Pratite nas

Vijesti

BiH želi više graničnih prijelaza s Hrvatskom

Objavljeno

na

Broj graničnih prijelaza s Hrvatskom trebalo bi povećati, a neke od postojećih prekategorizirati, smatra Bosna i Hercegovina koja će to stajalište proslijediti Europskoj komisiji, pišu Nezavisne novine citirajući visokog dužnosnika. Ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) Miro Džakula, koji obnaša i dužnost predsjedatelja bosanskohercegovačkog državnog povjerenstva za integrirano upravljanje granicama objasnio je da su se nakon 1. srpnja pojavili brojni zahtjevi iz pogrančnih općina da se ponovo otvore neki od graničnih prijelaza.

Riječ je o prijelazima koji su u cijelosti ukinuti ili pretvoreni u malogranične otkako je Hrvatska ušla u Eurpsku uniju

[quote]”I Hrvatskoj i cijeloj EU u interesu je da bude potpuno prohodna i uređena njihova granica s BiH”, kazao je Džakula.[/quote]

Najavio je za 10. kolovoza sjednicu državnog povjerenstva za granice na kojoj bi trebale biti usvojene konačne preporuke o broju i kategorizaciji graničnih prijelaza o čemu bi se onda očitovalo Vijeće ministara BiH.Nezavisne novine pišu da je najveći problem na dijelu granice kojemu gravitiraju općine Čapljina na jugu i Bosanska Dubica na sjeveru zemlje. Nakon 1. srpnja za međunarodni putnički promet iz pravca Čapljine prema Metkoviću ostao je samo jedan od tri prijelaza pa se na Doljanima stvaraju dugačke kolone u kojima se satima čeka na prelazak granice.

Načelnik Čapljine Smiljan Vidić drži kako nema nijednog razloga da potpuno opremljeni prijelaz Gabela polje ne bude u funkciji međunarodnog putničkog prometa, tim prije što je novootvoreni prijelaz Bijača-Nova sela teško dostupan. “Iako sam rođen u ovom kraju stajao sam četiri puta da se raspitam kamo da idem i opet sam zalutao na putu za Bijaču”, rekao je Vidić kako bi opisao apsurdnost sadašnjeg stanja.

Granični prijelaz Bijača izgrađen je na nenaseljenu području i bez kvalitetne je cestovne veze s ostalim magistralnim prometnicama te nema ni prometnih znakova koji bi vodili do njega. I načelnik općine Bosanska (Kozarska) Dubica Mile Zlojutro potvrdio je kako ondje žele da se sadašnji malogranični prijelaz s Hrvatskom prekategorizira i otvori za sav promet.

Hina

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Peđa Grbin: Ako Bernardić ne odstupi, osnovat ćemo novu lijevu stranku!

Objavljeno

na

Objavio

Peđa Grbin se zbog sukoba s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem prometnuo u najistaknutijeg buntovnika među stranačkim opozicionarima.

No, Grbin najavljuje i daljnje poteze u slučaju da Bernardić ne odstupi s mjesta predsjednika.

Peđa Grbin je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju izjavio kako su SDP-u potrebne hitne korjenite promjene te da velik dio članova stranke ozbiljno razmišlja o odlasku iz stranke i osnivanju nove lijeve stranke.

“Postoji vrlo velika mogućnost da se osnuje nova lijeva stranka. Vrlo je realno da ta opcija zauzme našu poziciju. U Sloveniji, Španjolskoj, Grčkoj pokazalo se da su stupovi politike, koji su to bili 20, 30 ili više godina, pali u drugi plan” rekao je Grbin o namjerama stranačke opozicije. Dodao je i da je situacija u Splitu i Zagrebu pokazala kako drugi osvajaju SDP-ovo biračko tijelo jer im SDP ne pruža ništa osim fasade i floskula.

“Naš je rejting od prosinca prošle godine do danas deset posto slabiji od HDZ-ova, i to u trenutku kada tri četvrtine građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru. Ako je to nekome prihvatljivo, to je potpuni nedostatak bilo kakve ambicioznosti.” kaže Grbin i optužuje aktualnog predsjednika stranke Bernardića za takvo stanje u stranci.

Grbin također smatra da je Milanović bolje vodio SDP od sadašnjeg vodstva te najavljuje da bi se možda i mogao kandidirati za novog lidera.

“Moj odgovor na to je – ne znam. Trenutno u toj situaciji nisam. Hoću li se kandidirati, odlučit ću kada kandidacijski postupak u SDP-u bude otvoren. Naše glavno pitanje u ovom trenutku nije hoće li Peđa, Siniša, Ranko ili Željko voditi SDP, nego radi li to Davor Bernardić dobro.” zaključio je na kraju Grbin.

facebook komentari

Nastavi čitati