BiH najkrcatije ‘terorističko leglo’

8

Na karti svijeta koja prikazuje države gdje je rizik od terorizma najveći, BiH se našla na neslavnoj 86. poziciji, čime je “osvojila” najgore mjesto u usporedbi s državama u okruženju, te jedno od najlošijih u regiji. Naime, u izvješću australijskog Instituta za ekonomiju i mir, koji je prenio portal Business Insider,

Hrvatska je na 105,

Srbija na 89, a

Crna Gora na 87. poziciji.

Šire gledano, Slovenija je na 124, Albanija na 107. mjestu, a Kosovo na 54. mjestu, od ukupno 162 zemlje koje su se našle u izvješću. Sigurnosni stručnjaci kažu da argumentacije, po kojoj je BiH najkrcatije terorističko leglo u odnosu na susjedne zemlje, ima na pretek, te podsjećaju da se stotine bh. državljana bori na stranim ratištima, poput Iraka i Sirije.

“Sasvim je jasno da je BiH, prije svega zbog jako lošeg povijesnog iskustva, uz Kosovo i Albaniju zemlja koja je najviše izložena terorizmu. Govori se da je više od 350 građana BiH koji su otišli u Siriju i Irak i bore se na strani IS-a, dok je broj građana koji su poreklom iz BiH, a koji su preko zapadnih zemalja otišli u džihad, neutvrđen”, kaže Zoran Dragišić, stručnjak za sigurnost, pišu Nezavisne novine. Sve su to pokazatelji da je BiH, kako ističe Dragišić, ugožena zemlja.

“Ti ljudi kada se budu vratili u BiH i dalje će širiti ekstremne ideje. Takvo mapiranje regije nije bez osnova, a protiv ove opasnosti se možemo boriti samo zajedno, jer suvremeni džihadistički terorizam ne poznaje državne granice. Jako je važno da suradnja između obavještajno-sigurnosnih sustava, policija i pravosuđa svih država u regiji bude podignuta na najvišu razinu”, podvlači Dragišić.

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za obranu i sigurnost bh. parlamenta, podsjeća da je izvješće samo jedan u nizu onih sa sličnim upozorenjima. Kako portal prenosi, pet vodećih zemalja na karti svijeta koja prikazuje države gdje je rizik od terorizma najveći su Irak, Avganistan, Pakistan, Nigerija i Sirija, u kojima je život izgubilo čak dvije trećine od ukupnog broja poginulih u terorističkim akcijama.

Dnevnik.ba

facebook komentari

 • kvot

  Ovu paratvorevinu, tzv. državu podijeliti na tri dijela i neka se svako bori protiv terorizma ili neka im pruža utočište.
  Srbi i Hrvati su protiv ovih bradatih spodoba, pa i do 50% normalnih muslimana.
  Ali druga polovina bh-a muslimana podržava ove teroriste u najmanju ruku verbalno.
  Dok tipovi poput patkojahača javno im daju verbalnu, materijalnu i finansijsku podršku.
  Još jednom,
  Bosna cijela iz tri dijela i neka se svako suoči sa svojim problemima. Ili neka snosi posljedice zbog nečinjenja ničega na suzbijanju terorističkih grupa na svojoj teritoriji.
  Jedan od apsurda ove paratvorevine tzv. države je pogranični policajac vehabija.
  Pa svi njegovi ahbabi iz Beča i Maoče znaju kada je njegova smjena i tad mogu da se provuku preko grane i da prenesu šta hoće.
  Zbog toga ih hrvatski granični policajci izvrnu naopako na granici u Brodu i Gradišci.
  A i na ulazu iz pravca Slovenije.

  • peppermintt

   pa što ti ih dodo gotivi ako ste protiv a?

   • srka

    sto su isti….isti im outfit…duge brade, smrde…zapusteni…spremni
    zaklat (sto nije u stanju ni jedno zivo bice pociniti)…praznoglavi…ograniceni, optereceni mitomanijom…i jedni i drugi…cetnici pijani i drogirani…
    terorist i ubojica ostaje terorist i ubojica….nema vjere niti nacije!
    Smatram da je pametnome i vise nego dovoljno.

    by Srka®

    • kvot

     Četnički Vojvoda Mustafa Mulalić… 😉

     • srka

      Hahahaha…pa i on je umno-poremećeni nesretnik Kvote!
      by Srka®

     • kvot

      Četnički Vojvoda Mustafa Mulalić 😀
      Častan čovjek, ljudina.
      Za razliku od tvog đeda, pripadnika SS Division Prinz Eugen,
      koji bijaše izdajnik, nacista i rđa ljudska.

  • srka

   Samo ti sanjaj nesretnice….to je tako iz tvog sirotog…nesretnog kutka…no…strpi se…
   😉

   by Srka®

   • kvot

    Pa gdje si ti meni,
    Vlašče moje malo poturčeno?!