Pratite nas

Hrvatska

BITKA ZA POTPISE: U predsjedničkoj utrci na kraju samo tri kandidata

Objavljeno

na

SDP i Josipović ili HDZ i Kolinda? Tko skupi više potpisa stječe psihološku prednost za početak utrke koja će trajati vrlo kratko

kandidati2

Prikupljanje potpisa za predsjedničke kandidate kreće danas, a imaju 12 dana kako bi sakupili deset tisuća potpisa. Za neke će to biti lak posao, a za neke nemoguć, smatraju naši analitičari. Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović, sigurno će sakupiti i više potpisa te na taj način odmjeravati snage, a osim njih je moguće da će potpise skupiti i Milan Kujundžić, komentirali su. Do 8. prosinca znat ćemo listu kandidata za predsjednika države, što znači da će od utorka, 9. prosinca službeno krenuti izborna kampanja koja će trajati 18 dana, dakle do 26. prosinca.

Tihomir Dujmović, politički analitičar trajanje kampanje smatra bezobrazno skraćenim te tvrdi kako se neće moći čuti analiza onoga što smo doživjeli u posljednjih pet godina.

“Mislim da će HSS i HSP sigurno podržati Kolindu. No, HDZ je stranka koja ima više od 200 tisuća članova tako da je deplasirano govoriti o tome hoće li skupiti tih deset tisuća potpisa. SDP, s druge strane, sigurno ostaje logistika Josipoviću. Ovo što se događalo je politički animozitet između Josipovića i Milanovića, ali oni ostaju jedna vojska, armija.”, tvrdi Dujmović.

Stručnjakinja za odnose s javnošću, Aleksandra Kolarić sigurna je da će kandidati donijeti i više potpisa, barem što se tiče Kolinde i Josipovića, ali to je standardno, smatra, s tim da oni to rade i zato što mogu, jer su široko prepoznati.

“Za Kujundžića očekujem da skupi dovoljan broj potpisa, a za druge će to biti teško, jer nemaju infrastrukturu. Josipović će sigurno imati podršku SDP-a, a moguće je i da će SDP financirati njegovu kampanju, njihove razmirice su na razini dnevno političkih prepucavanja.”, kaže Kolarić.

S njima se slaže i politički analitičar Čedomir Bužančić, koji tvrdi da Kolindi i Josipoviću nije teško skupiti deset tisuća potpisa s obzirom na to da iza njih stoji stranački stroj.

“Nemaju razloga stati na deset tisuća potpisa, to se pokazalo i na prošlim izborima. Jaki kandidati poput Kolinde i Josipovića će sigurno pokušati impresionirati javnost, a taj element koriste da pokažu snagu baze i podršku koju imaju. To je način odmjeravanja snaga. Za ostale kandidate je pitanje hoće li se uopće uspjeti pokazati kao kandidati. Nisam siguran da je za mladog kandidata Ivana Velibora Sinčića u 12 dana skupiti toliko potpisa mala brojka. Ako ne postoji neka infrastruktura to neće biti lagan zadatak. Uz Josipovića i Kolindu ne sumnjam i da će Kujundžić upsjeti skupiti dovoljan broj potpisa.” objašnjava Bužančić.

I on smatra da je za očekivati potpora Josipoviću od strane SDP-a.

“Nema dvojbe da će SDP biti logistika Josipoviću, to je njegova baza i prirodna sredina. Oni inkliniraju toj politici, a svaki drugi epilog bi za mene bio iznenađujući. Često neki signali djeluju zbunjujuće, ali određena politička konzistentnost se vidi.”, komentirao je.

Stručnjaci iz IM&C agencije vjeruju da Kolindi i Josipoviću neće biti problem sakupiti potpise, jer iza njih stoje dvije najjače i najbrojnije političke stranke u Hrvatskoj.

“Ne vjerujemo kako će im brojem potpisa biti cilj impresionirati javnost već će možda oba kandidata htjeti poručiti da imaju snažnu podršku birača. Kada je o ostalim kandidatima riječ, do deset tisuća potpisa doći će gospodin Ivan Kujundžić te i don Ivan Grubišić dok će ostalima to biti znatno otežano, jer iza sebe nemaju stranačku logistiku, a na taj način će se i profiltrirati broj predsjedničkih kandidata. Kako će se sve odvijati na terenu ne znamo, no vjerujemo kako će članovi HSS-a i HSP-a sigurno davati svoje potpise kandidatima desnice, a SDP će sigurno biti logistika osipoviću jer tome u prilog govori i njihovo jasno izjašnjavanje da će ga podržati kao kandidata”, smatraju komunikacijski stručnjaci iz agencije IM&C.

(direktno.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena 26. obljetnica osnivanja GS Oružanih snaga RH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

Svečana akademija povodom obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) održana je u velikoj dvorani Doma HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u utorak, 26. rujna 2017. godine.

Središnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH te brojni gosti i uzvanici, među kojima i bivši načelnici GSOS-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević ovom se prilikom zahvalio svim dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera i rekao kako je svaki od načelnika u svom vremenu dao zajedno sa svojim timom doprinos u razvoju pobjedničke Hrvatske vojske. “Podizanje kvalitete života i rada naših ljudi naša je trajna zadaća.

Još značajnije bilo je napuštanje koncepta putujuće vojske. Hrvatska vojska mora biti u hrvatskim gradovima, među svojim narodom. Vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, vraćamo je za manje od mjesec dana u herojski Vukovar.

Nastavljamo s vraćanjem vojske u Ploče, ali i naših Puma u njihov Varaždin”, poručio je Krstičević, zaključivši: “Biti vojnik danas je sve popularnije! Ovih dana primili smo treći uput dragovoljnih ročnika ove godine, i to po prvi put od uvođenja ovog oblika osposobljavanja 2008. godine.

U našim redovima ponosno čuvamo vrijednosti Domovinskog rata, kao trajan podsjetnik na povijesna dostignuća i junake koji su stvarali Hrvatsku. Posebno me raduje kada vidim naše vojnike koji u Hrvatskoj i u inozemstvu pokazuju vrhunsku sposobnost, motiviranost i stručnost u provedbi širokog spektra zahtjevnih zadaća”.

I ovom prigodom ministar Krstičević naglasio je važnost suradnje Ministarstva obrana i Oružanih snaga RH: “Sinergija koju smo ostvarili učvršćuje me u uvjerenju kako ćemo i naredne projekte kojima je cilj jačanje sigurnosti naše Hrvatske provesti na racionalan i efikasan način.

Zato vas pozivam da, kao i svi prethodnici u Glavnom stožeru kroz Domovinski rat do danas, nastavite istom energijom i motivom doprinositi snazi jedine nam domovine Hrvatske!”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na iznimnom trudu i podršci, prilikom izrade i donošenja strateških dokumenata, ali i na ukupnoj potpori koju pruža Oružanim snagama. “Biti na čelu Hrvatske vojske koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskoga naroda iznimna je čast i odgovornost. Ponosan sam što sam i ja imenovanjem stao u red dosadašnjih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske i Oružanih snaga, koji su svaki u svome vremenu dali veliki doprinos razvoju Hrvatske vojske i Oružanih snaga RH.

Oružane snage Republike Hrvatske izrasle su u respektabilnu vojnu silu koja uspješno izvršava sve svoje zadaće, kako u zemlji tako i širom svijeta”.

U izjavi za medije ministar Krstičević se osvrnuo na postignuća MORH-a u prvoj godini mandata te je istaknuo kako je ova Vlada napravila veliki iskorak u pogledu obrane i sigurnosti budućih naraštaja. “Mislim da smo zajedno, timski i u sinergiji, mnogo toga ostvarili i postigli. Nakon šest godina uzastopnog pada, sada imamo povećanje proračuna za  devet posto.

Dakle, u ovoj je godini za Oružane snage izdvojeno 350 milijuna kuna više, a za 2018. godinu očekuje se još 450 milijuna kuna”.

Napominjući da je u prvoj godini mandata ove Vlade, nakon petnaest godina, donijeta i Strategija nacionalne sigurnosti kao temeljni strateški dokument koji je potreban Hrvatskoj,  dodao je i da je započeta uspostava sustava domovinske sigurnost. “Ova je godina posebno posvećena vojniku, dočasniku i časniku. Mnogo je projekata u funkciji kvalitete života”, poručio je Krstičević, istaknuvši pritom važnost očuvanja vrijednosti Domovinskog rata koje Ministarstvo obrane i Oružane snage provode na razne načine kao što su imenovanje dvorana prema zaslužnim pojedincima i proslavljenim gardijskim brigadama te povratak vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče.

Posebno je istaknuo ulogu i doprinos Oružanih snaga u pomoći civilnom stanovništvu, napose u borbi protiv požara i poplava, zaključivši kako je hrvatski vojnik uvijek bio i bit će uz svoj narod, spreman brzo reagirati i pomoći kad god to zatreba.

Središnji događaj Svečane akademije bilo je uručenje odlikovanja, promaknuća,  pohvala i nagrada pripadnicima OS RH. Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 137 časnica i časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga te pohvalila šest djelatnica i djelatnika.

Načelnik Glavnog stožera OSRH promaknuo je 136 dočasnica i dočasnika, a pohvalio i nagradio 31 djelatnicu i djelatnika. Zamjenik načelnika Glavnog stožera nagradio je i pohvalio deset, dok je direktor Glavnog stožera pohvalio i nagradio dvoje pripadnika Oružanih snaga. Ministar obrane ukupno je pohvalio i nagradio osam djelatnica i djelatnika.

Povodom obilježavanja 26. obljetnice GS OS RH u jutarnjim je satima izaslanstvo MORH-a i OSRH-a predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera general-pukovnikom Dragom Matanovićem položilo vijenac na grobu preminulog bivšeg načelnika GS OS RH stožernog generala Janka Bobetka na gradskom groblju u Sisku.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj izaslanstvo MORH-a i OSRH-a, koje je predvodio načelnik GS OS-a general zbora Mirko Šundov, položilo je vijence na grobovima preminulih bivših načelnika GS OS RH, stožernog generala Martina Špegelja i stožernog generala Zvonimira Červenka.

Uoči Svečane akademije u kapelici “Sv. Ivana Pavla II” služena je sveta misa, koju je predvodio vojni kapelan Marko Medo, a u sklopu svečanosti održan je i prigodan glazbeni program u kojem su nastupili Orkestar OS RH i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” te solistica Barbara Suhodolčan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska biskupska konferencija: Ne podržavamo Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

Iz ureda Hrvatske biskupske konferencije priopćeno je da su tijekom ovotjednog plenarnog zasjedanja biskupi razgovarali i o rezultatima javne rasprave o Istanbulskoj konvenciji.

Biskupi, kako se navodi, podupiru zakone koji štite žene i obitelji, ali ne podržavaju konvenciju jer smatraju da ona implementira i rodnu ideologiju.

Pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike da, kako kažu, “ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se nekad izglasavaju zakoni”.

“Crkva se zauzima za slobodu pojedinaca i naroda i ne prihvaća nikakvu kolonizaciju koja bi zadirala u antropologiju na kojoj stvaramo i izgrađujemo svoj identitet.

Biskupi pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike u društvu da ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se ponekad izglasavaju zakoni.

Europa, kao i Hrvatska, stoljećima je imala svoju filozofiju, antropologiju i etiku na koju se oslanjala politika i društveno djelovanje”, stoji u priopćenju s 55. plenarnog zasjedanja Sabora HBK.

Karolina Vidović Krišto za Kamenjar: Tri su ključna aspekta zašto je Istanbulska konvencija neprihvatljiva

facebook komentari

Nastavi čitati