Bitka za Kobani: nakon tri tjedna opsade ISIL prodiru u grad, vode se ulične borbe

1

Prve ISIL-ove zastave počele su se jučer vijoriti na istočnom dijelu grada Kobani, sjevernom kurdskom sirijskom gradu koji se nalazi na turskoj granici. Nakon tri tjedna opsade i velike ofenzive u kojoj su ISIL uspjeli u kratkom periodu zauzeti stotine kurdskih naselja u okolici, borbe se sad već vodi i unutar samog grada.

Prema zadnjim informacijama već se vode i ulične borbe između ISIL-ovih militanata i kurdskih boraca. Grčevitu obranu grada vode kurdski zapovjednik Esmat al-Sheikh koji je potvrdio kako su se ISIL probili oko 300 metara unutar grada na prostoru istočnih gradskih četvrti dok u isto vrijeme nastavljaju žestoko granatiranje ostatka grada.

“Pobijediti ćemo ili ćemo umrijeti. Niti jedan borac neće otići”, poručio je Esmat al-Sheikh. “Svijet gleda, samo gleda, gleda kako ovi monstrumi ubijaju sve pred sobom, uključujući i djecu… no, mi ćemo se boriti sve do samoga kraja s oružjem koje imamo”, poručio je.

Pomoć koju su Kurdi dobili u obrani grada je slaba. SAD i njihovi partneri u tzv. Anti-ISIL koaliciji izveli su nekoliko napada na ISIL-ove položaje ispred grada Kobani, no ti napadi nisu bili ni približno dovoljni da bi se eventualno slomila opsada ili da bi se spriječio prodor ISIL-a u sam grad nakon što su u okolnim naseljima počinili masakr nad lokalnim civilnim stanovništvom.S druge strane, sjeverne strane, turske snage sprječavaju kurdske borce koji žele preći granicu kako bi otišli braniti grad Kobani. U isto vrijeme sve veći broj izbjeglica bježi iz grada Kobani prema Turskoj – samo jučer je pokrenuta dodatna evakuacija nekoliko tisuća ljudi nakon što je postalo jasno da je ISIL već u gradu.

Kurdske i pro-kurdske turske stranke pozivaju na masovne demonstracije diljem zemlje kako bi se osudila turska politika i puštanje grada ISIL-u.

Iz Sirije stižu dodatne loše vijesti – militanti su izveli samoubilačke napade na prostoru sjeveroistočnog sirijskog grada Hasakah te pritom ubili najmanje 30 kurdskih boraca.

bitka-za-kobani-nakon-tri-tjedna-opsade-isil-prodiru-u-grad-vode-se-ulicne-borbe_4070_657_e

Kobani će biti, već i jest, najveća kurdska bitka protiv ISIL-a na prostoru Sirije. Nema sumnje da će grad braniti žestoko – jedna djevojka, pripadnica kurdskih oružanih snaga, jučer je izvela samoubilački napad, raznijela se u sukobu s ISIL-ovim borcima nakon što je ostala bez municije.

Unatoč odlučnosti, Kurdi će se teško moći suprotstaviti ISIL-u ako druge sile rade protiv njih. To se prije svega odnosi na Tursku koja neće dopustiti slobodno kretanje Kurdima preko granice, bar ne iz pravca Turska-Sirija, mada je to nešto što godinama dopuštaju svim anti-Assad skupinama koje su izrazile volju za rat protiv sirijskih vlasti i vojske.

Advance.hr

>>VIDEO: Vijori se crna zastava IS-a: Džihadisti opet osvajaju!

Na društvenoj mreži Twitter sve su brojnije poruke s ključnom riječi SOSKOBANE (SOS Kobane). Na Facebooku, kurdski aktivist iz tog garda Mustafa Ebdi je precizirao da IS napreduje uz pomoć bombaša-samoubojica. Nekoliko sati ranije džihadisti su podigli crne zastave IS-a stotinjak metara istočno i jugoistočno o d grada. Tijekom noći su kurdske snage sigurnosti postavile zasjedu i uhile 20 džihadista.

kobaniKurdi su mobilizirali borce YPG (Postrojbi zaštite kurdskog naroda) koji su manje brojni i slabije naoružani od džihadista. Najmanje 30 kurdskih boraca i policajaca poginulo je u ponedjeljak u dvostrukom atentatu kamionetom-bombom koje su izveli bombaši-samoubojice IS-a na sjeveroistoku Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Američka vojska je po prvi puta upotrijebila helikoptere u borbi protiv IS-a u Iraku, rekli su dužnosnici u ponedjeljak.

Turska ulazi u rat

Turska islamsko-konzervativna vlada objavila je u utorak navečer da je parlamentu podnijela prijedlog odluke o kojemu će se raspravljati u četvrtak i koji će turskoj vojsci omogućiti da intervenira protiv džihadista Islamske države u Iraku i u Siriji.

Taj prijedlog koji na godinu dana treba produljiti mandate koje je turska vojska već dobila, predviđa mogućnost izvođenja vojnih operacija na teritoriju tih dviju zemalja koje graniče s Turskom te stacioniranja i prolaska stranih vojnika kroz zemlju, rekao je glasnogovornik vlade Bulent Arinc.

Tekst “obuhvaća sve opcije”, dodao je Arinc, izvješćujući novinare o radu vlade.

facebook komentari

  • peppermintt

    Kurdima treba pomoć, oružje nije dovoljno …..