Pratite nas

Komentar

Biskup Košić: Nikad nigdje nisam ni rekao ni napisao, a kamoli koristio crkveni prostor, da promičem bilo kojeg kandidata

Objavljeno

na

Čuo sam ujutro na HR1 u Mreži prvoga kako je izvjesni drug mene spomenuo kao onoga koji je izgubio u Sisku i kako su Crkvi građani dali pouku jer je to, što je pobijedila dosadašnja drugarica gradonačelnica, pobjeda sekularne države. Čudim se, doista. Pa nisam ja bio u kampanji niti protivnik bilo kojem kandidatu.

A to što sam kritizirao pojedince, i jedne i druge (ne samo jedne), bilo je zbog moje odgovornosti da branim svoju katoličku zajednicu koju se marginaliziralo, dapače progonilo. Što će sada biti, vidjet ćemo.

Ja nikad nigdje nisam ni rekao ni napisao, a kamoli koristio crkveni prostor, da promičem bilo kojeg kandidata. Ako bi to bila istina, dotični bi drug sveznajući analitičar trebao meni čestitati što je u Kutini pobijeđen SDP-ov dosadašnji gradonačenik. A ja sam s njim imao dobre odnose jer on nije našu katoličku Crkvu napadao niti izrugivao, kao što je to činila drugarica gradonačelnica do sada. Tko zna možda sada progleda. Ja se Bogu molim i za nju.

Znate – prema onoj anegdoti – kako je Ivica napisao domaću zadaću o kućnim životinjama. Pročitao je naslov: “Moja je maca omacila tri mačića, svi tri su komunisti”. Učiteljica se naljutila, izgrdila Ivicu i dala mu jedinicu – jer bilo je to u prošlo, komunističko vrijeme.

Zadala mu je obvezu da sutra donese drugu zadaću. I sutra Ivica čita temu svoje nove zadaće: “Moja je maca omacila tri mačića, od toga su dva komunisti.” – Kako sad to? – opet viče na njega učiteljica. Pa jučer su bila tri a sad su dva komunista!? Ivica odgovori: “Jedan je progledao.” Eto, možda netko i progleda. No, nije se tome lako nadati.

Ali mi vjernici se uvijek nadamo i molimo se za bolji svijet. A što se tiče moje analize sisački izbora, ja ću samo kratko reći sljedeće: rezultat izbora za gradonačelnika /gradonačelnicu nije posljedica dobrog rada dosadašnje gradonačelnice nego je to posljedica lošeg rada ostalih sisačkih političara, prije svega najjače stranke koja je međusobno posvađana. Dixi.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

Objavljeno

na

Objavio

RTL je emitirao dokumentarni film ‘Gazda’ o načinu stvaranja Todorićevog imperija Agrokor.

Zanimljivo je kako je taj dokumentarac zgotovljen prije godinu dana, ali tada RTL-u nije bio zanimljiv. No dobro to ne čudi, treba preživjeti pa onda i znati birati tajming emitiranja.

Ipak, dokumentarac je odlično napravljen jer tako jasno raskrinkava velikog tajkuna Todorića kao sitnog žmuklera koji u svakoj prilici raznim muljažama izigrava zakone, a onda sve one koji su mu u tome pomogli zapošljava u Agrokor.

Azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

Jezive su savjesti tih ljudi koji su prodali svoje kolege s posla, sindikata, udruženja malih dioničara, ili oštetili državu muljanjem u državnim agencijama za upravljanje imovinom, robnim rezervama pa sve do korumpiranih Saborskih povjerenstava. Metodologija zgrtanja bogatstva neodoljivo podsjeća na seriju ‘Prosjaci i sinovi’.

Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu.

Marko Jurič: Hrvati – državni narod ili politički tamburaši

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati