Bezakonje na ulicama Sarajeva: Gradonačelnik pozvao na 24-satni policijski nadzor

12

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić izrazio je u petak bojazan da bi građani mogli uzeti pravdu u svoje ruke ako snage reda ne zaštite građane glavnog grada BiH koji je posljednjih mjeseci pogođen valom ubojstava, obračuna, pucnjava, pljački, prometnih nesreća.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare Komšić je pozvao na 24-satni policijski nadzor i ophodnje cijelim gradom te na uspostavu pričuvnog i gradskog sastava policije u sklopu MUP-a sarajevske županije.

Komšić: Potrebno hitno reagirati na kriminal

“Građani Sarajeva ne mogu sigurno hodati ulicama glavnog grada BiH. Sigurnosna situacija u Sarajevu je složena i svi smo svjedoci nemilih događaja poput pucnjava, ubojstava, ranjavanja, tuča, krađa i ugriza pasa. Potrebno je hitno reagirati”, rekao je Komšić.

Gotovo svakodnevno u Sarajevu policija registrira pucnjavu, eksplozije bombi, a nerijetki su i fatalni slučajevi. Prije dva dana u sarajevskom naselju Vratniku je ubijen mladić, razbojnik je pokušao opljačkati Intesa Sanpaolo banku u najprometnijoj gradskoj ulici, a u prometnoj nesreći je poginula žena, majka sedmero djece koju je automobilom pogazio višestruki počintelj prometnih nesreća. Zbog toga je gradonačelnik Komšić pozvao na hitnu policijsku reakciju.

Nužna civilna zaštita

“Potrebna je stalna nazočnost policajca na gradskim ulicama, prometnicana u središnjim i perifernim naseljima grada. Potrebno je uspostaviti pričuvni sastav policije i aktiviranje civilne zaštite. Mi nemamo gradsku policiju. Ako se ne uspostavi bojim se da će građani uzeti stvar u svoje ruke, sami se organizirati i riješiti probleme”, rekao je Komšić.

Izrazio je očekivanje i da će policijske ophodnje s rotacijama 24 sata kružiti gradskim četvrtima kako bi bile blizu građana.

Komšić je odbio i policijske navode koji zabrinutost građana umiruju tvrdnjama da se slične stvari događaju u svim većim eurpskim i svjetskim gradovima.

facebook komentari

 • Agromentum

  Još malo pa će SA postati drugi Johannesburg. Osim notornih kriminalaca sve više se i sirotinja u beznađu i bijedi okreće kriminalu – dok u istom tom gradu neki žive ko u loju.

  • srka

   ima te nesrece u svatkom vecem gradu…to se treba temeljito suzbijati…u samom pocetku.

   by Srka®

   • Agromentum

    Ima, samo što svaki veći grad nije toliki baksuz.

    • srka

     nije baksuz jer ima stanica milicije koja radi svoj posao…a i place su redovne..a mlicajci nisu sa cetiri razreda osnovne skole.

     by Srka®.

     • Agromentum

      To, da policajci imaju više od četiri razreda škole je svima velika utjelha. Stariji si pedeset godina od mene, pa popuštam. :)))

 • peppermintt

  Sarajevo najnesigurniji grad, svakodnevno napadi oružjem, pljačke , prepadi, ludiranje u prometu..ukratko najbolje zaobilaziti…

  • srka

   Sarajevska raja

   dok gradovi Bosnom gore

   daleko ste bili

   kad je tesko, Sarajevo ostavili…

   by Srka®

   • Agromentum

    Da, tako je i bilo. Sarajevska raja je slijedila samo ono šta je Alija rekao:”ovo nije naš rat”. Danas nemaš više sarajevsku raju nego više sarajevsku bagru…

    • srka

     a sto ces Agromentum-e…ljudski je zgrijesiti…ako je rahmetli Izetbegovic samo to zgrijesio…neka mu je to sav grijeh i Uzviseni ce mu oprostiti sto nazalost nije uvidio netke stvari…
     I prvi predsjednik RHrvatske je napravio greske u koracima…i to jos grublje…no ostavimo to neopterecenim povjesnicarima…

     by Srka®

     • Agromentum

      S ovim zadnjim što si rekao se slažem 100 %. Ne vridi nam se stalno vraćat’ unazad, nego moramo gledat’ u budućnost.

     • srka

      Ja uvijek kazem…njemci nam trebaju biti najbolji primjer…kako se jedno drustvo resocijalizira…i kakve odnose oni danas imaju sa svojim susjedima…
      NATO i EU su spas i relaksacija za Balkan…a sve ostale kockice ce se nakon pristtupa vremenom same posloziti…u to sam UBIJEDJEN.
      Pozz svima…idem sada…sport zove.

      by Srka®

   • P.A

    `ko o čemu ,baba o uštipcima. Hendini su među prvima napustili Sarajevo. Supruga i dijete su mu bili na Braču sve do `93, a poslije mislim da su odputovali za Italiju.