnica za povratak

Pozvao je na izradu zajedničke strategije u okrilju politike, gospodarstva i Crkve kako bi se otvorio prostor za održivi povratak. Član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je najvažnije osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH što podrazumijeva i hrvatsku opstojnost u RS-u “Moramo stvoriti ambijent da od BiH stvorimo normalnu državu, stvoriti ambijent pravne sigurnosti s jasnim naznakama što uraditi na polju gospodarstva i socijalne skrbi. Mi nećemo uspjeti ako se ne izborimo za ustavnu i svaku drugu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Naša opredjeljenje moraju biti euroatlantske integracije, a unutarnjim preustrojem osigurati učinkovitost”, rekao je Čović.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda istaknuo je obraćujući se na okruglome stolu da druga dva konstitutivna naroda ‘moraju prestati misliti na to da nam nešto daju jer mi tražimo ono što nam pripada, a sljedeći mjeseci će pokazati hoćemo li mi dobiti to što nama pripada’.- Dajem potporu svemu onom što je danas rečeno, i vjerujem da će ovakav skup postati kontinuitet. Čestitke organizatoru Večernjem listu na ovakvom eminentnom skupu. Pred nama je vrijeme kada više nema prostora za bilo kakvo odugovlačenje, pogotovo nakon vremena nelegitimne vlasti koja je dovela sve građane BiH, ne samo Hrvate, u nepovoljan položaj – istaknuo je državni premijer Bevanda.

Visoki predstavnik kazao je kako je ovaj okrugli stol izuzetno važan. – Hrvati su najmanji od tri brata, i treba im dati najviše pažnje, ali taj najmanji brat može posredovati između druga dva brata, može posredovati BiH na europski put. Hrvati moraju biti oni koji će vući prema Bruxellesu – kazao je Inzko. Uz spomenute govorili su Ljerka Ostojić rektorica Sveučilišta u Mostaru, Borjana Krišto dopredsjedateljica Z. doma BiH, Davor Čordaš ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a, Ivan Miloloža Udruga bosanskih Hrvata “Prsten” i predsjednik Udruge poslodavaca RH, Josip Jerković potpredsjednik RS-a, Dejan Vanjek Institut za društveno-politička istraživanja, Damir Ljubić ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ivan del Vechio veleposlanik RH u BiH, kao i predsjednici udruga iz RS-a.

Skup je zaključio glavni urednik Pavković koji je istaknuo da je ključno izraditi strategiju za bh Hrvate. – Moramo se prestati boriti za bolju prošlost, okrenimo se budućnosti. Napravimo strategiju u kojoj ćemo osigurati bolji život ljudima koji sada žive ovdje i oni će biti najbolja pozivnica onima koji se žele vratiti- kazao je Pavković. Doneseni su i Zaključci Okruglog stola “Hrvati u RS, pitanje opstanka i perepektive”, a oni su, između ostalog, izrada strategija i razrada projekta i ostanka i povratka Hrvata u RS-u, utemeljenje posebnog odjela u okviru HNS-a koji bi se bavio Hrvatima u RS-u,  rad na pomirenju, uspostavljanju boljih veza i razumijevanju s predstavnicima drugih naroda, a uvršten je u zaključak i prijedlog jednog od nazočnih da se utvrdi točan broj onih koji se žele vratiti u RS, na čemu je Ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe u RS-u već radilo. (Fena/VL)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati