Pratite nas

Vijesti

BiH proizvodi samo 20% vlastitih potreba za hranom

Objavljeno

na

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović razgovarao je s resornim ministrom iz Njemačke Hans-Peter Fridrichom i sudjelovao je u radu Šestog samita ministara poljoprivrede u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu na “Međunarodnom zelenom tjednu” u Berlinu.

Na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu pod motom “Ojačati poljoprivredu: prevladati krizu – osigurati hranu“, ministri iz 20 zemalja svijeta razmatrali su načine na koje se poljoprivreda i ruralni razvoj mogu, u svjetlu svih izazova, ojačati i učiniti otpornijim.

Cilj samita bio je da se u vidu završnog komunikea, razrade konkretne preporuke za djelovanje koje će se dalje razmatrati u sklopu diskusija o poljoprivrednoj politici na međunarodnom planu.

Ministri poljoprivrede na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu 2014. u Berlinu, preuzeli su odgovornost da će dati svoj doprinos ka iskorjenjivanju gladi i neuhranjenosti u svijetu, te ostvarenju ljudskog prava na hranu, kao jednog od najvećih ciljeva današnjice u svijetu.

Ekonomske i financijske krize, te sve veća nestalnost na poljoprivrednim tržištima uzrokuju stalnu nesigurnost čime se dodatno ugrožavaju poljoprivredne investicije koje s druge strane mogu umanjiti učinkovitost cjelokupnog prehrambenog sistema.

Da bi se suočili sa ovim izazovima, potrebna je kontinuirana suradnja i partnerstvo. Na globalnom nivou, poljoprivreda mora povećati proizvodnost i smanjiti gubitke kako bi zadovoljila sve veće potrebe za sve veći broj ljudi na svijetu”, stoji u komunikeu.

Kako se resursi sve više troše, i produktivnost se mora povećati. Proizvodnja mora biti ekonomski održiva, ekološki usklađena i društveno odgovorna. Za to su potrebni tehnologija, znanje, vještine i ulaganje, rečeno je između ostaloga u završnom komunikeu prilikom čijeg prezentiranja osim ministra Ivankovića Lijanovića u delegaciji iz BiH je bio prisutan i ministar iz Zeničko-dobojskog kantona Bojan Bošnjak.

U BiH proizvodimo samo 20 posto vlastitih potreba, iako postoje resursi za proizvodnju dovoljno hrane za vlastito stanovništvo, ali i za izvoz, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Uzimajući u obzir da BiH posjeduje dovoljne kapacitete zemljišta i vode i da ima veliki broj nezaposlenih, mogla bi u proizvodnji hrane imati jako zdravu bilancu.

Da bi se to realiziralo, neophodno je da se u BiH slijede politike Europske unije koje se odnose prije svega prema poljoprivredi, kao glavnom kanalu za izlaz iz ekonomske i socijalne krize u kojoj se nalazi BiH.

Godina 2014. proglašena je “Međunarodnom godinom obiteljske poljoprivrede” i zalaganje svih subjekata ići će u pravcu iznalaženja novih modela i usavršavanju postojećih načina na koji poljoprivreda može doprinijeti iskorjenjivanju gladi i neuhranjenosti, rečeno je u saopćenju.

(FENA)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati