BiH počela ulagati u prometnu infrastrukturu

  0

  Građevinski radovi u BiH bilježe rast vrijednosti od 6,2 posto nakon devet mjeseci 2013. godine. To je rezultat rasta od 10 posto u FBiH i stagnacije u RS-u (neznatan pad od 0,1 posto).

  Analiza Direkcije za ekonomsko planiranje BiH pokazuje da je snažan rast ulaganja u prometnu infrastrukturu od 26,7 posto bio isključivi izvor spomenutog rasta, s obzirom na to da gotovo sve ostale kategorije radova bilježe značajan pad.

  To ujedno ukazuje da su javne investicije glavni razlog povećanja radova u 2013.

  S druge strane, godišnje smanjenje stanja stambenih kredita građanima u rujnu od 1,5 posto, te pad raspoloživog dohodka doveli su do devetomjesečnog smanjenja stambene izgradnje od 16,9 posto.

  S tim u vezi sličan trend zabilježen je u oba entiteta za razliku od nestambenih zgrada iza čije se stagnacije na razini BiH krije pad od gotovo 11 posto u FBiH, te snažan rast u RS-u od gotovo 30 posto.

  Potpisivanje stand-by aranžmana s MMF-om otvorilo je vrata povoljnim izvorima infrastrukturnog kreditiranja drugih međunarodnih kreditora kojima je najvjerovatnije financiran značajan dio povećanja javnih radova.

  ”Ipak, treba naglasiti da se ovdje radi isključivo o povećanju vrijednosti radova koje nije praćeno porastom broja zaposlenih u građevinarstvu što bi moglo ukazivati da se radi o složenim i skupim građevinskim projektima koji su prilično kapitalno intenzivni”, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje.

  Nažalost, kako dodaju, intenzitet rasta radova postepeno slabi iz kvartala u kvartal tako da je stopa rasta od 7,4 posto u prvom smanjena na 5,2 posto u trećem tromjesečju.

  Fena

  facebook komentari