Bez prošlosti, nema budućnosti: Kako su radili UDBA-ši!

89

Pavković: Zašto se ne istraži i osudi rad bivše Udbe, koja je navodno “korijene” pustila i nakon pobjede u Domovinskome ratu?

Otkako su uhićeni čelnici bivše jugoslavenske i hrvatske zločinačke Udbe Perković i Mustać ne prestaje zanimanje za rad te bivše Brozove organizacije. Nu, malo pomalo razotkriva se njihov način djelovanje, ali zanimljivo je i neshvatljivo da nitko ne odgovara zbog njihove zločinačke aktivnosti u vrijeme komunizma, niti se razotkrivaju imena Udbaša, doušnika i sličnih, iako je velika većina tih koji su ovaj posao (odlično!) radili u komunizmu jednostavno početkom devedesetih nastavila ga raditi i u brojnim hrvatskim policijskim, gospodarskim i inim institucijama. Kao da se nije ništa dogodilo! (Pojeo vuk magare!) Stoga je iznimno zanimljiv članaka Martine Hrupić s naslovom “Agent KOS-a ne smije piti alkohol, treba dobro pamtiti i znati šutjeti” (Jutarnji list, 6. studenoga 2014.) u kojem autorica objašnjava rad Mustačevih i Perkovićevih igrača.

Nakon što pročitate na koji su način djelovali pripadnici zloglasne Udbe i KOS-a, postavlja se pitanje: Što se otada do danas (osim naziva) promijenilo u radu sličnih hrvatskih i inih službi koje djeluje od devedesetih godina naovamo, a u koje su aktivno uključeni i brojni oni koji su bili pripadnici bivše Udbe i KOS-a?

Tako Hrupić u svom članku tvrdi da je tadašnji Odjel XII, bio jedan od najvažnijih grupacija unutar DSZUP-a te da je imao svoje “ljude” koji su radili undercover, odnosno tajno u svakoj bitnoj tvornici ili uredu u zemlji.

Ima li danas u hrvatskim bitnim tvrtkama ili uredima koji tajno rade za određene tajne i druge službe? (Itekako ima!)

Najviši dužnosnici KOS-a i DSZUP-a obučavali su se na Saveznoj centralnoj školi državnog sekretarijata za unutrašnje poslove u Beogradu. Njihova obuka trajala je četiri godine, dok su niži dužnosnici pohađali tzv. Republičku školu ili tečajeve po pojedinim republikama. Zbog nedostatka kvalificiranih agenata regrutirali su se i diplomci s pravnih škola. Poglavito se naglašava škola u Kamenicama, gdje su se obučavali KOS-ovci koji su kasnije trajno radili u policiji. (Mnogi od njih navodno su devedesetih bez provjera prešli na hrvatsku stranu i nastavili gdje su u Brozovim zločinačkim službama stali!). U Kamenicama, tvrdi novinarka Jutarnjeg, postojala su dva smjera – diplomatski i unutrašnji, detektivski rad, nadzor, korištenje radijima i prijemnicima te polaganje vožnje iz svih vrsta vozila. KOS i DSZUP imali su tri vrste suradnika: informante, agente i rezidente. Informanti su trebali biti pouzdani i plaćalo im se od slučaja do slučaja, dok se agente često regrutiralo među režimu neprijateljskim osobama kojima bi moglo prijetiti ne više od pet godina zatvora. Njima se pri regrutaciji obećalo da će ih, ako odrade posao i zadovolje, neće kazneno goniti. Plaćalo im se po ispunjenu zadataka i oni su infiltrirani u opozicijske redove!!!Rezidenti su se odabirali među najlojalnijim članovima stranke i njihov je zadatak bio skupljati informante i prosljeđivati izvještaje svakih 14 dna. Oni su imali “civilne” poslove, dakle bili su zaštićeni i sami često nisu znali za koga rade – KOS ili DSZUP.

Slijedeći i sagledavajući ove primjere, mi ćemo se osvrnuti tek na istaknutije hrvatske branitelje, predsjednike Udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, čelnike aktualnog prosvjeda branitelja u Zagrebu, članove Stožera za obranu hrvatskog Grada Vukovara, voditelje određenih portala i slične te samo upitati ono što se i oni već javno pitaju i govore: je li nas prisluškuju nas, je li nam podmeću, je li u naše se redove ubacuju civilne “ugledne” građane… Dakle, rekli bismo, ništa novo i ništa nepoznato. Institucije rade svoj posao!

Zar smo se za to borili?

Autorica ovog teksta dalje objašnjava da su se, prije regrutacije, bivši KOS-ovci i Udbaši (zar ne Perkovići i Mustači?) detaljno provjeravali. Primjerice, informator je morao biti dobar član partije (nije li i danas slično?), ne smije piti alkohol i mora biti u stanju šutjeti, mora imati dobar ugled, znati pisati i čitati te posjedovati izvanredan talent za pamćenje i promatranje.

Za agente u inozemstvu postojala su pak malo drugačija pravila. Oni su primali točne upute što trebaju raditi- upoznati se sa svojim prebivalištem, locirati izbjegličke kampove i kontaktirati pridošlice te doznati sve o njima. Itd., i tako redom.

Također ti ljudi morali su negirati znanje o DSZUP-u i KOS-u, pokušati upoznati stare i neinteligentne emigrante te doći u kontakt sa ženama bez novčanih sredstava, primjerice studencima – navodi autorica Jutarnjeg lista.

No, kako se to točno radilo, morali bi na suđenju u Munchenu razotkriti i navodni zlikovci Mustač i Perković, iako čitajući i pomno analizirajući samo ovaj tekst i malom Ivici sve je jasno. Samo nam nije jasno, što bi također netko trebao objasniti, poglavito hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata, na koji su se način bez provjera ti silni bivši Udbaši i KOS-ovci početkom devedesetih uvukli u sve pore našeg društva, pa čak i u gospodarstvo, Udruge, športske organizacije, pa i među “babicama” na placu?

Činjenica je također (zar ne Mustači i Perkovići) da su ti stari Udbaši i KOS-ovci odmah namjestili svoje, od rođaka, prijatelja i drugih, od tvrtki, Udruga do policije, (svaka čast izuzecima), a u isto vrijeme “istisnuli” one koji su bili na prvim crtama obrane tijekom hrvatskog Domovinskoga rata.

Stoga, nije ni čudno što jedan Perković izjavljuje, baš kao i neki čelnici tzv. antifašista da su oni stvorili hrvatsku državu, a ne hrvatski branitelji!

Mladen Pavković

facebook komentari

 • cleuna

  Kada je moj pok.otac 1970.godine zatražio ondašnji pasoš da bi mogao otići u Njemačku,nakon nekoliko odbijenica tražio je objašnjenje,zašto ne može dobiti pasoš.
  Otvoreno mu je rečeno”zato što si dijete ustaše”.
  A pok.djed nikada nije bio u ustašama…1943.otišao je u Austriju i vrato se tek 1974.god.
  E,kada je otac ponovno zatražio i bez problema dobio pasoš,nakon 15 godina (vjerovali ili ne uz ispriku istoga čovjeka koji mu je sve ovo prije rekao) pitao ga je “zašto prije nije mogao dobiti pasoš”.
  Ovaj mu je odgovorio,”dobili smo krive informacije i kada smo se uvjerili da to nije istina spremni smo ispraviti grešku,samo zatraži pasoš i dobit ćeš ga u roku 24 sata”.
  Tada je tek otac htio saznati oon što ga je peklo više nego što nije dobio pasoš…tko je dostavljao te krive informacije.
  To je saznao tek 90-ih godina od trećega čovjeka…kada su umrli i ovaj koji je ocu uskratio pa dao pasoš i onaj koji je davao lažne informacije.
  A Informator je bio prvi susjed koji nam je svaki dan bio po nekoliko puta u kući,isto kao i mi u njegovoj i kojega smo smatrali najbližim prijateljem.

  • peppermintt

   di je sad ? 🙂

   • cleuna

    Kažem ti…krepo je prije tri godine.

    • peppermintt

     krepo dašt cleuna, pošten svit umire ovakvi krepaju.
     Priča jedan dida naš obiteljski prijatelj , imalo je svako selo po nekoliko takvih koji su ljudima ispod prozora uvik prisluškivali, a znalo se koji su, gledaj ih izbjegavat koliko možeš . Zamisli u ono vrime jača je bila rič savkog takvog ljige ili bilo koje partijskog vožda nego rič nekog vrhunskog znanstvenika ili stručnjaka, pa recimo u školama učenici omladinci su mogli profama zagorčat život ideološki.

     • cleuna

      Meni i danas u ušima odzvanjaju riječi pokojne babe,koje je uvijek nama djeci govorila čim bi malo zagalamili po kući “šutite,neznate kuda ko oda”.
      To je nama tada bilo smiješno i uvijek bi zbijali šale na to.
      Ali kada je došlo vrijeme da mi može reči zašto je to govorila,tek sam onda shvatio.
      Bar jednom godišnje poziv na neke razgovore u tadašnji SUP,isto tako premetačina kuće,pokušaj vrbovanja itd…
      Znala je ona i za ovoga idiota (kasnije nam je to rekla) ali zbog mene i oca ona je to držala u sebi.

     • peppermintt

      generacije su tako odgajane-šuti-nemoj, nemoj i šuti. Tuđinska državna vlast nas gledala ka neprijatelje , am i u vlasti imali i gledali neprijatelje i to nepovjerenje traje i traje..

     • srka

      Ima Ilija Čvorović….HRSmook ga je osobno poznavao.
      by Srka®

     • peppermintt

      koji je taj ?

     • srka
     • peppermintt

      a to je iz tog filma, ja ti nisam u tom jugo -fazonu tako da mi je većina tih stvari nepoznata a iskreno i nezanimljiva :))

     • HRSmoock

      Ovo bi trebalo da gledaš. Univerzalno je i odnosi se na sve nas. Kraj me uvijek rasplače (ne od smijeha…)

     • peppermintt

      ajoj ovaj …ak bi baš morala ali…imaj srca daj štogod drugo :)))

     • HRSmoock

      “Profesionalac”. Priča o našoj nesreći…

     • peppermintt

      u mom okružju nitko nije fasciniran tim razdobljem nit produktima juge, ja sam više naučila od vas ovdi forumaša 🙂

     • HRSmoock

      Duško Kovačević nije iz yugobulemente. Njega nažalost…Nisi kontali ni onda, a ni sada…Udba ga nije sredila samo zato da bi ispali kao dobri. Ali mu i danas zagorčavaju život. Ako je neko opisao komunističko udbaški teror, onda je to Duško Kovačević. I naopake naravi…

     • peppermintt

      A on je što , redatelj jel ?

     • HRSmoock

      I dramski pisac, ali prije svega poznavalac ljudskih naravi.

     • HRSmoock

      13. maj…Eh, uspomjene…

     • srka

      …da bi da mi netkoga izvedemoo na praaavi put
      😉

      by Srka®

     • HRSmoock

      Najjača scena. Bora Todorović bježi s foteljom na glavi, a drug Ilija za njim…Bez obzira na srčku…

     • srka

      Ihhhh…to su bila sportaska vremena…ma kao sto rece…legende.
      :-))

      by Srka®

    • wolf

     Napasi kravu pa je dovedi.Kad je protra nek mu
     ukrasi lik i djelo,mamicu mu izdajnicku.

  • Gabro Vuskic

   Ovakovi su se držali one stare seljačke poslovice: UMILJATO JANJE DVIJE MAJKE DOJI.

   • cleuna

    Da Gabro,ali jadno im je to sve što su podojili na taj način…odgovarat će za to, barem na onom svijetu.

 • EMINƎM

  govna uvijek isplivaju na površinu, specifična ih spašava od potonuća

 • peppermintt

  Udba je bila represivni aparat zločinačke komunističke ideologije. Svoju moć nisu crpili samo iz represije nego su se ujedno i rasporedili kao vlasnici resursa i kapitala, što im je zapravo omogućilo neograničenu moć. Ubijalo se i progonilo politčke neistomiljenike bez milosti. Padom komunizma ovi kadrovi su izgubili ideološku nadmoć ali su zadržali onu drugu -ekonomsku. Uvođenjem višestranačja u Hrvatsku perković, mustać i ekipa su procijenili kako im je korisno surađivati s novim vlastima na profi razini. Tako da su donekle i u pravu svojim činjenjem tj nečinjenjem protiv, jesu doprinijeli na neki način stvaranju samostalne RH.Nisu to radili iz ideoloških pobuda nego kao školovani profići zapravo štitili a usput i umnožavali svoj kapital.
  U ovom vremenu u Hrvatskoj zapravo vlada samo jedna ideologija, nije ona niti jugićka niti prosrpska nego ideologija kapitala. Kapital ne poznaje granice, zarada nema granice, prema tomu nimalo ne čudi želja za povezivanjem interesnih cjelina.

  • HRSmoock

   Money, Money, Money…

   • a nije uvik ni ‘mani’ u pitanju

    • HRSmoock

     Da, Položaj, funkcija…Da komšiji crkne krava…Ima podosta motiva.

     • peppermintt

      zapravo pokretač svega je osjećaj neograničene moći

     • HRSmoock

      Što bi rekao jedan moj prijatelj, Biblija. Kain i Abel (srp: Avelj)…Ne poželi tuđe…Ženu, kuću, auto, posao…

     • peppermintt

      stroge ove zapovidi :))

     • HRSmoock

      Pa niko (pa ni Džizus) nije rekao da će biti lako. Izbor je jednostavan ili biti čovjek (a zna se po čijem liku smo stvoreni) ili biti glupa marva.

     • 1diablo

      Ja ih se ne mogu držati.. :))

     • peppermintt

      ma koje jubeee aja :)))

     • 1diablo

      žene :)))

     • peppermintt

      grij je ne imat taj grij 😛 :)))

     • HRSmoock

      Prob’o ja zen budizam (imam par prijatelja i prijateljica koji su u tom fazonu). Ono sa varenjem po ćitav dan je pomalo i smorno. Ajd vegan to nema šanse, ali ovo drugo…Držalo me jedno…Pet dana. Zbog tantričkog seksa. (Napomena: u to vrijeme sam imao gripu…) Pojeo hamburger, popio dva piva i bacio se na ženu. (Svoju, a i to je neki početak poštivanja Božije riječi…)

     • odlično detektirano! to i pohlepa!

  • EMINƎM

   sve je to organizirani kriminal, piju krv hrvatskom radništvu sa “svojim” prljavim kapitalom, kapitalom kojeg su zapravo udbaši oteli od hrvatskog naroda

   • peppermintt

    da eminem upravo tako, utješila me izjava Višnje Starešine koja veli kako će Njemčaki sud posložit sve kockice te zločinačke organizacije kroz proces suđenja.
    Ali da bi Hrvatska mogla krenuti u pročišćenje treba imati podlogu u neovisnim medijima i u neovisnom pravosuđu.

    • EMINƎM

     ako mi nismo u stanju tada nam drugi
     (Njemačka) moraju pomoći da “progledamo”
     jer ovom komunističkom sljepilu mora doći jednom kraj

     • peppermintt

      nismo jer nisu ispunjeni osnovni uvjeti neovisnost pravosuđa i medija, zato će to još teško ići

     • EMINƎM

      onda nam je jedini izlaz da nam “švabe” odigraju “blitzkrieg” i uzmu Kiflu

     • peppermintt

      vala eminem na ovakvo stanje “halalili” bi im i BiH

     • Agromentum

      Nek’ dolaze!:)

     • peppermintt

      cvijetni što sekiraš tamo te tete s lipim avatarima aja, oćeš da dobiju bore prije vrimena ne daj Bože :))

     • wolf

      koje !!! :)))

     • peppermintt

      naš cvijetni je frendly raspoložen lipo se pospominje s ženskinjem 😉

     • wolf

      Da malo amo malo tamo bre :)))

     • peppermintt

      umiljato janje :)))

     • Agromentum

      Kad ne izgubi glavu zbog njegove tete(kad mu ne bi tetu). 🙂 Ne daj Bože da i jedna dobije prijevremeno bore! :)) Sviđa mi se Mirisna to, što je tvoj avatar autentičan. :)))

     • peppermintt

      e tako lipo tepaj pa neš stradat :))) moga si naučit do sada :))))
      u mene avatar napravio mi frend po mom predlošku, a to ti siguran kak nije oriđiđi, is nemaš pojma :)))

     • Agromentum

      Ne, ne, siguran sam da je sve oriđiđi, i pozadina i naprid. :))

     • peppermintt

      :))))))))) nestašan si ti cvijetni:))
      a novi ti avatarčić oklen je sad ovo, voliš more skoro ka i ja 😉

     • Agromentum

      Dvi stvari će me uvik privlačit’: lipe žene i more. :))) Na “avatarčiću” se vidi Biokovo, meni najljepše i najdraže… 🙂

     • EMINƎM

      jednim udarcem bi smlavili obe zunzulje

     • peppermintt

      jednom je naš forumaš Mile pita može li se otkupit BiH on je zaniteresiran, pa nije mu ta loša ajmo mi merkelici stavit na sto ponudu, ne može nam nikako biti lošije 😉

     • EMINƎM

      jamit će švabe ovaj put cijelu Europu podase,
      najjačim oružjem što ga posjeduju
      prošli put su se zabrljali

     • peppermintt

      e u tom grmu i leži zeko, zato smo mi i morali platiti cijenu jer se nije željelo dopustiti Njemačkoj da proširi svoje uticaj i tako presječe tokove robe i novca istok-zapad
      nego ajmo akciju referendum tko je za pripajanje Njemačkoj Hrvatske i BiH

     • HRSmoock

      Iznenadila bi se. Pola od svih su oni “sjeme im se zatrlo”, a oni gledaju na istok.

     • peppermintt

      jašta neg gledaju aha, a takuline i stomake pune na zapadu 😉

     • EMINƎM

      ja sam za “okupaciju”, oni banditi partizani su usr’ali stvar zadnji put

     • HRSmoock

      Pa mi i jesmo pod okupacijom. Upravo tih likova…

     • EMINƎM

      što će nam onda ovi domaći izdajnici na vlasti, bez veze bacaju novce na nepotrebnu vlast

     • HRSmoock

      Drugovi poslovođe….

     • EMINƎM

      a da, drugovi nisu naučili raditi, ;))

     • HRSmoock

      Pa kad su najljepši i najpamjetniji. :)) Oni da rade? Ne daj Bože. Zato smo mi tu.

     • peppermintt

      sve to triba rastrat, al što bi nam vacica brez politike u butigi :)))

     • peppermintt

      to i govorim kad već moramo biti pod okupacijom je li bolje biit pod okupacijom jedne demokratske Njemačke. Imali bi posa, socijalu, dica bi odrastala u demokratskom društvu , a i sve je bolje od ovih pijavica
      ja sam ZA

     • Alan B’Stard

      Samo je chuck norris jednim kamenom ubio dvije ptice

     • cleuna

      Nažalost,tako je.
      Jer svi mediji i pravosuđe su pod njihovom kontrolom.
      Imam osjećaj kao da smo u 80-im godinama,kada smo dosta toga doznavali iz stranih medija putem vijesti koje su se neko mogle probiti do nas,a najviše od naših ljudi koji su tada radili vani,pa kada dođi kućama ispričali bi što objavljuju strani mediji.
      Vesele me informacije po kojima bi i Italija mogla slijediti primjer Njemačke i otvoriti istragu za likvidaciju obitelji Ševo.

     • HRSmoock

      Vidiš, ovdje se još šetkaju neki za kojima je čak raspisana Interpolova poternica. Recimo, ozloglašeni Veselin Vesko Vukotić Bio je u bekstvu sve do 2006, kada ga je španska policija uhapsila na
      aerodromu u Madridu, nakon sletanja iz Pariza. U to vreme putovao je sa hrvatskim pasošem i vozačkom dozvolom izdatom na ime Ludviga
      Bulića. Za njim su postojale dve Interpolove poternice – belgijska (zbog
      likvidacije Envera Hadrijua) i Srbije i Crne Gore (zbog zločina u
      „Nani“ i smrti Andrije Lakonića). Vukotić je izručen Belgiji. Usled nedostatka dokaza za smrt Hadrijua, Belgija ga izručuje Srbiji
      krajem 2008. i to zbog izdržavanja kazne za zločin u Prčnju. Srbija
      se, pritom, obavezala da ga neće izručiti Crnoj Gori, da će mu
      organizovati novo suđenje za ubistvo Boškovića i da mu se neće suditi za
      ubistvo u „Nani“ jer je izručen po drugom osnovu. U međuvremenu, dobio
      je državljanstvo Srbije. Dakle, imamo redom…Španjolsku i Francusku da izuzmemo, Belgija, Srbija, Hrvatska I Crna Gora. Četiri policije, a “nema” dokaza…

     • HRSmoock

      Uhh…A arhive se spaljuju, sklanjaju na “sigurno”…Što misliš ko protura mantru…”Ajmo ljudi, to je davno bilo. Ima prečih briga…”

     • peppermintt

      je dio , ali ja virujem da svaki od njih ima doma il negdi na sigurnom rezervne kopije 😉

     • HRSmoock

      To je pod “sigurno”. Većina laprdala-političara ne smeju ni da zucnu…Znaju oni što su radili i da neko čuva dokaze…

     • peppermintt

      tako sebi čuvaju leđa, vidio si kako je Milanović bio spreman u direktan sukob sa svime samo zaštiti perkovića od izručenja.
      Moram ti reć ima je petlju tada, što je je

     • HRSmoock

      E, kad bi Njemačka išla do kraja…Ali i njihovi prstići su umješani. Kako bi inače udba i “klubovi iseljenika” divljali tamo?

     • peppermintt

      Naravno da su bili umiješani samo Njemačka ima druge prioritete i nema dvojbi razriješiti tim naslijeđem 😉

     • HRSmoock

      Istina je jedna. Nema većih i manjih. Ali svi ćemo jednom pred Boga ili u što već ko vjeruje. A najslađe se smeje onaj koji se zadnji smeje.

     • jeli petlja ili strah..

 • Herceg-Bosna

  hebali oni majku koliko su zla nanili ljudima
  daobog da svaki udbaš dobije zasluženo.pa taman i na onome svitu,,,

  • sad sam slučajno tu kliknuo na tvoj komentar i bacilo me na stranicu eno.pa 😛

   • Herceg-Bosna

    di te je bacilo?

    • Karanfilov

     E, umal ti nije reko, Ruže :p

     • Herceg-Bosna

      hahahahha znam ja al oću da mi on kaže di ga baca ;))

    • Karanfilov

     Šo si se zaljučala, Ružeee…

     • peppermintt

      a što ti nemaš još profil aja domuze :))

     • Herceg-Bosna

      di sam zaključana cvite moj?