BiH političari na izletu u Pragu! Propao dogovor i “kod Fleka”.

  0
  Tijekom plenarnog dijela sastanka političkih lidera iz BiH u Pragu nije postignut dogovor o izboru u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je Srni jedan od sudionika razgovora.

  “Dogovor nije postignut i sada su počeli bilateralni sastanci”, rekao je izvor Srne.

  Podsjećamo, u Pragu se održava sastanak lidera sedam vodećih stranaka u BiH na kojem će pokušati postići dogovor o provođenju odluke “Sejdić-Finci”.

  U razgovorima sudjeluju i tajnik za proširenje EU Štefan Fule, ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, kao i zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a.

  dok iz Republike Srpske ponavljaju kako će čekati dogovor u Federaciji, stranke iz Federacije BiH vodile su proteklih mjeseci razgovore uz pomoć stručnjaka Europske komisije, kako bi se dogovorile o modelu izbora za Predsjedništvo BiH koji bi se primijenio u FBiH, ali dogovor nije postignut.

  Stranački lideri su u listopadu na sastanku u Bruxellesu potpisali principe za provođenje odluke “Sejdić-Finci” u kojima je, između ostalog, navedeno da će tri člana Predsjedništva BiH biti birana izravnim izborom, gdje će dva člana biti birana iz FBiH, a jedan iz Republike Srpske.

  Uoči sastanka Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, rekaoje za TV1 kako je optimist.

  “Napravili smo devet od deset potrebnih koraka. Ostalo je da dogovorimo dodatne mehanizme koje zahtijeva grupa HDZ-ova u vezi s izborom članova Predsjedništva BiH, kao i ono što eksperti nisu završili kada je u pitanju Dom naroda Parlamenta BiH”, rekao je Izetbegović.

  Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je kako nema većeg razloga za uvjerenje o postizanju dogovora nego što je to bilo ranije.

  “Danas sam ovdje došao s namjerom da učinimo sve da dođe do dogovora. Što više budemo uvjereni u neophodnost dogovora, šanse su nam veće”, jasan je bio Lagumdžija.

  Prvi čovjek HDZ BiH Dragan Čović rekao je kako će medijima nešto reći samo onda kada se postigne dogovor.

  Srna/kamenjar

  facebook komentari