BiH se priprema za terorističke napade

4

Obavještajno-policijske službe u Bosni i Hercegovini aktivno kreću u provedbu strategije borbe protiv terorizma usmjerene na četiri stupa djelovanja – sprječavanje, zaštitu, progon i odgovor.
To je u potpunosti u skladu sa strategijom Europske unije koja naglašava važnost suradnje s trećim zemljama i međunarodnim institucijama, a sve se dodatno ubrzalo zbog procjena kako je terorizam više nego realna prijetnja našoj sigurnosti

Teroristi su već tu

Teroristički napadi nisu nova pojava u BiH. Nažalost, na tlu BiH proteklih godina imali smo konkretne primjere terorističkih djelovanja radikalnih islamista, od napada Mevlida Jašarevića na zgradu Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu, do napada Harisa Čauševića Oksa na Policijsku postaju u Bugojnu.
I dok ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Almir Džuvo upozorava na tri tisuće osoba koje su potencijalna sigurnosna prijetnja, bivši šef Službe državne sigurnosti u BiH (UDBA) i odlazeći ministar civilnih poslova Sredoje Nović, koji je dobio novi mandat u Domu naroda Parlamenta BiH, čak tvrdi kako su se “teroristi infiltrirali u same institucije BiH”.
Služba za poslove sa strancima BiH potvrdila je pak kako su tijekom proteklog razdoblja u našu zemlju ušle osobe koje nose rizik u smislu “mogućeg terorističkog djelovanja ili vjerskog radikalizma i netolerancije” te kako policijske i sigurnosne agencije prate situaciju. Dragan Mektić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, upozorio je i na još jednu opasnu pojavu – stranci dolaze u BiH s ciljem vrbovanja ljudi za odlazak na strana ratišta, što predstavlja veliki sigurnosni rizik za državu.
-Najprije djelujemo tako da im onemogućimo ulazak u BiH, a ako neki sigurnosno zanimljiv stranac i dođe, provjeravamo koristi li on svoj boravak u svrhu za koju je dobio odobrenje, kazao je Mektić za Dnevni list. Tako se u Gornjoj Maoči, planinskom selu između Tuzle i Brčkog, pedesetak kilometara od sjeveroistočne granice, vijori zastava takozvane “Islamske države/ISIL-a”, kod Bužima na sjeverozapadnoj granici Hrvatske i EU-a jača slična selefistička utvrda, više od 300 mladih iz BiH se bori na strani ISIL-a u Siriji ili Iraku, tridesetak ih je poginulo i, prema nekim procjenama, trećina ih se već vratila u BiH.
Zvono na uzbunu već godinama zvoni. Prvi konkretniji koraci, nakon izmjene Kaznenog zakona BiH kojim se odlazak na strana ratišta ili vrbovanje kažnjava zatvorskom kaznom i do deset godina, poduzeti su pa smo već imali akcije “Damask” Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u kojima je uhićeno dvadesetak osoba koje čekaju na suđenje. Prema procjenama europskih obavještajno-policijskih službi, više od pet tisuća osoba borilo se na strani ISIL-a. Zabrinjavajući je podatak prema kojemu se od 2009. do 2013. godine, bez dakle posljednjih napada u Francuskoj, u zemljama EU-a dogodilo 1010 neuspjelih, onemogućenih ili izvršenih napada, u kojima je ubijeno gotovo 40 osoba. Povrh toga, terorističke skupine diljem svijeta otele su ili ubile na desetke europskih građana.
Europske, ali i naše domaće obavještajno-policijske službe nemaju nikakvu dvojbu da će se i u sljedećim godinama nastaviti pojava “boraca” koji putuju na različite lokacije kako bi sudjelovali u “džihadu”, koji su izravna prijetnja sigurnosti po povratku.

Nova strategija

Europska unija je donijela, a BiH ju također prihvatila, strategiju za borbu protiv terorizma koja je, rekosmo, usmjerena na prevenciju, zaštitu, progon i odgovor nakon napada. U tim stupovima strategija prepoznaje važnost suradnje s trećim zemljama i međunarodnim institucijama.
Što se tiče prevencije, koja uključuje borbu protiv radikalizacije i novačenja s fokusom na društvene mreže, komunikacijske kanale i općenito internet. U tu svrhu, BiH bi trebala od europskih obavještajno-sigurnosnih agencija dobiti opremu i posebne softvere za presretanje komunikacije te instruktore koji će naše službe dodatno obučiti u provođenju ovakvih terorističkih aktivnosti u BiH.
Drugi prioritet strategije za borbu protiv terorizma jest zaštita građana i infrastrukture te smanjenje izloženosti napadima. To uključuje zaštitu granica, unaprjeđenje sigurnosti prometa, zaštitu strateških ciljeva i smanjenje izloženosti kritične infrastrukture. U tom području EU trenutačno radi na zakonodavstvu kojim bi se regulirala uporaba podataka iz registra putnika, a očekuje se da i BiH donese slične zakone.
Kao treći prioritet ističe se “umanjivanje sposobnosti terorista u planiranju i organiziranju. Ovo se izravno odnosi na eventualno poboljšanje zakonodavstva, kakvo smo već imali izmjenama Kaznenog zakona BiH, te provođenje akcija obavještajno-sigurnosnih agencija. Naše agencije, osim jačanja vlastitih sposobnosti uz pomoć europskih i američkih službi koje svakodnevno rade s našim operativcima te dostavljaju potrebnu opremu, rade na jačanju praktične suradnje i razmjeni informacija između obavještajno-policijskih i pravosudnih tijela kao i s europskim partnerima, prije svega Europolom i Eurojustom. Fokus je i na borbi protiv financiranja terorizma, odnosno lišavanju terorista sredstava kojima izvršavaju napade ili koriste za financiranje komunikacija pa se tako, osim praćenja bankovnih transakcija, pojačava i praćenje “keša” koji se prenosi preko graničnih prijelaza, a čemu smo svjedočili proteklih tjedana.
Četvrti je cilj strategije za borbu protiv terorizma pripremiti se, u duhu solidarnosti, za upravljanje i smanjenje posljedica terorističkog napada. Taj se cilj, kako je navedeno, postiže poboljšanjem sposobnosti bavljenja posljedicama, koordinacijom odgovora te potrebama žrtava. Prioriteti u tom području uključuju razvoj aranžmana EU-a za koordinaciju odgovora na krize, reviziju mehanizma za civilnu zaštitu, razvoj procjene rizika ili razmjenu najbolje prakse u pogledu pomoći žrtvama terorizma, čemu je, trenutačno, u BiH posvećena gotovo nikakva pozornost.

Četiri stupa djelovanja

1. PREVENCIJA Borba protiv radikalizacije i novačenja s fokusom na društvene mreže, komunikacijske kanale i općenito internet
2. ZAŠTITA Dodatno jačanje graničnih kontrola, unaprjeđenje sigurnosti, zaštita strateških ciljeva i smanjenje izloženosti kritične infrastrukture
3. PROGON Jačanje praktične suradnje i razmjene informacija između obavještajno-policijskih i pravosudnih tijela kao i s europskim partnerima,      borbi protiv financiranja terorizma, odnosno lišavanje terorista sredstava
4. ODGOVOR Bavljenje posljedicama te potrebama žrtava, revizija mehanizma za civilnu zaštitu i razvoj procjene rizika čemu je, trenutačno, u BiH    posvećena gotovo nikakva pozornost

Međunarodna suradnja

S obzirom da te prijetnje ne poznaju granice, mora ih se suzbijati i na nacionalnoj i međunarodnoj razini. U odnosima između EU-a i trećih zemalja borba protiv terorizma prisutna je na mnogo načina, preko političkog dijaloga na visokoj razini, donošenjem klauzula i sporazuma o suradnji ili specifičnih projekata pomoći strateškim zemljama. Suradnja sa SAD-om temeljna je sastavnica strategije EU-a, odnosno BiH. Posljednjih godina postignuti su sporazumi o suradnji u područjima kao što su financiranje terorizma, prijevoz i granice, uzajamna pravna pomoć ili izručenja. Vlasti sve više i sve bolje surađuju s Europolom i Eurojustom. Još jedan važan dio vanjske dimenzije borbe protiv terorizma uključuje usku suradnju s drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama, uključujući UN, na izgradnji međunarodnog konsenzusa i promicanju međunarodnih standarda u borbi protiv terorizma.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Treba terorizam svake vrsti uništiti. Ako žitelji BiH rade na uništenju svakog terorizma, onda je to očiti znak da se iđe korak naprijed prema ljudstvu i prema obrani ljudskih vrijednosti.
  kao što sunce izlazi i počima s istoka, tako i -skoro – sve klice terorizma počimaju s Istoka.

  • DESET (10) TOČAKA NIKADA ZADOVOLJNIH ILI UVIJEK NEZADOVOLJNIH HRVATA

   DESET (10) TOČAKA NIKAD ZADOVOLJNIH ILI UVIJEK NEZADOVOLJNIH HRVATA

 • Ljuta Trava

  Ma baš se priprema , eno na tržnici u Teheranu, ovaj Sarajevu se pojavila ekskluzivna modna marka ISIL sa velikim izborom pancirnih hidžaba , također se nude i posebne kevlarske tange , te muške gaće marke TNT ojačane kevlarom i posebnim umetkom od pancirne keramike .
  No šalu na stranu ….
  Kad se već tako fino pripremaju upitao bih samo : Kada su zadnji put poslali policijsku patrolu u Gornju Maoču, bez cijelog odreda do zuba naoružanih specijalaca ?

  • Agromentum

   Preventivno se do sad ništa nije učinilo. A ako bi i došlo do nečeg, onda bi bilo po onoj: vrana vrani ne kopa oči.