Pratite nas

Bez Sindičića na sudu Josipu Perkoviću povučeni iskaz ne pomaže

Objavljeno

na

Neovisno što ustavne promjene nisu prošle, izgleda da se taktika neizručenja Josipa Perkovića Njemačkoj nije puno promijenila. I dalje se traži nestali Vinko Sindičić, čiji je iskaz na njemačkom sudu bio ključan za osudu Krunoslava Pratesa 2008. i koji je tada izravno teretio Josipa Perkovića. Sindičić je 2012. godine dok je živio u Hrvatskoj taj iskaz povukao, što je ovjereno kod javnog bilježnika.

Međutim, bez da se to i sudski valorizira, odnosno bez Sindičića na nekom od sudova, Josipu Perkoviću povlačenje iskaza iz 2012. nije od pomoći. Jedini problem je što je Sindičić nestao.

Večernji list najavio ‘intervju godine’ s Josipom Perkovićem

Odvjetniku Nobilu je iznimno važno vođenje kaznenog postupka protiv Sindičića za davanje lažnog iskaza – piše tako danas Večernji list. Kada bi ishodio da se Sindičića osudi za laž na račun Perkovića i Mustača, odvjetnik Nobilo bi imao u rukama snažan adut kojim bi branio Perkovića pred njemačkim pravosuđem.

U slučaju da se ukine zastara i Perkoviću sudi u Hrvatskoj, taj bi adut dodatno dobio na vrijednosti – zaključuje zagrebački Večernji list, zajedno s velikom najavom ‘intervjua godine’ “Josip Perković: Moja istina o Udbi, Đurekoviću, stvaranju Hrvatske”.

Najava Večernjeg lista:

[box_tip]

Bivši šef tajnih službi Josip Perković samo dva dana prije no što će sud odlučivati o njegovu izručenju Njemačkoj u velikom životnom intervjuu Večernjem listu govori o ubojstvu Stjepana Đurekovića, terorističkim akcijama na Jadranu, početku pobune Srba u Hrvatskoj, svom odnosu s Tuđmanom, prvom osnivačkom Saboru HDZ-a, skupini Labrador, naoružavanju Hrvatske u vrijeme embarga, bombardiranju Banskih dvora, zlatnom kaležu Alojzija Stepinca, suparništvu s Aleksandrom Vasiljevićem, popisu suradnika UDBE i mnogim drugim temama iz novije hrvatske povijesti.

Perković govori o operativnoj akciji nadzora Đurekovića te tko su mu bili suradnici koji su u Njemačkoj nadzirali bivšeg direktora Ine. Kako je uspostavljao suradnju, zašto su tadašnje službe pratili pripadnike emigracije, koja je bila u tome njegova uloga. Perković govori i o tome kako će se braniti pred sudom, zašto nije svjedočio pred njemačkim sudom u Munchenu, koje detalje iz presude smatra netočnima, te koja je bila uloga Krunoslava Pratesa, osuđenog na doživotni zatvor, u samom slučaju.  U prvom velikom intervjuu čovjeka zbog kojega se krenulo u izmjene Ustava otkriva se i kako je i kada krenula puzajuća agresija na Hrvatsku, kako se upoznao s Tuđmanom I koji su mu bili prvi zadaci.
[/box_tip]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Zdravko Marić: Zašto se moj posao ne mjeri po rezultatima, nego samo po činjenici gdje sam prije radio

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić jutros je na Markovom trgu priznao da mu teško pada spoznaja da je tzv. ‘uteg Plenkovićevoj vladi’, ali i dalje tvrdi da ne osjeća baš nikakvu krivnju zbog svega što se događalo u Agrokoru, te da je u Saboru prije pola godine rekao kompletnu istinu i tako zadržao posao.

– Od prvog dana svjestan sam svoje uloge, a uostalom prošli smo tu tematiku u ono vrijeme kada se tražio moj opoziv. Tada sam u Saboru časno i dostojanstveno branio sebe i funkciju ministra. Svima sam dokazao da su optužbe neutemljene – rekao je Marić koji je izgledao kao da mu je već dosta pitanja o Agrokoru.

– Zašto se moj posao ne mjeri po rezultatima? Svi gledaju sam gdje sam prije bio i radio… Da, radio sam u Agrokoru, ali sam i svima objasnio koja je bila moja funkcija tamo…

Očekivano, Marić nije htio komentirati procese protiv uhićenih ljudi iz Agrokora.

– Da, poznajem sve te ljude. Nije im jednostavno i nadam se da će oni i njihove obitelji imati fizičke i mentalne snage to prebroditi…

Nakon uhićenja, opet su sve glasnija šuškanja i o odlasku Marića iz Plenkovićeve vlade, piše jutarnji list

– Naravno da nije ugodno čuti da sam ja uteg ovoj Vladi. Međutim, imputiraju mi se neke stvari koje ne stoje. Moja prošlost nije dvojbena, radio sam u najvećoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj, ali sam svima dokazao da sam cijelo vrijeme govorio istinu. Pa čak i taj dvojbeni HBOR-ov kredit. Ja sam dokazao da su tu ispoštovane sve procedure.

Marić je htio reći još nekoliko riječi.

– Imputirali su mi da želim ugasiti Porezni Uskok, ali meni to ni u jednom trenutku nije bilo na pameti. Baš suprotno. Htio sam da bude neovisan, bez političkog utjecaja – rekao je Marić koji je na kraju upitan kako nije primijetio da je u Agrokoru sve krenulo nizbro.

– Moj posao u Agrokoru je bio odnos s investitorima i rejting agencija, a ostalim nisam imao veze. Odgovorit ću na sva pitanja, neću se skrivati!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Plenković: Uhvatili smo se u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji Hrvatskoga radija A sada Vlada urednica i voditeljica Eliana Čandrlić uživo u Banskim dvorima razgovara s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Povod razgovoru je prva godišnjica aktualnoga sastava Vlade Republike Hrvatske.

“Vrijeme leti. Bilo je izuzetno puno zbivanja. Brojne su aktivnosti koje smo obavili. Za mene je bilo važno da smo se uhvatili u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost”, kazao je Plenković. Za krizu u Agrokoru je kazao kako je to nešto što nisu planirali. “Nismo sve znali, znali su oni koji su u to uključeni.

Kad smo dobili informacije od Moody’sa nijednim potezom nismo napravili ništa što bi pogoršalo položaj Agrokora na tržištu. Nismo mogli tako veliku kompaniju prepustiti nekontroliranim procesima. Mogli smo nacionalizirati kompaniju što nismo učinili. Mogli smo pomoći tekućoj likvidnosti, što je na rubu zakona, ni to nismo učinili. Donijeli smo zakon o sistemskim kompanijama koji je vremenski ograničen i koji je spriječio gospodarski tsunami. Da nije bilo odluke bivšeg vlasnika i Uprave Agrokra zakon ne bi mogao biti primjenjen”, naglasio je premijer.

Na pitanje hoće li Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor nastaviti s radom, Plenović je kazao: “Naše su ruke čiste!”. Po njegovom mišljenju iz ovog procesa moraju se izvući pouke. Ponovio je kako prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, ukoliko se pokrene istraga o pitanjima kojima se bavi – povjerenstvo mora prestati s radom. “Ako se donese pravni stav da nema prostora za rad povjerenstva, postoje druga tijela koja mogu raspraviti temu Agrokora. Ovo je pravno jasno, nema prostora za nekakve interpretacije. Postoje saborski odbori i plenarne sjednice da se problem Agrokora zakonski raspravi”, kazao je. O budućnosti Agrokora istaknuo je kako je bitno da se u zakonskom roku postigne nagodba, napravi restrukturiranje te da je Vladi važno da se zadrže radna mjesta i nastavi proizvodnja.

Penković je najavio kako će Vlada na današnjoj sjednici odbiti inicijativu za ostavkom ministrice Nade Murganić. Ministrica ima moje puno povjerenje. Ne vidim nikakav razlog za “nikakve rekonstrukcije Vlade”.

Komentirajući neriješena granična pitanja sa Slovenijom i Plenković je kazao kako se Miro Cerar i slovenska politika se nalazi u poziciji da ustraju na poštivanju arbitražne presude, iz kojega je Hrvatska izašla ne svojom krivnjom. Mi imamo i druga otvorena pitanja sa Slovenijom, želimo ih sva riješiti na civilizirani način. “Hrvatska želi da otvoreno pitanje granice bude predmet bilateralnih razgovora u dobrosusjedskom duhu, bez ikakvih jednostranih poteza na štetu druge strane koji bi mogli dovesti do remećenja odnosa između dvije zemlje”, rekao je premijer.

Premijer se osvrnuo i na današnji posjet predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović Rusiji. Želimo dijalog s Rusijom jer je ona važna zemlja i globalni akter.

facebook komentari

Nastavi čitati