Pratite nas

Bh. politički čelnici trebaju uložiti maksimalne napore kako bi se postigao dogovor

Objavljeno

na

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se u Londonu s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Williamom Hagueom . Izetbegović je informirao Haguea o statusu razgovora koji se trenutno vode pod okriljem Europske komisije , odnosno povjerenika za proširenje EU Štefana Fuelea , o implementaciji presude u slučaju Sejdić – Finci . Sugovornici su se složili da bi rješenje ovog pitanja imalo ogroman značaj za europsku budućnost Bosne i Hercegovine , te da stoga bh. . politički lideri u narednim danima treba da ulože maksimalne napore da se postigne dogovor .

Hague je potvrdio spremnost Velike Britanije da na bilateralnom i multilateralnom planu nastavi pružati svu potrebnu potporu Bosni i Hercegovini u procesu euroatlantskih integracija , ističući da Ujedinjeno Kraljevstvo pridaje posebnu važnost što skorijem pristupanju BiH NATO savezu , te da , u tom smislu , želi se što brže riješi pitanje knjiženja vojne imovine i aktivira Akcijski plan za članstvo NATO .

Izetbegović je izrazio snažan interes za liberalizaciju viznog režima Velike Britanije prema državljanima Bosne i Hercegovine , ocijenivši da bi takav potez , između ostalog , značajno doprinio jačanju bilateralnih odnosa , osobito gospodarske suradnje , između dvije zemlje .

Ministar Hague je istaknuo da će nadležne institucije Velike Britanije ovo pitanje nastaviti aktivno razmatrati u predstojećem razdoblju .

Izetbegović i Hague su ovom prilikom razmotrili ideju o razvoja ” Tehnološkog grada ” , odnosno parka visoke tehnologije u Sarajevu , po uzoru na sličan projekt koji se trenutno razvija u Londonu , au kojem bi se angažirali mladi bosanskohercegovački stručnjaci na istraživanju , inovaciji i razvoju takozvanih visokih tehnologija , kao na primjer informacijske tehnologije , što bi imalo za cilj da spriječi ” odljev mozgova ” iz naše zemlje , dalo šansu mladim bh. . stručnjacima , doprinjelo razvoju poduzetništva i povećanju konkurentnosti bh. . ekonomije .

Izražena je spremnost da se u narednom periodu ispitaju i razrade mogućnosti realizacije ovog projekta , uzimajući u obzir prakse i iskustva iz Velike Britanije , SAD – a , Izraela i drugih zemalja gdje postoje slični takvi projekti .

Sugovornici su zajednički ocijenili da je u proteklom razdoblju došlo do značajnog unapređenja regionalne suradnje i bilateralnih odnosa zemalja u regiji zapadnog Balkana , te da je od izuzetne važnosti da se sve zemlje regije međusobno podržavaju na putu ka članstvu u Europskoj uniji .

Izetbegović se zahvalio Hagueu za podršku i značaj koji britanska vlada , i Hague osobno , daju obilježavanju sjećanja na genocid u Srebrenici , kao i pravdi i pomirenju u Bosni i Hercegovini i regiji , pri tome osobito ističući pomoć koju je britanska vlada pružila da se 11. srpnja 2013. godine u Londonu po prvi put obilježi Dan sjećanja na žrtve Srebrenice .

Razgovarno je io ” Inicijativi za prevenciju seksualnog nasilja u konfliktu ” koju je ministar Hague pokrenuo u okviru britanskog predsjedanja G8 , a koja za cilj ima da se iskorijeni korištenje seksualnog nasilja kao instrumenta ratovanja , te da se pravdi privedu osumnjičeni za seksualno nasilje tijekom konflikta . Naglasivši važnost ove incijative , naročito za žrtve seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini , Izetbegović je podržao i pohvalio ovu inicijativu , ističući da je tijekom 68. zasjedanja Generalne skupštine UN – a Bosna i Hercegovina podržala Deklaraciju o prevenciji seksualnog nasilja u konfliktu koju je predložila Ujedinjeno Kraljevstvo .

Na sastanku su također razmijenjena mišljena o aktualnim procesima i dešavanjima u islamskom svijetu . Izetbegović je rekao da historijska iskustva Bosne i Hercegovine mogu ponuditi vrijedne lekcije vezano za izazove s kojima se islamski svijet danas suočava , osobito u razumijevanju i rukovođenju različitošću i promjenama . Istakao je da europski muslimani , koji su u direktnom kontaktu sa zapadnom kulturom , imaju posebnu ulogu i moraju dati svoj ​​doprinos u poboljšanju odnosa i razumijevanja između Zapada i islamskog svijeta , te pronalaženju funkcionalnog amalgama islamskih i zapadnih vrijednosti , rečeno je iz Predsjedništva BiH .
( Vijesti.ba / Fena )

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

facebook komentari

Nastavi čitati