Pratite nas

BiH je suočena s dvije prijetnje. Jedna je separatizam, druga je centralizam

Objavljeno

na

Eurozastupnici Davor Ivo Stier i Tonino Picula održali su u Washingtonu predavanje studentima i javnosti u centru za prekooceanske odnose sveučilišta John Hopkins (JHU) te su pri tome istaknuli kako tendencije separatizma, ali i unitarizma najpogubnije djeluju po europsku i euroatlansku budućnost BiH.

Separatizam

Stier i Picula su kao izaslanici Europskog parlamenta (SP) na više susreta u Washingtonu u predstavništvima EP-a i Europske unije objasnili pozicije Hrvatske kao nove članice te njezine politike prema jugoistočnoj Europi s posebnim naglaskom na BiH i položaj Hrvata.

“BiH je suočena s dvije prijetnje. Jedna je separatizam, o čemu nismo morali posebno govoriti u Washingtonu jer je to dobro poznato, a druga je centralizam. Objasnili smo zašto su centralističke i unitarističke snage jednako opasne za europski i euroatlantski put kao i separatističke”, rekao je Stier iz Washingtona za Večernjak. Po njegovim riječima, unitaristička politika se najviše odražava na položaj Hrvata, ali i BiH.

“Unitarizacija je opasna zbog toga što razbija koncept federalizma na kojima jedino FBiH, a i BiH mogu funkcionirati. Jedino tako se može prevenirati majorizacija jednoga naroda nad drugim. Jedino tako se može otvoriti put za jednu zemlju koja je višenacionalna da funkcionira po europskim standardima”, objasnio je Stier. Plastično je to objasnio i s pregovorima oko izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda, navodeći da bošnjačke stranke nisu pokazale spremnost odustati od manipuliranja s izborom Hrvata u vlast.

Identičan stav

“Jedna zemlja s tri konstitutivna naroda i koja želi jednakost sva tri naroda i svih građana jedino na načelima federalizma može uspješno funkcionirati. To negiraju snage centralizma koje su se pokazale i nakon sastanaka s predstavnicima EK. Iako su načelno prihvatili točke o tome iz Bruxellesa, čim su se vratile u Sarajevo vidjeli smo da su to počele minirati. Ta opstrukcija očito opet zatvara put BiH prema EU”, istaknuo je Stier. Situaciju u BiH su sugovornicima u Washingtonu usporedili s Belgijom. “U Belgiji im ne pada na pamet da 60 posto Flamanaca bira predstavnike Valonaca kojih ima manje iako je to matematički moguće učiniti. To oni ne čine jer bi to bio kraj Belgije. Upravo to se događa danas u FBiH gdje jedan narod drugome bira predstavnike, i to je ključni problem”, istaknuo je. Njegov kolega Picula je naveo kako problem BiH nije u decentralizaciji, nego da je to nepoštovanje demokracije. Moderator susreta u Washingtonu bio je Edward Joseph iz JHU, nekadašnji visoki dužnosnik međunarodne zajednice u BiH i u regiji koji je zajednički nastup Picule i Stiera ocijenio znakovitim.

vecernji.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

BOROVO SELO: OSVANULA PORUKA NA MAUZOLEJU ZLOČINCA VUKAŠINA ŠOŠKOČANINA!

Objavljeno

na

Objavio

BEZ KOMENTARA – BOROVO SELO: OSVANULA PORUKA NA MAUZOLEJU ZLOČINCA VUKAŠINA ŠOŠKOČANINA!

“Grobovi u žitu vjekovima klet će, zaboravit nikad neće ih Hrvati!”

PITANJE ZA HRVATSKU VLADU: Kada će te ukloniti spomenik četničkom koljaču koji je organizirao masakr 12 hrvatskih redarstvenika?! Nije li neprimjereno da tako blizu mjesta zločina bude spomenik zločincu?

(P.S. Upravo ovakve “argumente” koristili ste prilikom uklanjanja ploče HOS-a u Jasenovcu, komentirao je Velimir Bujanec)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman u posjetu Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

U Zagreb stiže izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman.

Dočekat će ga potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević u Ministarstvu obrane.

U Zagreb stiže Avigdor Lieberman, ministar obrane Izraela koji Hrvatskoj nudi dorađenu verziju američkog zrakoplova F-16 Barak. To je prvi posjet nekog izraelskog ministra obrane Hrvatskoj.

U Banskim dvorima s izraelskim će se ministrom Avigdorom Liebermanom sastati premijer Andrej Plenković, uz kojeg će biti i ministar Krstičević. Razgovarat će se o međunarodnoj sigurnosti i obrambenoj suradnji.

Ministar Krstičević sa švedskim ministrom obrane Hultqvistom

facebook komentari

Nastavi čitati