BiH mora brzo formirati vlast, ali i mijenjati ustav

1

Najvažnija zadaća u Bosni i Hercegovini je što prije uspostaviti novu vlast na temelju rezultata izbora od 12. listopada, a odmah nakon toga krenuti u provedbu reformi politikom “malih koraka”, ocijenio je voditelj izaslanstva Europskog parlamenta za odnose za BiH i Kosovom Tonino Picula u izjavi koju u ponedjeljak prenosi “Dnevni avaz”.Kazao je kako bi brza uspostava vlasti ujedno poslužila kao naznaka da bi ona mogla funkcionirati drugačije nego dosadašnja pa bi se onda i Europska unija aktivnije uključila u procese u BiH.

“U Bruxellesu bi to bilo protumačeno kao poticaj EU da se odlučnije angažira, što bi se i dogodilo”, drži Picula.

On je ponovio kako daytonski ustroj BiH smatra zaprekom razvitku te zemlje i njenom približavanju EU, no inicijativu za promjene ustava očekuje od izbornih pobjednika.

Pri tom je moguće očekivati medijaciju i “dobre usluge” iz inozemstva.

“Čim se vlast izabere Bruxelles će poslati fakture. Ako bude trebalo s njima će doći i medijatori”, kazao je Picula dodajući kako je logično da BiH dobije pomoć EU jer je Europa toj zemlji prirodni ambijent.

Picula smatra kako je vidljivo da nacionalistička politika u BiH ipak više nema takav utjecaj kakav je imala ranije, a kao dokaz za tu tvrdnju navodi činjenicu da predsjednik BiH entiteta Republike Srpske Milorad Dodik, koji je svo vrijeme uoči izbora igrao na tu kartu, ipak nije postigao uspjeh kakav je očekivao.

“Pluralizam pomalo ulazi u nacionalne pore, ali dok god je daytonski sustav ovakav kakav jest, on će davati slične rezultate. Nekih pomaka će biti, ali će u konačnici glavninu procesa činiti reciklaža i zato se on mora mijenjati”, zaključio je Picula.

Hina

facebook komentari

  • peppermintt

    “Pluralizam pomalo ulazi u nacionalne pore, ali dok god je daytonski
    sustav ovakav kakav jest, on će davati slične rezultate. Nekih pomaka će
    biti, ali će u konačnici glavninu procesa činiti reciklaža i zato se on
    mora mijenjati”, zaključio je Picula.