Bih će dobiti apelacijski sud

  0
  Upravo je osnivanje apelacijskog suda trebao biti najveći domet održavanja tematskih sjednica Strukturiranog dijaloga, što je nakon Bruxellesa i postignuto. Na to su pristali i predstavnici iz Republike Srpske.
  [dropcap]N[/dropcap]akon nove runde Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Europske unije i Bosne i Hercegovine, odnosno tematske sjednice posvećene reformi pravosuđa na državnoj razini koja je održana 12. srpnja u Bruxellesu, postalo je sasvim izvjesno da će BiH uskoro dobiti novu državnu instituciju – apelacijski ili viši sud, saznaje „Dnevni avaz”.

  To je potvrdio i jedan od sudionika tematske sjednice kazavši da više nema dileme o osnivanju apelacijskog suda te da je to „stvar oko koje su se svi složili”.

  Upravo je osnivanje apelacijskog suda trebao biti najveći domet održavanja tematskih sjednica Strukturiranog dijaloga, što je nakon Bruxellesa i postignuto. Na to su pristali i predstavnici iz Republike Srpske. Osim toga, osnivanje apelacijskog suda u svojim je preporukama čiji dio objavljuje današnji Dnevni avaz podržala i ropska komisija.

  U vezi s Nacrtom zakona, o sudovima BiH EK je pohvalila napore Ministarstva pravde BiH na provedbi odgovarajućih preporuka s četvrte plenarne sjednice Strukturiranog dijaloga održane u Brčkom te je pozdravljen nacrt zakona koji je pripremilo resorno ministarstvo, a kojim se osniva novi apelacijskog (viši) sud BiH, odvojen od prvostupanjskog.

  Uvrštavanje zaključaka iznesenih u mišljenju Venecijanske komisije, kako navode, dovelo je do značajnih pomaka koji će se morati upotpuniti rješavanjem preostalih otvorenih pitanja.

  Europska komisija pozitivno je ocijenila opću suglasnost postignutu na prvoj tematskoj sjednici Strukturiranog dijaloga o ključnim principima predložene reforme.

  Ti se principi odnose, s jedne strane, na zadržavanje proširene kaznene nadležnosti pravosuđa na državnoj razini čije je vršenje prihvatljivo pod precizno utvrđenim i pojašnjenim uvjetima, te na sastav sustava pravosuđa koji čine prvostupanjski sud i novi odvojeni apelacijski (viši) sud, s druge.

  dnevno.ba

   

  facebook komentari