Pratite nas

Iz Svijeta

Bivši član ISIL-a tvrdi kako Turska aktivno surađuje i koordinira s ISIL-om: “Imaju zajedničkog neprijatelja – Kurde”

Objavljeno

na

Jedan bivši pripadnik ISIL-a, koji se predstavio po imenu “Sherko Omar”, dao je intervju za američki list Newsweek te je pritom otkrio brojne detalje o radu ove terorističke organizacije koja je okupirala velike prostore u Iraku i Siriji, prenosi advance.hr.

Omar ističe kako je u ISIL-u radio kao komunikacijski tehničar. Navodi kako ISIL Tursku smatra svojim saveznikom što naročito dolazi do izražaja u borbi za kurdski grad Kobani na sjeveru Sirije.

“ISIL i Turska surađuju zajedno na terenu na temelju toga da imaju zajedničkog neprijatelja kojeg treba uništiti – Kurde”, rekao je Omar u razgovoru za američki list.

Nadalje, ističe kako je on osobno u mnogo navrata organizirao susrete ISIL-ovih zapovjednika u Siriji i ljudi iz Turske. Veze su navodno toliko snažne da, prema Omaru, dvije strane primarno komuniciraju na turskom, a ne na arapskom jeziku.Što se tiče Bitke za Kobani, Omar navodi kako je Turska ISIL-u dopustila korištenje sporednih i alternativnih ruta preko granice.

“ISIL-ovi zapovjednici su nam rekli da se nemamo čega bojati jer je suradnja s Turskom potpuna. Tako su redovno putovali iz Raqqe i Aleppa prema kurdskim teritorijima jer je putovanje preko Sirije bilo nemoguće zbog činjenice da YPG (kurdski borci u Siriji) kontroliraju većinu kurdskih regija”, rekao je Omar.

Za reportažu lista Newsweek kontaktiran je i izvor iz kurdskih YPG snaga. Izvor je potvrdio ono o čemu Omar priča ističući kako Turska čak dostavlja oružje i municiju ISIL-u.

Odnos između Turske i ISIL-a će bez sumnje biti jedan od najkontroverznijih priča u sklopu rata u Siriji. Ankara, dakako, odbacuje bilo kakve sugestije da surađuju s ekstremistima u Siriji, no količina informacija koje tvrde drugačije počinje se gomilati.

Što se tiče kurdskog grada Kobani na samoj sirijsko-turskoj granici, borbe se i dalje vode. Iz Iraka su u grad stigle snage Iračkog Kurdistana, Peshmerge, koji koriste artiljeriju za napade na ISIL-ove položaje. Zadnjih dana Kurdi su ostvarili dodatan napredak, uspjeli su preuzeti kontrolu nad nekoliko naselja u okolici Kobanija koja su bila pod okupacijom ISIL-a. No, ISIL-ova opsada grada Kobani još uvijek nije slomljena.  

Newsweek/RT

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati