Pratite nas

BiH

Biskup Komarica upozorio na opasnost nestanka Hrvata u entitetu RS

Objavljeno

na

Biskup banjalučki Franjo Komarica upozorio je u četvrtak, prilikom posjeta Splitu, na opasnost nestanka Hrvata i zatiranja tragova njihovog postojanja na području entiteta RS, a domaćin, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara obećao je pomoć Splita u poboljšanju položaja Hrvata katolika na tim područjima, odnosno u BIH.

“Split kao drugi po veličini grad u Hrvatskoj ima obvezu prema svome zaleđu u BiH djelatno na političkoj ali i u izravnoj komunikaciji svojim djelovanjem olakšati i poboljšati položaj Hrvata katolika u BiH i pripomoći Bosni i Hercegovini u njezinom europskom putu,” rekao je Krstulović Opara na prijemu za biskupa Komaricu kojem su nazočili i predsjednik splitskog Gradskog vijeća te predstavnici svih političkih stranka koje imaju vijećnike u splitskom Gradskom vijeću.

Po Krstulovićevim riječima takvim sastavom nazočnih na prijemu Split želi odati čast i poštovanje banjalučkom biskupu koji je, kako je podsjetio gradonačelnik, prije 19 godina proglašen počasnim građaninom Splita.

“Biskup Komarica je savjest svih nas, ne samo Hrvata u BiH,” poručio je splitski gradonačelnik.

Tom prigodom biskup Komarica je upozorio na opasnost nestanka Hrvata s područja Republike Srpske i zatiranja tragova njihovog postojanja na tom području.

“Mi smo prepušteni na nestajanje i iskorjenjivanje pošto se na duge staze radi kulturocid i memoricid nad nama, uništavaju se tragovi našeg postojanja te nam je potrebna pomoć da se spasi što se spasiti može,” istaknuo je.

U tom je smislu  spomenuo i zamisao formiranja muzeja u koji bi se pohranjivala hrvatska i katolička baština s područja Republike Srpske, ali je naglasio i kako je za to potrebna financijska pomoć.

Govoreći o teškom položaju Hrvata katolika u entitetu RS i njihovom zapostavljanju, biskup Komarica je kazao kako oni ne pripadaju nikomu – ni Banja Luci, ni Sarajevu, ni Zagrebu ni Bruxellesu.

“Povratak Hrvata u Republiku Srpsku još nije počeo. To je strašno da se pred očima Zagreba, Hrvatske televizije, cijele Europe te pred očima bosanskohercegovačkih političara negira pravo jednom domicilnom narodu da bude svoj sa svojim na svojem,” naglasio je Komarica dodavši kako su Hrvati u BiH konstitutivan narod “samo na papiru.”

Pozvao je novinare da, kako je rekao, raskrinkaju perfidnu i suludu praksu kojom se opstruira povratak Hrvata u Republiku Srpsku. Pri tomu je posebice spomenuo opustošena sela u Bosanskoj Posavini.

Komarica je upozorio i na poteškoće u odnos državnih vlasti prema Hrvatima u BiH.

“Ondje gdje mi tražimo da nam se omogući izgradnja srušene crkve, onda to osporava općina, kanton, Federacija, država, stranka,” kazao je.

Kritizirao je i hrvatske političare u BiH zbog njihove pasivnosti u zaštitiinteresa Hrvata.

“Imamo naše katoličke škole ali to je trn u oku lokalnim političarima. Srpski političari podržavaju pravoslavne institucije i bogoslovije. Muslimanski političari podržavaju svoje medrese i daju im i kapom i šakom, u medresama se školuju budući imami i njima se može pomoći, a Katoličkom školskom centru se ne može pomoći. Neravnopravnost je na svakom koraku i velika je šteta što kao narod (u BiH) nemamo vjerodostojnih političkih predstavnika,” rekao je Komarica.

Na novinarski upit o  zaoštravanju podjela međa hrvatskim političarima u BiH uoči izbora u toj zemlji sljedeće godine, Komarica je izrazio žaljenje što se to događa.

“Nažalost, i tu se pokazuje određena imbecilnost naših političkih vođa, a pitanje je čija je to kuhinja i tko želi tu podjelu,” istaknuo je biskup Komarica.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović: Aferu prisluškivanja treba raščistiti do kraja!

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Komentirajući aferu prisluškivanja i praćenja političkih predstavnika i gospodarstvenika iz Hrvatske od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio kako se ta priča mora raščistiti do kraja.

– Predsjedništvo i ja osobno imamo značajnu ustavnu obvezu oko toga svega i to ćemo pitanje vrlo brzo staviti na dnevni red. Mislim da tu ima puno galame, i da se stane na kraj špekulacijama treba tu stvar raščistiti – poručio je Čović u Mostaru gdje je nazočio manifestaciji početka berbe grožđa.

Dodao je kako Bosna i Hercegovina ne može zaživjeti kao normalna država, ako policijski, sigurnosni i sudski sustav “ne funkcioniraju do kraja”.

– Ja osobno ne dvojim prisluškuje li mene netko ili ne prisluškuje, ali mene to ne opterećuje. Ja živim normalno, jer sve ono što mogu kazati vama, mogu kazati negdje u zatvorenom prostoru. S te strane nisam opterećen, ali institucije države moraju raditi svoj posao isključivo po zakonu – kazao je Čović, prenosi Fena.

Osvrnuo se i na svoj nedavni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, ocijenivši ga iznimno uspješnim i višestruko korisnim za Bosnu i Hercegovinu.

– Imali smo susrete s barem petnaestak državnika i kroz te bilateralne susrete poslali smo vrlo jasnu poruku našeg europskog puta. Mi moramo raditi da se sve to realizira i u našem je interesu stabilnost i nedjeljivost države – istaknuo je Čović, najavivši niz sastanaka u sljedećih dvadesetak dana na kojem će se razgovarati o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako su Bosni i Hercegovini vrata Europske unije širom otvorena, ali da domaći lideri moraju pokazati ozbiljnost, odraditi svoj dio posla, a ne baviti se sami sobom i voditi izborne kampanje godinu dana prije izbora.

Čović je pozdravio izbornu pobjedu Angele Merkel u Njemačkoj te je najavio da će njemačku kancelarku pozvati u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

– Njemačko gospodarstvo, njemačka politika ostaju mjera stabilnosti u čitavom svijetu. Ja ću vrlo brzo, u dogovoru s dvojicom kolega, pozvati Merkel i vjerujem da će ona vrlo brzo doći u službeni posjet Bosni i Hercegovini – kazao je Čović.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

NATO-ova vježba kod Tuzle u dvorištu vehabijskih uporišta

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od najvećih NATO-ovih vježbi kojim će se BiH još više, barem simbolično, približiti Sjevernoatlantskome savezu, a koja počinje danas, održava se na osam lokacija Tuzlanske županije.

Izbor lokacija ove vježbe nije slučajan, piše Večernji list BiH.

Najprije jer se nalazi uz samu granicu dvaju entiteta i Distrikta Brčko, a što je puno važnije, ta vježba pokazuje i jasan odgovor na rastuću radikalizaciju koja je poseban problem, i to upravo u ovome dijelu zemlje. Iako je vježba zamišljena kao odgovor na prirodne katastrofe, jasno je da ima i brojne druge poruke.

Naime, vježbe se održavaju doslovno pred nosom vehabijsko-selefijskih zajednica i otkuda se novačio najveći broj ratnika koji su odlazili u redove terorističke organizacije Islamske države.

NATO-ovi vojnici, što uključuje i pripadnike partnerskih država, će na udaljenosti od dva do deset kilometara provoditi vježbe spremnosti za odgovor kod naselja u Živinicama u mjestu Gračanica, zatim Gornjoj Maoči, Gornjoj Dubnici, Kalesiji te u Ošvama kod Maglaja, zatim Petrovcima, Miljanovcima , Pascima kod Tuzle, gdje je nedavno ponovno istaknuta zastava koja izgledom podsjeća na terorističke organizacije. 
Prema ranijim obavještajnim podacima, upravo je područje Tuzlanske županije područje na kojemu se nalazi najveći broj zajednica u kojima su nastali i tzv. paradžemati koji nisu prihvatili poslušnost Islamskoj zajednici BiH.

Uz to, iz ovoga područja je u Siriju otišao najveći broj džihadista, ali su se i vratili u zemlju nakon sloma terorističke organizacije Islamske države. U središnjoj Bosni te na području Zenice je nakon Tuzlanske županije najveći broj pripadnika radikalnih pokreta. Prema izvješću hrvatske Sigurnosno obavještajne agencije, od početka rata u Siriji i osnivanja ISIL-a, njegovim redovima se priključilo tisuće Europljana, dok se s područja jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo skoro 1000 osoba, uglavnom sljedbenika džihadističkog selefizma. SOA ni na jednom mjestu u tome izvješću ne spominje BiH.

Inače, prema najavama, NATO-ovi i drugi vojnici će zajedno s pripadnicima Civilne zaštite provoditi vježbe spašavanja na vodi, spašavanja pod vodom, potom odgovor u slučaju potresa te u slučaju potraga za preživjelima u ruševinama. U vježbi će sudjelovati oko 1300 osoba, od kojih će njih oko 500 biti sudionici iz 30-ak zemalja. Bit će tu 35 timova. Skupina subjekata koji će sudjelovati u vježbi vrlo je raznolika, počevši od timova za potragu i spašavanje koji donose različite sposobnosti, kapacitete i iskustva, objasnili su organizatori ove vježbe.

facebook komentari

Nastavi čitati