Biskup Komarica Dodiku: Vrijeđate, a bježite od činjenica

27

Banjolučki biskup Franjo Komarica u petak je uputio otvoreno pismo predsjedniku Entiteta RS Miloradu Dodiku u kojemu je odlučno odbacio njegove optužbe da iznosi neistine o stanju u tom entitetu vezano uz progone i težak položaj malobrojnih Hrvata koji tamo još žive, podsjetivši istodobno na stotine ubijenih i na tisuće prognanih nesrba, kao i na to da Dodik godinama izbjegava svaki susret na kojemu bi se o tome otvoreno razgovaralo.

Nakon što ga je ranije ovog tjedna Dodik u dva navrata javno napao, biskup Komarica je odgovorio kako smatra potpuno neprimjerenom takvu komunikaciju s njim kao građaninom, ali i službenim predstavnikom rimokatoličke crkve.

Dodikove objede nazvao je “čudnim, proizvoljnim, netočnim i nedobronamjernim”, upozoravajući ga kako se već pet godina bezuspješno s njim pokušava sastati i prenijeti mu činjenice o problemima s kojima se suočavaju i banjolučka biskupija i malobrojni preostali vjernici.

“Molio sam i vas i druge predstavnike vlasti na području RS da me ne prisiljavate ići u javnost s brojnim egzistencijalnim problemima članova moje biskupijske zajednice, a naših sugrađana, ako se ti problemi mogu pozitivno riješiti  uz malo vaše političke volje. I to je, nažalost, bilo uzalud”, napisao je biskup Komarica.

Istaknuo je kako se i u vrijeme rata i tijekom svih poratnih godina trudio uvažavati službene predstavnike institucija vlasti na svim razinama te je i druge na to poticao, a zauzvrat je doživio samo to da predstavnici tijela vlasti nisu uvažavali niti osiguravali neka od temeljnih i neupitnih ljudskih prava.

Biskup Komarica Dodiku je poručio kako se osobno u ratu i u poraću u bezbroj slučajeva zalagao za poštivanje ljudskog dostojanstva i temeljnih ljudskih i građanskih prava i brojnih nekatolika kad su ona bila ugrožena.

“Dobro vam je poznato poznato da je na području entiteta Republika Srpska, samo u dijelu moje biskupije, a slično je i s dijelovima drugih bosansko-hercegovačkih katoličkih (nad)biskupija, potpuno bilo uništeno ili oštećeno oko 95 posto crkvenih objekata odnosno njih oko tisuću.

“Skoro isto toliko postotaka domaćih katolika, a to su mnogi deseci tisuća, nasilno je protjerano ili izbjeglo, a njihova imanja, pa čak i brojna katolička sela i katolička prigradska naselja sve do danas ostadoše avetinjski opustošena i uništena”, poručio je Dodiku biskup Komarica.

Podsjetio ga je i kako su petorica župnika, izrazitih mirotvoraca, Banjolučke biskupije i jedna redovnica na području entiteta RS na najbrutalniji način ubijeni. Još su trojica svećenika podlegla od posljedica torture, a nekoliko ih sve ove poratne godine pati od teških posljedica zlostavljanja od strane članova vojske i policije RS. Posmrtne ostatke jednog od kidnapiranih i likvidiranih župnika entitetske i općinske vlasti ne žele ni nakon punih 25 godina vratiti da ih se sahrani po vjerskom obredu.

“Niti za ubijene katoličke vjerske službenike, niti za nekoliko stotina ubijenih katolika-civila moje biskupije na širem banjolučkom području, na kojem nije bilo nikakvih oružanih sukoba … entitetsko a ni državno tužiteljstvo i sudstvo do sada nisu pokrenuli postupak za utvrđivanje odgovornosti onih koji su ih, bez ikakve njihove krivnje, bez suda i presude nasilno likvidirali”, napisao je biskup Komarica u poruci čelniku Republike Srpske upitavši ga želi li ući u povijesne knjige kao jedan od zatirača Katoličke crkve na području današnje RS u BiH.

Banjolučki biskup zaključuje u poruci kako bez želje svih odgovornih da se uvaži istina i odlučno promiče pravda, jednaka za sve, neće biti ni praštanja niti suživota i trajnog mira te dodaje kako mu je kao predstavniku Crkve obveza izricati moralni sud pa i u stvarima koje se odnose na politički poredak, kada to traže temeljna prava ljudske osobe.

> Biskup Komarica: Kako je moguće da nitko ne odgovara jer ovdje nema ljudi

facebook komentari

 • Zdravko Sondic

  Da sjecam se jednog govora uvazenog biskupa Komarice kada mu je osobno pristupio
  jedan srbin od Banja Luke i rekao biskupu. Oce biskupe Vi ste sretan covjek jer ste
  vijernik i imate vijeru. Tu je pravi odgovor a ne ono sto stalno lupeta Dodik.Jos malo
  pa ce hrvati nestati sa svojih starih ognjista iz BiH.Biskup Komarica je moralna ,vjerska
  vertikala na prostorima gdje hrvati nestaju sukladno po zakonu na vijerska i ljudska
  prava.Svaka Vam cast biskupe Komarica i bila mi je cast da sam Vas upoznao i ostavio
  sjecanje kao veliku osobu sa svim kvalitetama koja voli sve ljude bez obzira na vijerska
  opredjeljenja.

 • Agromentum

  Tzv. “Daytonski sporazum” je predvidio i povratak prognanih i izbjeglih na području cijele BiH i na to su se svi prihvaćanjem tog sporazuma obvezali. Za tako važno pitanje, za provedbu te odluke nije nikakav učinkovit kontrolni organ uspostavljen. Morali su se provoditi izvještaji iz godine u godinu o napretku, ili o onome što se stvarno postiglo – a nisu. Umjesto toga OHR je svu energiju potrošio u ostvarivanju velikobošnjačke, unitaristčke politike koja je nužno za žrtvu imala Hrvate. A tzv. RS je nesmetano provodila i provela politiku prema Hrvatima koju je imala i za vrijeme rata.

  • kostresh

   hrvatske glave u hagu brane hrvatstvo na ovim prostorima…. sve drugo luk i voda

   • Begovi-i-Age-Glamocchhaaaa

    Na krvi patnji i znoju Bosanske nacije imate obećanje od nas, biće nasa BiH!!!!

    • Sharp Shooter

     Čija “vaša”?

    • Sivooki

     Ne pada nikome na pamet. Dok vam je Izetbegovića, uvijek će vas na Drini predavati kao topovsko meso.

     • Dusko Besenic

      “Sivi”…dajte maknite ovog provokatora sa portala (Begovi-i-Age…),on samo malo promijeni nick i opet prolazi??

     • Sivooki

      Moram ga “podsjetiti” na Goražde i Srebrenicu i njihovog Alijicu.

     • Dusko Besenic

      To nema ni morala ni ponosa…”bacanje bisera pred svinje”!

     • Begovi-i-Age-Glamocchhaaaa

      Pa tata tu he svinja

     • Begovi-i-Age-Glamocchhaaaa

      Ti je svinja

     • Begovi-i-Age-Glamocchhaaaa

      Duško dugolushko

     • Begovi-i-Age-Glamocchhaaa

      Ličiš malo i dobro na svinjce

     • Begovi-i-Age-Glamocchhasas

      Gdje su Duško dugolusko

  • kršni

   A VISOKI predstavnik?

   • Agromentum

    Office of the High Representative, OHR (ured visokog predstavnika) je podređen tzv. visokom predstavniku koji ga i vodi.

    • kršni

     Da, i? Što radi jer j sve jasno…

     • Agromentum

      Šta će radit’? Plaćen je da ništa ne radi, ima kuću u Drveniku i uživa po potrebi.

     • kršni

      Bljak!

 • kostresh

  moj Biskupe, ulazi on u knjige ali kao ‘eroj. kad nas ne bude djaba nam pijesma. hrvatska..