BEZGRJEŠNO ZAČEĆE BLAŽENE DJEVICE MARIJE

14

Sve kulture i civilizacije svijeta, a osobito one koje leže zemljopisno na moru ili su možem životno vezane uz more, uspoređuju život čovjekov kao jednu plovidbu između valova mora, koji su često olujni i uzburkani, a k tome u teškoćama se daje približavanje noći ili sama crna noć.

Samo pojavljivanje bilo kakve zvijezde u takvoj noći je veliki znak i put i nada, a posebno ako se opazi prepoznatljiva zvijezda, onda je to nešto spasonosno što ulijeva povjerenje i nadu. Zato su kršćani dali Blaženoj Djevici Mariji ime stalla maris-zvijezda mora. Ona je ona koja daje nadu i put u uzburkanom moru. Ta zvijezda je jedna sigurnost kao u mećavi kada naiđemo na svjetlo.Tko je okusio gubljenje u ovakvim trenucima, onda mu je jasna zvijezda i svijetlo kao put spasa.

Bez obzira danas na sigurnu plovidbu svim mogućim elektronskim i elektroničkim uređajima u plovidbi i navođenju kako brodova tako i zrakoplova, nama danas jednako treba jedna zvijezda i trebati će na uvijeke ona koja će nam pomagati naći put, ići putem i ostati na putu koji vodi samome Kristu. Našoj plovidbi u životu je potrebna zvijeza na Obzorju da nam upali Svijetlo. Bog nam ju je poslao da nam pokaže ovaj put. To je ono što nam, uza sve sofisticirane instrumente, nauku i tehniku, uvijek, pa tako i danas, treba.

bezgresno_zGospodin Bog ju je unaprijed očuvao netaknutu mrljom istočnoga grijeha, da bi nam mogla donijeti Spasitelja koji će i nas spasiti od onoga grijeha od kojega je Gospod nju sačuvao unaprijed da puna milosti postanje Majka Spasiteljeva i majka naša.

Kao što mornar prati zvijezdu na obzornju i njome se ravna prema sigurnoj luci tako je i nama da slijedimo Marijin put i zasigurno stignemo u luku spasenja u kojoj nas čeka sami naš Spasitelji u čijoj je ona službi.
Zato je papa Pio IX 8. prosinca 1854 svečano – dogmatski izjavio i potvrdio u buli Nepogriješivi Bog slijedeće:”Objavljeni je nauk Božji da moramo vjerovati čvrsto i ustrajno svi mi vjernici , da je BDM po milosti i odabranost Svemogućega Boga, … očuvana netaknuta od svake mrlje istočnoga grijeha od samoga trenutka njezinoga začeća”.

“Sveta Terezija Avilska: ”Molitva nije ništa drugo već jedno intimno prijateljstvo i veoma česti razgovor srca srcu s Onim za kojega znamo da nas ljubi.” To je jamačno mnogo više od jutarnje, večernje ili molitve uz obroke.
Vrlo malo moli i sirotinjski moli onaj koji samo moli kada je na koljenima. Moramo ostati cijeli dan u vezi s Bogom, kratkim molitvama, razmišljanjem i zahvaljivanjem sa svim onim što se zbiva u nama i oko nas. Treba nam biti jasno da je Bog neprestano nazočan u svim okolnostima i s Njime razgovarati kao sa najboljim i najpovjerljivijim prijateljem pitajući ga što bi bilo najbolje činiti.Zahvaljujmo mu za sve i u svemu.

Bio je neki čovjek koji nikako nije niučem uspijevao ma što poduzeo i pokušao. Neki nevidljivi neprijatelj bi sve uništio i presjekao u začetku sve njegove pokušaje, razmišljanja i planove. Jedne večeri, dok se u krevetu tužio nad svim svojim neuspjesima, ugledao je iza zavjese kako napreduje neprijateljska ruka da ga zadavi. Sam je sebi uzviknuo: ”Konačno ću ugledati sada svoga neprijatelja licem u lice. Ja sam veoma jak i zacijelo ću ga pobijediti.” Hitrim trzajem je istrgao zavjesu i ugledao svoga višegodišnjega neprijatelja: bio je to on sam – njegov nemar i nebriga u traženju Krista, u traženju spasenja. Od tada je odlučio izravnati račune na način da se utekao Blaženoj Djevici da za zagovara kod Svoga Sina da mu pomogne naći put i biti dostojan poziva jednoga kršćanina i ostati na ovome putu. Naravno da pomoć nije izostala “(g.p.g 2.VI;Mabić/Jukić V.178).
Majka je uvijek tu da nam pokaže put. Zamolimo ju kada nam se gubi put i nada, ali ne zaboravimo ju moliti neprestano i neprestano joj zahvaljivati za sve što čini za nas i naše spasenje. Blažena Djevice, primi našu hvalu. Pomozi nam da znadnemo moliti i neposustati u molitvi.

Put do i prema Isusu s Marijom i preko Marije kako je i ona prihvatila za mene i Tebe…

LG35101141U liturgiji Došašća slavimo svetkovinu Blažene Djevice Marije, svetkovinu Njenoga Bezgriješnoga Začeća. Došašće je samo po sebi vrijeme najviše marijansko, jer se u njemu bolje razumije značenje Blažene Djevice u ekonomiji spasenja. Ona je sama Došašće-isčekivanje rođenja Sina Božjega koji se utjelovio u njenoj utrobi, po riječima anđela što ih čitamo u današnjem evanđelju.

Osmoga prosinca 1854 godine papa Pio IX je dokumentom (bulom) Ineffabilis Deus-Nepogriješivi Bog zaključio:”Ovo je nauka objavljena od Boga, pa se zbog toga i mora čvrsto vjerovati i ustrajati od strane svih vjernika, da je Blažena Djevica Marija, po milosti i Božjoj odabranosti-predodređenosti, i zaslugama Isusa Krista, Spasitelja ljudskoga roda, očuvana od svake mrlje grijeha istočnoga, ito od prvoga trenutka svoga začeća”. Ovaj izričaj dogme pape Pija IX aje samo konačna potvrda vremena i povijesti Crkve koja je uvijek ovo vjerovala, držala i ispovijedala. Tu potvrdu danas molimo i u predslovlju:”Ti si sačuvao Blaženu Djevicu od svake mrlje istočnoga grijeha, tako da puna milosti bude (postane) Majka Tvoga Sina”.A mi nadodajmo Tvojih sinova, Tvoje djece Majka. Ovu i ovakvu Majku mi danas slavimo i častimo ovom svetkovinom Bezgriješnoga Začeća.

Znamo da je čovjek od samog početka želio biti jednak Bogu. Nisu mu bile važne posljedice nego samo veličina. I tako je uvijek bilo počevši od samog Adama do danas.
Međutim Bog unatoč tome želi nas spasiti, bez obzira na poniženje Bog dolazi na svijet po Djevici Mariji čiju svetkovinu danas slavimo, onu koja je postala posrednicom između Boga i nas ljudi. Marija, žena koja je živjela na zemlji postaje majka Božja i time što je majka Božja postaje i Majka svih ljudi. I to je najljepša vijest koju je ljudski rod čuo Evo začet ćeš i roditi Sina, jer Bog postaje čovjek da nas spasi.
Možda to nije lako razumjeti ali da i dijete u koljevci treba majku, svaki mladić treba majku, svaki otac treba majku i rekao bih svaki djed ili baka treba majku. I jedina koja može svima majka jeste Djevica Marija. Svi smo mi njezini sinovi i kćeri iako često nismo dobri. Ona nas sigurno voli jer svaka majka voli svoje dijete ma kakvo ono bilo. Da bismo dobili sliku Marije najbolje ju je usporediti s našim dobrim majkama.

Jedna pjesma opisuje majku ovako:
Majko tvoj je sin nezahvalan! On je i dalje moj. Majko, tvoj je sin opak! On je idalje moj. Majko tvoj je sin lopov, ubojica, poludio, umro!

I to je stvarno tako. Majka voli svoje dijete ma kakvo ono bilo, jer ono je dio njezina srca. Tako i naša nebeska Majka. Ona je naša majka jer je postala majka Isusova. Ona nas uvijek prima i voli pa bili mi gori nego što smo prije čuli. To možda najbolje razume majke. One znaju kako se voli dijete.

Pitanje svima nam jeste: možemo li mi uvijek tražiti od Majke Isusove da nam pruža ljubav ako mi nju odbacujemo ne vršeći riječi njezina Sina, ili psujući ga.

Stoga uzvratimo ljubav Djevici Mariji uzvraćajući ljubav našim tjelesnim majkama. Ako ništa recimo im hvala za prvu godinu našega života jer samo one znaju koliko su se puta probudile noću kada smo mi zaplakali. A to može učiniti samo majka koja ljubi. Jednom riječi dovoljno je reći majka i sve se kaže.

I da bismo još bolje shvatili važnost Majke Marije, njezinu veličinu, te da bismo je mogli bolje razumjeti što za nas čini vidimo od jedne druge žene koju su nazvali majka. To je pokojna majka Terezija. Ona je posvetila svoj život najsiromašnijima i najbolesnijima. I zbog toga su je nazvali majka. Tako isto i Marija koju danas slavimo brine se za sve nas koji dolazimo k njoj. I ako je zamolimo za pomoć sigurno će nam pomoći jer majka ne može reći NE.

U životopisu jednog od prve braće sv. Franje – brata Leona zapisano je slijedeće viđenje: Jednom je Leon vraćajući se u Asiz ugledao dvoje ljestve, bijele i crvene uzdignute do neba. Na vrhu crvenih ljestava stajao je Krist sudac sa svojim ranama i pozivao ondašnje fratre da uziđu prema njemu. Malo niže stajao je sv. Franjo i sokolio braću, ali ni najsvetiji nisu uspjeli popeti se. Onda je sv. Franjo vidio blizu bijele ljestve i na vrhu Bl. Dj. Mariju, i pozvao fratre da pokušaju na ovim, i svi su fratri uspjeli bez problema popeti se.

To je poruka da bez Marije ne možemo lako stići do Gospodina, da se s njom lakše ide trnovitim i često žuljevitim životnim putem. Zato zahvalimo Bogu što nam je poslao najljepšu vijest preko Marije, tu blagu vijest Evo začet ćeš i roditi Sina. Molimo Mariju da nam bude zagovornicom i pomoćnicom, da i mi znamo uvijek u životu odgovoriti Bogu kao i ona Evo sluge tvoga, neka mi bude po tvojoj riječi.

fra Franjo Mabić

facebook komentari

 • Rockabilly

  Ave Maria,
  gratia plena,
  Dominus tecum.
  Benedicta tu in mulieribus,
  et benedictus fructus ventris tui,
  Iesus.
  Sancta Maria, Mater Dei,
  ora pro nobis peccatoribus,
  nunc, et in hora mortis nostrae.
  Amen.

 • Psalam22

  Srce me je zabolilo citajuci ovaj clanak.
  Moj narode koliko si samo zastranio i odmaknuo se od jednoga i pravoga Boga!!
  -Nije Marija bezgresno zaceta , vec je bezgresno zacela.
  – Isto tako, nije istina da je do kraja zivota “ostala ocuvana svake mrlje istocnog grijeha”, kada u Evandjelju stoji da je Isus imao bracu i sestre (Matej 12.46, Marko 6.3).
  – Bila je gresna kao i svako ljudsko bice , u protivnom ne bi Isusa nazvala svojim Spasiteljem (Luka 1.47), jer ako je “bezgresna” Spasitelj joj ne bi bio potreban.
  -Bog na svijet nije dosao po Mariji djevici, kako stoji u clanku, vec po Duhu Svetome (Matej 1.18).
  -Marija NIJE posrednica izmedju ljudi i Boga, vec Isus (1Ivanova2.1). Ovim se vjerovanjem porice Isus i njegova zrtva na krizu , jer je On patio na krizu, a ne Marija. On nas je svojom mukom na krizu pomirio s Ocem i do Oca mozemo samo preko Njega. (Isus mu reče: “Ja sam put i istina i život: nitko ne dolazi k Ocu, osim po meni. Ivan14.6 )

  itd itd

  U Sv. Pismu stoji da se trebamo moliti samo Bogu i nikome vise.
  Krscani danas prave istu gresku koju su nekada pravili Zidovi. I oni su gradili kipove/kumire i klanjali im se i time izazivali gnjev Boziji. U knjizi proroka Jeremije (7.17-20) se spominje kako su drevni Zidovi obozavali “kraljicu neba”. Tamo stoji “Ne vidiš li što čine po gradovima judejskim i po ulicama jeruzalemskim?Djeca kupe drva, oci pale vatru, žene mijese tijesto da ispeku kolače `kraljici neba` i lijevaju ljevanice tuđim bogovima da me pogrde. Zar mene tim pogrđuju – riječ je Jahvina – a ne sebe na svoju sramotu?I stoga ovako govori Jahve Gospod: “Evo, gnjev svoj i jarost svoju izlit ću na ovo mjesto, na ljude i na stoku, na poljsko drveće i na plodove zemlje, rasplamtjet će se i neće se ugasiti.”

  Ne budite slijepi i ne dozvolite da vas se zavede, jer se i sam Sotona moze pretvoriti u andjela svjetla kao sto Pavle pise u 1 Korincanima 11.14.

  Nego, uzmite Sveto Pismo u ruke i saznajte pravu prirodu svoga Boga kako bi Ga stovati kako valja, a On vas za to nagradio .

  Pozz i Bog vas blagoslovio

  • srka

   Ne samo Zidovi, većina Arspskih plemena bila je priklonjena mnogobozanstvu, te su se klanjali i molili kojekakvim kamenim figurama!?!
   Najveći nesretnici bili su iz Mekkanskog plemena quarisch, koji su i pored svih uputa Muhameda a.s….ostali slijepi i gluvi…
   Ti plemenski primitivni običaji nazalost sačuvani su i dan danas kod netkih arapskih plemena, koji se vješto kriju iza Islama, te samim tim nanose štetu sebi i cijelome svijetu!
   by Srka®

   • Agromentum

    Ajde, ne moj se provaljivat’. Muhamed je baš od Kuraešita preuzeo običaje kao što je npr. Kaaba.

    • srka

     Da, Muhamed a.s. je preuzeo samo dobre…obicaje.
     Ne vidim sto je problem sa Kaabom?
     Kabbu je napravio Adam…a Ibrahim, a. s, sa sinom Ismailom, a. s, podigao je temelje i sagradio Kabu, a za vrijeme Muhammeda, s. a. w. s, Kaba je obnovljena.
     Ne vidim da je ovdje nitko zagovornik mnogobozanstva….ddugo je to razdoblje….te su izmedju ostalog nevjernici notorno…sistematski unistavali naslijedje Ibrahima (Abrahama) a,s….

     Uzvišeni Allah kaže: “I
     kada smo kao utočište Ibrahimu, pokazali mjesto gdje je Hram, rekli
     smo: ‘Ne smatraj Nama nikoga ravnim i očisti ovaj Moj Hram za one koji
     će ga obilaziti, klanjati i ruku’ i sedždu činiti.’ I oglasi ljudima hadž. Dolaziće pješke i na kamilama iznurenim i dolaziće iz dalekih mjesta”

     by Srka®

     • Agromentum

      Nisam toliko jak u religioznim i vjerskim pitanjima, al’ nemoj me nasmijavat’ to s Adamom. Adam znači čovjek, Eva znači žena, Abraham znači otac naroda. Što će reći? Imena koja imamo u Bibliji ili Kuranu, imaju samo simboličnu vrijednost a ne i historijsku. Čudi me da nasjedaš na neke stvari.

   • Psalam 22

    I danas se SVI muslimani okrecu kamenoj figuri i mole joj se. Kako ne razumijes? Sve i da jeste (ali nije), taj kamen postavio Adam ili Abraham , to nista ne mijenja. Stvorenim se stvarima ne treba klanjati, klanjati se treba samo Stvoritelju, a tada nije bitno na koju ces se stranu okrenuti.

  • Rockabilly

   “Objašnjenja” pripadnika otpadničkih sekti neće nas zavesti. Stoga ostajemo vjerni Bogu i
   Svetoj Katoličkoj i Apostolskoj crkvi!

   • Dosta nam je Jehovinih svjedoka!

    • Rockabilly

     Slažem se u potpunosti! Naporni su i nasilni. I to ih razotkriva kao krivovjerce,
     otpadnike i sotonske sluge.

    • Psalam 22

     Nisam Jehovin svjedok, ali moram priznati da su me upravo oni potaknuli na citanje Svetog Pisma. Morao sam naci nacin da ih se otarasim i tako sam uzeo Evandjelje u ruke i dotukao ih njihovim “oruzjem”. Sada rijetko dolaze,a kada i dodju rado ih primam u kucu, ali se ne zadrzavaju dugo.

   • Psalam 22

    Sve sto sam napisao mogu potkrijepiti Rijecju Bozijom. Ono sto ti branis je nauka ljudska koju stavljas iznad one Bozije. Isus je rekao “Uzalud me štuju naučavajući nauke – uredbe ljudske.” Matej 15. 9

    • Rockabilly

     To je samo tvoja “interpretacija” izvučena iz konteksta. Svatko može izvući jednu
     rečenicu iz Novog Zavjeta i svemu dati sasvim drugi smisao i značenje. Nisi ni
     apostol ni svetac a koliko vidim niti kompetentan. Samo si diletant. A Sveta Katolička i Apostolska Crkva odavno je dala tumačenja i objašnjenja u svezi tih
     pitanja. Stoga ovu raspravu s moje strane smatram završenom!

     • gost

      Nije li onda i Isus bio diletant?