Bitka za Trepču: Stotine rudara odbili izaći iz rudnika

0

Oko 350 rudara kodovskog rudnika Trepča odbilo je jučer izaći na površinu na kraju svoje smjene. Prosvjeduju tako zbog povlačenja vlade u sporu o sudbini rudnika i tvrtke koju prisvaja Srbija. ‘Rudari su u štrajku, 750 metara ispod zemlje i neće ga okončati dok parlament ne usvoji zakon o javnom poduzeću’, rekao je Trepčin glasnogovornik Musa Mustafa.

trepčaStrahujući od bankrota, kosovska nova vlada rekla je prošloga tjedna da će preuzeti kontrolu nad rudarsko-metalurškim kompleksom Trepča, ali se povukla u ponedjeljak nakon bijesnog odgovora Srbije i intenzivnih razgovora sa zapadnim diplomatima. Srbija koja ne priznaje neovisnost Kosova proglašenu 2008. i prisvaja oko 75 posto Trepče upozorila je da će bilo kakav pokušaj Prištine da preuzme tvrtku ugroziti pregovore dviju strana uz posredovanje EU-a.

Rudarsko-metalurški kompleks Trepča koji vadi i prerađuje olovo, cink i srebro nekada je zapošljavao 20.000 ljudi. Od odvajanja Kosova od Srbije u ratu 1999. Trepču koja se prostire s obje strane srpsko-albanske podjele na sjeveru Kosova drži agencija koju su stvorile UN i priprema je za prodaju. Mada menadžeri u tvrtki procjenjuju zalihe rude na oko 10 milijarda eura njezina neizvjesna budućnost spriječila je razvoj i Trepča trenutno radi na minimumu proizvodnje samo kako bi održala pogon.

Osim zbog njezina mineralnog bogatstva Trepču na Kosovu posebno cijene zbog štrjaka glađu rudara 1989. nakon što je Srbija ukinula autonomni status pokrajine označavajući početak dugog razdoblja pasivnog otpora većinskih Albanaca prije gerilskog rata koji je izbio 1998-99.

[ad id=”40551″]

facebook komentari