Pratite nas

BiH

Bitka za Trepču: Stotine rudara odbili izaći iz rudnika

Objavljeno

na

Oko 350 rudara kodovskog rudnika Trepča odbilo je jučer izaći na površinu na kraju svoje smjene. Prosvjeduju tako zbog povlačenja vlade u sporu o sudbini rudnika i tvrtke koju prisvaja Srbija. ‘Rudari su u štrajku, 750 metara ispod zemlje i neće ga okončati dok parlament ne usvoji zakon o javnom poduzeću’, rekao je Trepčin glasnogovornik Musa Mustafa.

trepčaStrahujući od bankrota, kosovska nova vlada rekla je prošloga tjedna da će preuzeti kontrolu nad rudarsko-metalurškim kompleksom Trepča, ali se povukla u ponedjeljak nakon bijesnog odgovora Srbije i intenzivnih razgovora sa zapadnim diplomatima. Srbija koja ne priznaje neovisnost Kosova proglašenu 2008. i prisvaja oko 75 posto Trepče upozorila je da će bilo kakav pokušaj Prištine da preuzme tvrtku ugroziti pregovore dviju strana uz posredovanje EU-a.

Rudarsko-metalurški kompleks Trepča koji vadi i prerađuje olovo, cink i srebro nekada je zapošljavao 20.000 ljudi. Od odvajanja Kosova od Srbije u ratu 1999. Trepču koja se prostire s obje strane srpsko-albanske podjele na sjeveru Kosova drži agencija koju su stvorile UN i priprema je za prodaju. Mada menadžeri u tvrtki procjenjuju zalihe rude na oko 10 milijarda eura njezina neizvjesna budućnost spriječila je razvoj i Trepča trenutno radi na minimumu proizvodnje samo kako bi održala pogon.

Osim zbog njezina mineralnog bogatstva Trepču na Kosovu posebno cijene zbog štrjaka glađu rudara 1989. nakon što je Srbija ukinula autonomni status pokrajine označavajući početak dugog razdoblja pasivnog otpora većinskih Albanaca prije gerilskog rata koji je izbio 1998-99.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati