BiH prijete sankcije zbog zabrane uvoza iz Hrvatske?

0

[dropcap]U[/dropcap]koliko BiH nastavi zabranjujivati uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske, mogla bi se suočiti sa sankcijama Bruxellesa, upozorio je jučer europski diplomat koji je želio ostati anoniman.Kako je istaknuo, Bruxelles smatra da ponašanje BiH predstavlja nedozvoljeni protekcionizam nekih velikih poljoprivrednih proizvođača u BiH, upozorivši da je “strpljenje EU pri kraju”, pišu Nezavisne novine.

Najvjerojatnija mjera, koju razmatraju, je uvođenje reciprociteta za bh. proizvode na europskom tržištu. Iako nije pojašnjeno o čemu se radi, vrlo izvjesno bi bilo skidanje sa liste povoljne trgovine sa EU nekih proizvoda koje BiH izvozi u EU.

Da je ove prijetnje potrebno shvatiti ozbiljno, pokazuje i članak na europskom portalu European Voice, bliskom bruxelleskojj administraciji, u kojem neimenovani europski diplomat tvrdi da mjere Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH “štete interesima potrošača u BiH, jer im onemogućavaju da kupuju jeftine proizvode”.

“Vlasti BiH kažnjavaju svoje građane zato što se bh. institucije nisu na vrijeme pripremile za ulazak Hrvatske u EU. Krivica je na strani BiH. Ovdje se štite vlasnici krupnih poljoprivrednih gazdinstava u BiH od kojih su neki ministri i političari”, navodi European Voice izjavu neimenovanog diplomate.

Ovaj portal, također, tvrdi da će tema trgovinskih odnosa između BiH i Hrvatske biti na dnevnom redu sastanka političkih lidera i institucija BiH sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom u listopadu u Brzxellesu.Peter Stano, Fileov glasnogovornik, je rekao da Europska komisija smatra da BiH treba da dozvoli uvoz svih proizvoda iz Hrvatske koji zadovoljavaju standarde koji važe u BiH.

“BiH ne bi trebala od Hrvatske tražiti više standarde od onih koje sama primjenjuje prema vlastitim potrošačima”, rekao je Stano.On je pojasnio da je tijekom pregovora Hrvatske sa EU dogovoreno da dio hrvatskih poljoprivrednih proizvoda koji ne ispunjavaju standarde EU to moraju da učine do kraja 2015. godine, a da Hrvatska te proizvode može prodavati na domaćem tržištu, tržištima van EU, ali ne i izvoziti u ostale zemlje EU.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jučer nije želio komentirati ove najave, ali je u ranijoj izjavi medijima potvrdio da BiH neće odustati od zabrane za hrvatsku robu koja ne ispunjava europske standarde.Zahtjeve Europske komisije Šarović je nazvao nepravednim i štetnim po interese države BiH.

“Nije u redu da mi tražimo tri kvote, a oni 230. Ako popustimo, izgubiti ćemo desetine milijuna eura. Zašto da Hrvatska i EU preko slabašne BiH rješavaju svoje probleme”, rekao je Šarović. Dodao je da BiH ne može pristati da Hrvatska na godišnjem nivou u privremeni trgovinski sporazum unese kvote koje bi joj omogućile povlašteni izvoz u BiH.

Igor Gavran iz Vanjskotrgovinske komore BiH ističe da ne vjeruje u direktne sankcije EU prema BiH, jer bi, kako navodi, uvođenje restrikcija izvoza robe u BiH u EU bilo kršenje postojećih sporazuma.On je rekao da odgovornost bh. vlasti postoji za nespremnost izvoza proizvoda iz BiH u EU, ali da vlasti BiH nisu ništa pogrešno uradile time što, kako je naveo, koriste mogućnosti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da zaštite svoju privredu od uvoza iz EU.

“Što se tiče tvrdnji da vlasti BiH štite neke krupne proizvođače, ja bih samo rekao daj Bože da mi imamo tako krupne proizvođače. Nažalost, to nije tako. Ovo je samo pokušaj da zaštitimo naše interese, koji treba pozdraviti i podržati”, rekao je on.

nezavisne.com

facebook komentari