Bez vodstva FBiH: Komšićevci nakon Hrvata prešli na Srbe

0

Ovo se hrvatskom narodu dešavalo prije četiri godine. Optužili ste Željka Komšića da ruši instituciju hrvatskog naroda. Danas se dešava srpskom narodu. Danas smo obesmislili insituciju Doma naroda.

Dom naroda Parlamenta Federacije, prihvatio je, glasajući u cjelini na današnjoj sjednici, zajedničku listu kandidata za novog predsjednika FBiH i dvoje potpredsjedavajućih, ali kada je glasano pojedinačno po klubovima konstitutivnih naroda, srpski klub nije odobrio tu listu.

Ustavna procedura nalaže da se zbog toga o listi ponovno izjašnjava Zastupničkii dom, vjerovatno danas, iako je on već zasjedao tijekom dana te je listu odobrio u prvom krugu.

U  Domu naroda je, pak, lista odobrena s 30 glasova “za”, 12 protiv i četiri suzdržana glasa, kada su glasovali svi izaslanici odjednom, javila je Fena.

Kada je, međutim, glasano ponaosob, po klubovima tri konstitutivna naroda, Srbi su dali samo dva glasa (protiv je bilo deset i jedan suzdržan).

Hrvati su s 15 glasova “za” i jednim suzdržanim odobrili listu, kao i Bošnjaci sa 14 “za” i tri suzdržana glasa.

Da bi zajednička lista bila odobrena u Domu naroda, osim što je mora odobriti većina od ukupnog broja delegata, također je potrebna većinska podrška iz svakog izaslaničkog kluba ponaosob.

Na zajedničkoj listi su imena Marinka Čavare, Hrvata po nacionalnosti i člana Hrvatske demokratske zajednice BiH, kandidiranog za novog predsjednika FBiH u narednom četvorogodišnjem mandatu, potom Melike Mahmutbegović, Bošnjakinje iz Stranke demokratske akcije, koja je kandidirana za jedno od dvoje dopredsjedavajućih FBiH, te Milana Dunovića, Srbina po nacionalnosti, člana Demokratske fronte – Željko Komišić, kandidiranog za drugog dopredsjedavajućeg.

Dunović nema politički legitimitet. Hoće li se zbog političkih funckija ono što je prije četiri godine Komšić radio Hrvatima, sada raditi Srbima. Ako je to tako onda uopće nije potreban Dom naroda, rekao je Puzigaća.

Srpski izaslanik Slaviša Mihajlović (SNSD) žestoko je kritizirao SDP i DF koji zajedno sa SDA, kako je rekao, predstavljaju političku elitu iz Sarajeva koja odlučuje i o sudbini Srba.

-Današnja sjednica predstavlja parodiju Doma naroda. SDP je na sva zvona objavio kako ide u opoziciju. Nakon toga ista svita pokreće incijativu za čelnike FBiH pod izlikom da neće blokirati vlast. Na ovaj način je SDP pokazao kako stoji na fonu svoje političke direktive. Za SNSD je ovo nedopustivo. Ovo se hrvatskom narodu dešavalo prije četiri godine. Optužili ste Željka Komšića da ruši instituciju hrvatskog naroda. Danas se dešava srpskom narodu. Danas smo obesmislili insituciju Doma naroda, prenio je Avaz izjavu Mihajlovića.

On se obratio kandidatu DF-a riječima “gospodine Dunoviću zar zaista smatrate da ćete biti legitiman predstavnik srpskog naroda ako nećete dobiti podršku iz reda Kluba Srba”.

-Ulazimo u jednu neizvjesnot koja sigurno neće biti dobra za srpski narod. Ovo je sramota, rekao je je Mihajlović.

Njegov stranački kolega iz Kluba Drago Puzigaća je išao korak dalje kazavši kak se današnjim činom narušava konstituvnost naroda.

-Dunović nema politički legitimitet. Hoće li se zbog političkih funckija ono što je prije četiri godine Komšić radio Hrvatima, sada raditi Srbima. Ako je to tako onda uopće nije potreban Dom naroda, rekao je Puzigaća.

Srpski izaslanik iz SDP-a Slaviša Šućur rekao je “mi jesmo kazali da idemo u opoziciju ne znajući tada kakav će biti sastav Kluba Srba”.

Poručio je kako je SDP dao potpise za Dunovića isključivo kako ne bi blokirao procese.

facebook komentari