Biskup Mate Uzinić: Nisam komentirao propovijed biskupa Košića

13

Dubrovački biskup Mate Uzinić ogradio se u utorak na svom facebook profilu od medijskih interpretacija njegove objave, koji su neki mediji protumačili kao kritiku propovjedi sisačkog biskupa Vlada Košića, koji je u nedjelju u Ludbregu vjernicima poručio da “ne smiju glas dati onima koji političku moć koriste kako bi ateizirali hrvatsko društvo”.

Uzinić je u ponedjeljak na svom facebooku napisao “želimo li kršćanski odgovoriti izazovima svog vremena, uvijek se trebamo pitati ima li ono što govorimo i činimo ikakve veze s evanđeljem”, što je na nekim portalima protumačeno kao kritika Košićeva istupa, koji je pak ocijenjen kao predizborna agitacija usmjerena protiv SDP-a i ljevice.

Uzinić je nakon medijskih interpretacija te objave ponovno putem svog facebook profila poručio kako “ne komentira propovijedi drugih biskupa, pa tako ni biskupa Košića”, te da se “ograđuje od svih reinterpretacija onoga što je jučer napisao”.

Košić je u propovjedi, ne spominjući ih izravno, napao SDP i ljevicu zbog “ateizacije društva”, “nametanja zdravstvenog odgoja”, “nijekanja Bleiburga i Križnog puta”, “nijekanja obrambenog i pravednog rata u Hrvatskoj i BiH”, “slanja specijalne policije na branitelje koji su prosvjedovali”, “štićenja najgorih ubojica i počinitelja teških zločina nad hrvatskim domoljubima” i “protivljenju da se u Ustav unese definicija braka kao zajednice žene i muškarca”.

facebook komentari

 • Sivooki

  Sve je jasno. Ne moraju se spominjati imena ni partija, ali da je SDP-u mio Uzinić, i to nešto govori.

 • miro

  Biskup Uzinić u Hrvatskome puku kad bi se provela anketa među Hrvatskim narodom od sviju biskupa dobio bi najmanje potpore ,a to znamo mi vjernici i domoljubi zbog čega a znade i sam biskup Uzinić.

 • Saga

  Poštovani mons. Uziniću, Vi se ograđujete od svih reinterpretacija Vašeg komentara.
  Zašto poštovanom mons. Košiću niste dali svesrdnu podršku ili uopće ništa ne komentirali?
  Čudna su ovo vremena. Potrebno je biti jasan i nedvosmislen… ma kako Vam to teško palo.

  • Maks

   Politikant i Strucnjak za dvosmislene propovjedi, razotkriven I mora braniti . Zeljka Markic je postala “neutralna od kad nema Karamarka, fali jos Ivam Manduric , Bartulicu i Batarela niko vise ni ne slusa. YUzinica osim propovjedi na Bleiburgu treba pamtiti po zabrani izlozbe o komunistickim zlocinima – u “crkvenim prostorijama Zdravku Tomcu!! Ima i Josipovic svoje biskupe i popove , komunjare glasaju katolici , sa 5- 6% srba i jugoslavena nikad ne bi dosli na vlast.

   • Saga

    Maks, možda ne bismo trebali previše ići u širinu zato što on ne zna (ne može?) drukčije. 🙂

    • Maks

     Sago ovaj put ih treba zaustaviti, zadnji put su nanijeli vecu stetu na izborima nego APIS.

     • Saga

      Maks, teško ćemo mi njih zaustaviti…
      Sjeti se Mojsija i četrdeset godina lutanja kroz pustinju, sve dok se generacije ne promijene. Hrvatski puk je sluđen, zbunjen, zaplašen, ne zna dovoljno, nije ga briga…

      Mislim kako će to odraditi tek generacije koje dolaze.
      Što nikako ne znači da se mi moramo prestati boriti. 🙂

     • Maks

      Nema se 40 godina, mora se opet par koraka naprijed i to brzo. Mi grijesimo jer crkvu automatski uzimamo kao desnicu , ovdje se radi o politickom opredjeljenju a ne o vjeri .

     • sui

      Zato MOST i je uzeo dio HDZ glasaca po “nalogu” svecenika.

     • Maks

      Ovaj put se i popovi moraju braniti , ne glasaju nama komunjare 4-5% srba i komunista koliko ih ima u Hrvatskoj nego Hrvati katolici .