Pratite nas

BiH

Biskup Perić uručio promemoriju hrvatskom članu Predsjedništva BiH

Objavljeno

na

Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić uručio je hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću promemoriju u kojoj ga poziva na provedbu njegovog predizbornog programa, no iznosi i svoja očekivanja i viđenja nekih značajnih pitanja u Bosni i Hercegovini.

U promemoriji koju današnji “Večernji list” – izdanje za BiH, prenosi u cijelosti biskup Perić, vrlo kritički govori o Daytonskom sporazumu.

covic_i_biskup_promemorija Mjesna Crkva u Hercegovini, kao i partikularna Crkva u BiH, u više je navrata i na više načina ukazivala na ovaj zločin koji je učinjen hrvatskomu narodu i koji priznaju i pojedini međunarodni čimbenici. Potreba federalizacije ili regionalizacije ili entiteta u BiH u vidu jednakopravnosti, konstanta je i sadržaj poziva i zahtjeva izraženih u tolikim porukama i službenim izjavama – navodi biskup Perić u Promemoriji koju s njim potpisuje i generalni vikar don Željko Majić.

Po njegovom mišljenju, mogućnost izbora vlastitih predstavnika u tijelima vlasti visok je doseg demokratskoga uređenja.

Nedavna prošlost, što zbog nepravednog Izbornog zakona, što po nametnutim odlukama visokih predstavnika, pokazala se kao velika smetnja prosperitetnu miru i održivosti ne samo društva, nego i države. Stoga vas potičemo da ustrajete u danim obećanjima i podržavamo vas u nastojanju da svaki od konstitutivnih naroda ima pravo izbora vlastitih političkih predstavnika, a da mu ni u kojem slučaju drugi to ne nameću – navodi biskup Perić.

Kada je u pitanju Grad Mostar, Perić u promemoriji poziva da se on izgrađuje kao jedinstven grad u kojem vrijede ista izborna pravila kao i u drugim gradovima u BiH.

Govoreći o identitetu pojedinca i naroda mostarsko-duvanjski biskup posebno ukazuje na probleme iseljavanja i socijalnu bijedu.

Politici emigriranja ili apsorbiranja u neku bezličnu masu treba stati u kraj. Stoga je briga oko očuvanja narodnoga identiteta neupitna vrijednost oko koje nema pogodbenjaštva. Briga za dostojanstven život od vlastita rada i znanja svrha je svake zdrave političke i civilne vlasti. Svojim programom ljudima ste probudili nadu, pružite im i radost ispunjenja svojih obećanja, poručuje Perić u dokumentu kojeg je uručio hrvatskom članu državnog predsjedništva.

Govoreći o odnosu Crkve i države biskup Perić upozorava da BiH nikako “ne smije postati država koja pojmom sekularnosti izgoni religiju iz javnoga prostora i života, ili preferira ateizam, ili jednu religiju nad drugom, ili stvara neku sinkretističku religiju”. Posebno upozorava na to da država BiH do danas nije donijela niti jedna provedbeni propis koji bi proizlazio iz temeljnog ugovora potpisanog sa Svetom Stolicom.

Biskup također navodi kako očekuje da se što prije riješi pitanje zdravstvenoga i mirovinskoga osiguranja svećenika, redovnika i redovnica i drugih vjerskih službenika sa stalnim zaposlenjem u crkvenim ustanovama; da se donesu zakoni o povratu nepravedno oduzete crkvene imovine; da crkvene institucije ne nailaze na administrativne i druge zapreke prigodom traženja dozvola za gradnju objekata, ako o tome svjedoči potrebna suglasnost Ordinarijata; da se riješi pitanje stalnoga zakonskog i proračunskog sufinanciranja Teološkoga instituta u Mostaru te Caritasovih karitativno-socijalnih ustanova: Sveta Obitelj, Nazaret, Emanuel i Mobilna skrb za stare i nemoćne u Mostaru te Betanija i Betlehem u Čapljini, kao i sličnih ustanova koje vode redovnice i redovnici.

Također, očekuje da vrtići u vlasništvu Crkve uživaju ista prava kao srodne ustanove u privatnom vlasništvu; da se riješi pitanje bolničkoga kapelana i uopće pastoralne skrbi u bolnicama i zatvorima po uzoru na pastoral vojnika i vjeroučitelja u školama; da se riješi pitanje crkve Kristova Uskrsnuća u Mostaru…

Na kraju promemorije, koju je objavio današnji “Večernjak” biskup Perić izražava nadu kako će hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ovu promemoriju prihvatiti “u duhu istinske potrebe naroda koji vam je dao povjerenje i kojemu zajednički služimo svatko na svome sektoru”. (Fena)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Objavljeno

na

Objavio

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Božo Ljubić smatra izuzetno važnim što je u tako važnoj zemlji, kao što je Ujedinjeno kraljevstvo i u tako važnoj instituciji, kao što je Dom lordova raspravljano o BiH, pri čemu je bivši visoki predstavnik u BiH lord Paddy Ashdown kazao upravo ono na što već godinama upozoravaju hrvatski političari u BiH, da je Bosna i Hercegovina disfukcionalna država i da će se raspasti bez ustavnog preuređenja. Uz to, lord Ashdown kao riješenje za BiH predložio je belgijski model, kojeg godinama predlažu upravo Hrvati.

-Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju ali kao što vidimo iz zbivanja u BiH i oko BiH zadnjih godina pa i zadnjih dana, da spomenem samo aferu nezakonitog prisluškivanja vlastitih i susjednih dužnosnika, ona sve više postaje problem za susjedstvo a time i za Europu, kaže dr. Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Ono što se moglo čuti u više navrata u ovoj debati lordova je to što su oni Bosnu i Hercegovinu okarakterizirali kao distopijsko društvo i državu. Ljubić kaže kako mi koji živimo tu realnost u BiH na svojoj koži osjećamo što to znači.

-Lord Asdown se ne zadržava na konstataciji stanja već kao netko tko je u stanju problem Bosne i Hercegovina malo „dublje zagrebati“, predlaže i put rješenja i s time se potpuno slažem. Naravno ne i sa svime što je uradio i ostavio kao nasljeđe svog mandat u BiH, kaže dr Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić: Slažem se s Peddy Ashdownom kako je potrebno da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije

I sam je, veli, nebrojeno puta, o tome govorio, spominjući Belgiju kao najbliži model za državno uređenje Bosne i Hercegovine.

-Ja, koji nisam politolog, to bih definirao kao dvodimenzionalnu Federaciju tj. federaciju teritorijalnih jedinica-entiteta, republika…- u kojima bi, svaki, jedan od tri naroda bio većina te drugu dimenziju federalizma tj. federaciju tri zajednice, od kojih svaka ima vlastiti kulturni, religijski i jezični identitet, što bi omogućilo svakom od tri naroda da u potpunosti realiziraju svoj identitete bez obzira, da li će živjeti u entitetu(republici) vlastite ili heteroetničke većine, kaže Ljubić.

Ono gdje se još slaže s Peddy Ashdownom je potreba da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije, kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

On smatra kako je ova debata britanskih lordova bila važna.

-Iako, nitko od sudionika nije eksplicitno to ustvrdio, iz sadržaja debate nalazim potvrdu za svoju tezu, koju treba uporno ponavljati našim partnerima iz EU i SAD kao i susjedima; pokušaj zadržavanja statusa quo je za Bosnu i Hercegovinu i sve nas mnogo veći rizik nego poduzimanje korjenite ustavne reforme.

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati