Pratite nas

BiH bi mogla biti Miss Europe, ali misteri forsiraju dva entiteta kao – Best model!

Objavljeno

na

Bliži se kraj 2013. godine, vrijeme je usvajanja proračuna i izmirivanja računa, inventura ali i iventa. Zbog problema oko usvajanja proračuna BiH za 2014. godinu, MMF zaprijetio je odgodom razmatranje petog pregleda u okviru stand by aranžmana. No, Bruxelles i Washington Bosnu i Hercegovinu i dalje drže na stand byju. Ako BiH potpuno stane na putu euroatlantskih asocijacija, sve asocira na to da bi joj to moglo značiti: Bay, bay, BiH!

frano vukoja[dropcap]U[/dropcap] ovako strukturiranoj BiH teško što možefunkcionirati. Što pokazuju i problemi vezani uz izmjene Zakona o Elektroprijenosu BiH. BiH prijeti opasnost da ostane u mraku. I to doslovno. Pa bi bh. narodi i građani umjesto svijetle budućnost mogli gledati u tamnu prošlost, umjesto svjetla na kraju tunela u tamni vilajet. Plasman BiH u Južnu Ameriku ne znači da se plasirala i u Europu. Možda i zbog toga što je stara dama Europa poprilično ćudljiva pa ujak Sam preko velike bare mora malo jače lupiti šakom o zeleni stol i tako pomoći svojoj nestašnoj daytonskoj nećakinji. Kolumbo je otkrio Ameriku, ali Amerika kao da još nije otkrila BiH u svoj svojoj složenosti. Dayton je prema ovdašnjim mjerilima punoljetnosti punoljetan, ali po američkim možda još i nije. Pa daytonskoj BiH još ne daju vizu za europsku budućnost. Izmišljanje tople vode preko velike bare podsjeća na vic o Kolumbu kad je otkrio Ameriku i zapovjedio posadi broda:

– Pošaljite kralju telegram o tome da sam otkrio novi svijet!
– Gospodine Kolumbo, telegram još nije otkriven – kazaše mu članovi posade.
– Pa zar sve ja moram otkriti?! – zaključi Kolumbo.

No, ima i drugih problema u vezi i bez veze s tim. Neki koji usporavaju europski put BiH staru damu Europu doživljavaju čangrizavom punicom pa se ponašaju kao onaj vozač automobila, koji je na otvorenoj cesti vozio „brzinom“ od 30 kilometara na sat. Zaustave ga prometni policajci i upitaše ga:
– Na ovoj dionici ceste nema ograničenja, zašto vozite tako sporo i otežavate normalan promet?
– Ma, žena me poslala da odem po punicu – objasni im vozač.

Federalna Vlada bez parlamentarne većine odlučuje o većini toga, županije se ljute, općine većinom šute, a na razini države neki i dalje mute. Jer u mutnome lakše love i dolaze do love. No, nastavljaju se razgovori o pregovorima vezanim uz provedbu presude u predmetu “Sejdić – Finci”, kao i o Izbornom zakonu. Do travnja valja raspisati nove izbore jer drugog izbora nema. Nadamo se da se nakon tih izbora neće opet aktualizirati onaj grafit: Kad bi izbori mogli nešto promijeniti, ukinuli bi ih! Stara bh, pjesma, što podsjeća na pitalicu:
– Kako se u BiH zove pauza prije refrena pjesme?
– Pa kaže! – glasi glasan odgovor.

No, valja biti optimist, a valja se i nasmijati aforizmu slavnog aforista Stanislawa Jerzyja Leca: „Pesimist je čovjek koji od dva zla izabere oba!“ Gorljivi zagovornici bh. unitarizma smatraju da dva entiteta nisu toliko zlo koliko bi bio onaj treći. Jer u „barem“ jednome od dva mogu biti gazde. I vrapci na bh. granama znaju da  bi treći bio put k sreći. Tri je blizu broja Pi (3,14) pomoću kojeg je moguće definirati kvadraturu bh. kruga. Ako je tri već zabranjen broj, onda je broj četiri najbliže rješenje za osvježenje. Pa bi BiH bila za pet. Četiri bi bio nekakav kompromis za BiH koja bi tako mogla biti Miss Europe pa i svijeta. Ali neki misteri misle drukčije i drukaju za dvoentitetsku BiH kao Best model za državu triju jednakopravnih naroda. Mnogi još nisu shvatili da nema jedinstvene BiH bez jednakopravnih Hrvata, niti bh. Hrvata bez hrvatskog jedinstva. Netko misle drukčije, ali ne valja mu biti drug. Samo je hrvatska svađa gora od hrvatske šutnje. To je tako i tu nema ljutnje. Ova i ovakva BiH pokušava stići u Europu, trucka, tranda, tandrče, zastajkuje preko balkanskih gudura, kao Mujo koji je nekako preko veze položio vozački ispit i krenuo sa starim „yugom“ modernom autocestom u Europu. Muku je mučio kako se uključiti u promet. Spazili su ga prometni policajci i zaustaviše ga:

– Morat ćemo Vas isključiti iz prometa – reče mu jedan od policajaca.
– Nemoj, matere ti, jedva sam se uključio?! – zamoli ga Mujo.

Frano Vukoja/Večernji.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Zdravko Marić: Zašto se moj posao ne mjeri po rezultatima, nego samo po činjenici gdje sam prije radio

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić jutros je na Markovom trgu priznao da mu teško pada spoznaja da je tzv. ‘uteg Plenkovićevoj vladi’, ali i dalje tvrdi da ne osjeća baš nikakvu krivnju zbog svega što se događalo u Agrokoru, te da je u Saboru prije pola godine rekao kompletnu istinu i tako zadržao posao.

– Od prvog dana svjestan sam svoje uloge, a uostalom prošli smo tu tematiku u ono vrijeme kada se tražio moj opoziv. Tada sam u Saboru časno i dostojanstveno branio sebe i funkciju ministra. Svima sam dokazao da su optužbe neutemljene – rekao je Marić koji je izgledao kao da mu je već dosta pitanja o Agrokoru.

– Zašto se moj posao ne mjeri po rezultatima? Svi gledaju sam gdje sam prije bio i radio… Da, radio sam u Agrokoru, ali sam i svima objasnio koja je bila moja funkcija tamo…

Očekivano, Marić nije htio komentirati procese protiv uhićenih ljudi iz Agrokora.

– Da, poznajem sve te ljude. Nije im jednostavno i nadam se da će oni i njihove obitelji imati fizičke i mentalne snage to prebroditi…

Nakon uhićenja, opet su sve glasnija šuškanja i o odlasku Marića iz Plenkovićeve vlade, piše jutarnji list

– Naravno da nije ugodno čuti da sam ja uteg ovoj Vladi. Međutim, imputiraju mi se neke stvari koje ne stoje. Moja prošlost nije dvojbena, radio sam u najvećoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj, ali sam svima dokazao da sam cijelo vrijeme govorio istinu. Pa čak i taj dvojbeni HBOR-ov kredit. Ja sam dokazao da su tu ispoštovane sve procedure.

Marić je htio reći još nekoliko riječi.

– Imputirali su mi da želim ugasiti Porezni Uskok, ali meni to ni u jednom trenutku nije bilo na pameti. Baš suprotno. Htio sam da bude neovisan, bez političkog utjecaja – rekao je Marić koji je na kraju upitan kako nije primijetio da je u Agrokoru sve krenulo nizbro.

– Moj posao u Agrokoru je bio odnos s investitorima i rejting agencija, a ostalim nisam imao veze. Odgovorit ću na sva pitanja, neću se skrivati!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Plenković: Uhvatili smo se u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji Hrvatskoga radija A sada Vlada urednica i voditeljica Eliana Čandrlić uživo u Banskim dvorima razgovara s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Povod razgovoru je prva godišnjica aktualnoga sastava Vlade Republike Hrvatske.

“Vrijeme leti. Bilo je izuzetno puno zbivanja. Brojne su aktivnosti koje smo obavili. Za mene je bilo važno da smo se uhvatili u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost”, kazao je Plenković. Za krizu u Agrokoru je kazao kako je to nešto što nisu planirali. “Nismo sve znali, znali su oni koji su u to uključeni.

Kad smo dobili informacije od Moody’sa nijednim potezom nismo napravili ništa što bi pogoršalo položaj Agrokora na tržištu. Nismo mogli tako veliku kompaniju prepustiti nekontroliranim procesima. Mogli smo nacionalizirati kompaniju što nismo učinili. Mogli smo pomoći tekućoj likvidnosti, što je na rubu zakona, ni to nismo učinili. Donijeli smo zakon o sistemskim kompanijama koji je vremenski ograničen i koji je spriječio gospodarski tsunami. Da nije bilo odluke bivšeg vlasnika i Uprave Agrokra zakon ne bi mogao biti primjenjen”, naglasio je premijer.

Na pitanje hoće li Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor nastaviti s radom, Plenović je kazao: “Naše su ruke čiste!”. Po njegovom mišljenju iz ovog procesa moraju se izvući pouke. Ponovio je kako prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, ukoliko se pokrene istraga o pitanjima kojima se bavi – povjerenstvo mora prestati s radom. “Ako se donese pravni stav da nema prostora za rad povjerenstva, postoje druga tijela koja mogu raspraviti temu Agrokora. Ovo je pravno jasno, nema prostora za nekakve interpretacije. Postoje saborski odbori i plenarne sjednice da se problem Agrokora zakonski raspravi”, kazao je. O budućnosti Agrokora istaknuo je kako je bitno da se u zakonskom roku postigne nagodba, napravi restrukturiranje te da je Vladi važno da se zadrže radna mjesta i nastavi proizvodnja.

Penković je najavio kako će Vlada na današnjoj sjednici odbiti inicijativu za ostavkom ministrice Nade Murganić. Ministrica ima moje puno povjerenje. Ne vidim nikakav razlog za “nikakve rekonstrukcije Vlade”.

Komentirajući neriješena granična pitanja sa Slovenijom i Plenković je kazao kako se Miro Cerar i slovenska politika se nalazi u poziciji da ustraju na poštivanju arbitražne presude, iz kojega je Hrvatska izašla ne svojom krivnjom. Mi imamo i druga otvorena pitanja sa Slovenijom, želimo ih sva riješiti na civilizirani način. “Hrvatska želi da otvoreno pitanje granice bude predmet bilateralnih razgovora u dobrosusjedskom duhu, bez ikakvih jednostranih poteza na štetu druge strane koji bi mogli dovesti do remećenja odnosa između dvije zemlje”, rekao je premijer.

Premijer se osvrnuo i na današnji posjet predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović Rusiji. Želimo dijalog s Rusijom jer je ona važna zemlja i globalni akter.

facebook komentari

Nastavi čitati