Bivši član ISIL-a tvrdi kako Turska aktivno surađuje i koordinira s ISIL-om: “Imaju zajedničkog neprijatelja – Kurde”

0

Jedan bivši pripadnik ISIL-a, koji se predstavio po imenu “Sherko Omar”, dao je intervju za američki list Newsweek te je pritom otkrio brojne detalje o radu ove terorističke organizacije koja je okupirala velike prostore u Iraku i Siriji, prenosi advance.hr.

Omar ističe kako je u ISIL-u radio kao komunikacijski tehničar. Navodi kako ISIL Tursku smatra svojim saveznikom što naročito dolazi do izražaja u borbi za kurdski grad Kobani na sjeveru Sirije.

“ISIL i Turska surađuju zajedno na terenu na temelju toga da imaju zajedničkog neprijatelja kojeg treba uništiti – Kurde”, rekao je Omar u razgovoru za američki list.

Nadalje, ističe kako je on osobno u mnogo navrata organizirao susrete ISIL-ovih zapovjednika u Siriji i ljudi iz Turske. Veze su navodno toliko snažne da, prema Omaru, dvije strane primarno komuniciraju na turskom, a ne na arapskom jeziku.Što se tiče Bitke za Kobani, Omar navodi kako je Turska ISIL-u dopustila korištenje sporednih i alternativnih ruta preko granice.

“ISIL-ovi zapovjednici su nam rekli da se nemamo čega bojati jer je suradnja s Turskom potpuna. Tako su redovno putovali iz Raqqe i Aleppa prema kurdskim teritorijima jer je putovanje preko Sirije bilo nemoguće zbog činjenice da YPG (kurdski borci u Siriji) kontroliraju većinu kurdskih regija”, rekao je Omar.

Za reportažu lista Newsweek kontaktiran je i izvor iz kurdskih YPG snaga. Izvor je potvrdio ono o čemu Omar priča ističući kako Turska čak dostavlja oružje i municiju ISIL-u.

Odnos između Turske i ISIL-a će bez sumnje biti jedan od najkontroverznijih priča u sklopu rata u Siriji. Ankara, dakako, odbacuje bilo kakve sugestije da surađuju s ekstremistima u Siriji, no količina informacija koje tvrde drugačije počinje se gomilati.

Što se tiče kurdskog grada Kobani na samoj sirijsko-turskoj granici, borbe se i dalje vode. Iz Iraka su u grad stigle snage Iračkog Kurdistana, Peshmerge, koji koriste artiljeriju za napade na ISIL-ove položaje. Zadnjih dana Kurdi su ostvarili dodatan napredak, uspjeli su preuzeti kontrolu nad nekoliko naselja u okolici Kobanija koja su bila pod okupacijom ISIL-a. No, ISIL-ova opsada grada Kobani još uvijek nije slomljena.  

Newsweek/RT

facebook komentari