BiH: 1 država, 2 entiteta, 3 naroda, 4 p…. m…….

  0

  BiH: U 75 državnih institucija radi 22 tisuće ljudi

  Tri naroda, deset kantona ili županija, mnogobrojni premijeri i ministri na različitim razinama, preklapanje funkcija i ovlasti – slika je daytonske Bosne i Hercegovine stvorene pod patronatom međunarodne zajednice.

  Posljednji događaji pokazuju da je takvo stanje u budućnosti – neodrživo. Narod plaća, nažalost, cijenu neodgovornih političara u proteklih dvadesetak godina.

  Revizija Daytona je nužnost, a ne potreba. BiH ima preskup i neodrživ ustroj. Ona je danas posve nefunkcionalna država: s dva entiteta, pet razina vlasti, 14 različitih vlada.

  U 75 državnih institucija zaposlene su 22 tisuće ljudi. I ono što je najvažnije, nitko nikomu ne odgovara ni za što. Odluke se donose bez posljedica.

  Međunarodna zajednica, koja licemjerno kritizira domaće vlasti, jednako je odgovorna, jer upravo je ona skrojila ovakvu državu kakvu suvremena teorija države ne poznaje.

  I dok danas tvrde da je BiH nefunkcionalna država, nemojmo zaboraviti da godinama nisu dopuštali da se promijeni jedan jedini zarez u Daytonskom sporazumu koji je zemlju i podijelio.

  HRT.hr

  facebook komentari