BiH gubi milijarde maraka pomoći EU

  0

  Ako 10. rujna ove godine BiH ne postigne sporazum s Europskom unijom (EU), mogla bi izgubiti pravo na financijsku pomoć u iznosu i većem od 1,5 milijardi KM, saznaje „Dnevni avaz”.Tog dana, naime, planiran je sastanak Monitoring odbora Unije i BiH, na kojem će se odlučiti hoće li biti nastavljena provedba projekata EU iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) u našoj zemlji ili će oni od 2014. godine biti ukinuti, potvrdio je neslužbeno za Dnevni avaz izvor blizak EU.

  [dropcap]U[/dropcap]vjet da se projekti koje sponzorira Unija nastave jeste „jasan politički dogovor o mjerama i aktivnostima, uključujući i odobravanje relevantnih projekata”, te dogovor o tome kako dalje provoditi projekte koji dobiju zeleno svjetlo EU. Problem je što je do sada sve išlo vrlo teško i nekoliko projekata je već suspendirano.

  Nitko ne može dovoditi u pitanje naše opredjeljenje da pomognemo BiH. Mi smo ga toliko puta do sada dokazali. Ovdje smo investirali milijarde maraka. Ali, mi i dalje moramo imati siguran mehanizam koji će štititi novac poreznih obveznika EU. Samo ako postoji jasan sporazum koji će nam omogućiti da u svakom momentu verificiramo na terenu da se dogovoreno realizira, fondovi EU i dalje će biti na raspolaganju Bosni i Hercegovini – stav je Delegacije EU u našoj zemlji.

  Fondovi IPA realiziraju se od 2007. godine. Za BiH je od 2007. do 2013. izdvojeno nešto više od 600 milijuna eura.

  Za sredstva iz IPA 2 fondova, od 2014. do 2020., iznos pomoći za BiH još nije preciziran. Jedan od razloga za to je i činjenica da novac iz prvog paketa IPA pomoći nije utrošen. Da zlo bude gore, EU je u posljednja dva mjeseca, zbog nesposobnosti bh. vlasti da se dogovore, morala suspendirati projekte vrijedne oko deset milijuna eura.

  Mi smo u posljednjih pet godina realizirali više od 300 projekata u BiH vrijednih više od 300 milijuna eura. U fazi realizacije još je nešto više od stotinu projekata. No, sada se suočavate s opasnošću ne samo da se i ti ostali planirani projekti obustave nego i da ne dobijete ništa iz IPA 2. Mi više nemamo ni vremena ni strpljenja da čekamo da se vi dogovorite. Globalna je ekonomska kriza i novac ne može čekati. Ako ga vi nećete, uzet će ga netko drugi – rečeno je „Avazu” u Delegaciji EU u BiH.

  Pojašnjeno je da bi za BiH iz projekata IPA 2 trebalo biti izdvojeno najmanje još 600 milijuna eura. Uz to, IPA nije jedini instrument direktne pomoći EU našoj državi. Uz njega, trenutno se provode i programi iz fo-ndova EIDHR-a (Evropski instrumenti za demokraciju i ljudska prava), IfS (Instrumenti za stabilnost). Ako BiH izgubi pristup IPA fondovima, automatski gubi i pomoć iz druga dva fonda EU.

  Da nevolja ne dolazi sama, pokazuje i podatak da bi to značilo i suspenziju pomoći BiH iz svih ostalih europskih institucija – od Europske banke za obnovu i razvoj do Europske banke u Frankfurtu. Po automatizmu, novac koji je planiran za BiH iz Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, u najboljem slučaju bio bi zamrznut dok se stanje u našoj zemlji ne poboljša.Kada se sve sabere, izostanak IPA 2 fondova prerastao bi u gubitak koji bi se mjerio milijardama maraka.

  – Mi smo toliko puta upozoravali na opasnosti zaostajanja BiH za zemljama u susjedstvu. Dok se vi svađate i stalno govorite da nešto nećete, druge zemlje regije naporno rade i uvode standarde kvaliteta EU te time privlače potencijalne investitore i povećavaju svoj ekonomski rast. Blokiranje reformi nema samo političku nego i ekonomsku težinu – ističu u EU.

  Fena

  facebook komentari