BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

  1

  euriBosna i Hercegovina ima najveće šanse za bankrot u skorije vrijeme te se nalazi iznad Bjelorusije, Ukrajine i Ruande, piše Euromoney.

  Model prema koje se izračunava mogućnost bankrota neke zemlje svijeta koji koristi podatke Euromoneya, BiH ima najalarmantniju situaciju i šanse od 27,4 posto da bi mogla bankrotirati u roku od 12 mjeseci.

  No, BiH je i dalje u B rejtingu prema kreditnom rangu Moodyja i S&P-u, dok su druge zemlje koje imaju sličnu situaciju i rizik od bankrota rangirane u kategoriju C.

  Prema navodima Euromoneya, razlozi za mogući bankrot su svibanjske poplave zbog kojih se BiH dodatno zadužila, visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i kontinuirana politička nestabilnost.

  Bjelorusija koja se oslanja na rusku filantropiju, u odsustvu drugih kreditora podrške za jačanje, smanjuje svoje rezerve i nalazi se na drugom mjestu zemalja koje bi mogle doživjeti bankrot. Bivša zemlja SSSR-a ima  25,9 posto šanse za bankrot.

  Poslije nje ide Ukrajina u kojoj ekonomija opada vrtoglavom brzinom zbog posljedica političke krize, te problema oko gasa s Rusijom.

  Među 10 zemalja svijeta koje bi mogle bankrotirati su i Venecuela, Ruanda, Pakistan, Argentina, Bangladeš, Egipat i Grčka.

  Klix.ba/Kamenjar.com

  facebook komentari

  • srka

   Ma yok, nema sanse…dok je dijaspore.

   by Srka®